(Illustrasjonsfoto: Jon-Annar Fordal, nrk.no/informasjon/presse/)
(Illustrasjonsfoto: Jon-Annar Fordal, nrk.no/informasjon/presse/)

NRK-ansatte ble kurset i antisemittisme av Yad Vashem

Holocaust-museet Yad Vashem i Jerusalem har gitt over 20 redaksjonelt ansatte i NRK kursing i antisemittisme.

Tirsdag 2. februar 2021 kom NRKs programleder Shaun Henrik Matheson med en antisemittisk tirade på sitt radioprogram på NRK P13. I 2019 laget NRK en Scrabble-satire med ordet «jødesvin».

– Vi har en ambisjon om å ikke gjøre lignende feil og overtramp igjen, men også bruke denne anledningen til å bli et mediehus som tar mål av seg til å bli blant de mest bevisste mot rasisme, antisemittisme og hatprat, sier Per Arne Kalbakk, etikkredaktør i NRK, til avisen Dagen.

Torsdag i forrige uke deltok over 20 redaksjonelt ansatte i NRK på digitalt seminar i regi av Yad Vashem, Holocaust-museet i Jerusalem, melder Dagen. I tillegg vil alle NRK-ansatte få tilgang til opptaket av seminaret.

– Vi har sett at vi i NRK har et behov for å bli mer bevisst rundt antisemittisme, forklarer Kalbakk til avisen.

Journalist Karl Almedal spurte NRK-redaktøren hva de lærte.

– Alle vet at det er mange konspirasjonsteorier på nett, men å få innblikk i hvor raskt og hvor målrettet store nyhetssaker i verden avføder beskyldninger om at jødene eller Israel står bak, var veldig tankevekkende, sier Kalbakk. «Han mener seminaret vil ha en stor verdi for NRK i det videre arbeidet mot antisemittisme,» skriver Dagen.

NRKs «dekning av Israel og krigene i Midtøsten over lang tid har demonisert Israel og gjort det umulig for folk uten spesielle kunnskaper å forstå hva konflikten dreier seg om. De bærer derfor et tungt med-ansvar for spredning av antisemittiske holdninger i befolkningen», skriver forfatter og tidligere NRK Brunnpunkt-redaktør Alf R. Jacobsen i forordet til MIFFs bok Det falske bildet av Israel. I juni 2021 ga NRK-ledelsen svar på seks spørsmål fra MIFF.

På MIFFs nettside kan du lese over 400 faktasjekker og andre artikler som omhandler NRK.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart