Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

NTB utelot viktige opplysninger

Israelske styrker ble angrepet under en arrestasjon. Her fra et raid i Betlehem i 2015. (Foto: Nati Shohat/Flash90)
Kan man stole på NTBs dekning av konflikten?

Natt til tirsdag 24. august havnet israelske styrker under angrep da de skulle arrestere en mistenkt terrorist nær Nablus på Vestbredden. Det ble avfyrt skudd og kastet steiner fra hustakene mot de israelske soldatene.

I denne forbindelse ble en 17 år gammel palestinsk tenåring skutt og drept av de israelske styrkene. 17-åringen skal ha forsøkt å kaste et stort objekt fra et hustak og ned på en soldat da han ble skutt. Han døde senere av skadene på sykehus.

– Under sammenstøtene identifiserte flere soldater en mistenkt på taket av en bygning. Den mistenkte holdt en stor gjenstand med begge hendene sine og denne prøvde han å slippe på en soldat som stod nedenfor, sier det israelske forsvaret i en uttalelse.

En av soldatene skjøt 17-åringen, som er identifisert som Imad Khaled Hashash, før han rakk å kaste gjenstanden ned i hodet på soldaten under.

I fjor ble den israelske soldaten Amit Ben-Ygal drept i en lignende hendelse, etter at en palestiner kastet en stor stein ned fra et tak og traff ham i hodet. Også i 2018 ble en soldat drept etter at en gjenstand ble kastet fra et tak.

Hendelsen har også fått oppmerksomhet i Norge. Norsk Telegrambyrå (NTB) har sendt ut en nyhetsmelding til norske redaksjoner, men har utelatt viktige opplysninger. De nevner ingenting om at den palestinske tenåringen ble skutt i det han var i ferd med å kaste en stor gjenstand ned på en soldat.

En rekke norske medier har publisert nyhetsmeldingen fra NTB, men VG har etter publisering selv gått inn og endret i teksten. De har nå lagt til den viktigste opplysningen om at tenåringen forsøkte å kaste «et tungt objekt mot en soldat før han ble skutt». Kanskje VG har innsett at man ikke kan stole blindt på NTBs nyhetsmeldinger?

Her var den orginale meldingen fra NTB publisert i VG og flere medier:

Dette er den oppdaterte versjonen som VG selv har endret:

PS: Noen israelske medier skriver at den drepte er 15 år, andre skriver 17 år. Det er uklart hva som er hans korrekte alder.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart