Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

En israelsk soldat skjøt og drept en palestinsk angriper i selvforsvar. Dette bildet er fra et lignende angrep i 2016. (Illustrasjonsfoto: Flash90)

NRKs giftige overskrifter der angriper blir offer fortsetter

Palestiner drept av israelsk soldat, skriver NRK. Det skaper et inntrykk av at palestineren var offeret.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

«Palestiner drept av israelsk soldat på Vestbredden» er overskriften på en nyhet publisert på NRK.no torsdag 8. september. Saken er skrevet av Norsk Telegrambyrå (NTB), men publisert hos statskanalen.

Overskriften skaper et inntrykk av at palestineren er offeret og soldaten angriperen, men lenger nede i teksten kommer historien frem. Palestineren skal ha angrepet soldaten med en hammer og skadet han i ansiktet, før soldaten skjøt i selvforsvar og drepte angriperen.

I tillegg til hammeren ble det også funnet en kniv på angriperen. Men det var informasjon det ikke stod noe som helst om i NRKs artikkel.

– Tenk hvis jeg hadde besvimt av hammerslaget. Da hadde jeg blitt knivstukket til døde, sa soldaten etter drapsforsøket.

Faksimile nrk.no

Hvis en norsk soldat hadde blitt angrepet på en slik måte i for eksempel Afghanistan, ville NRK og NTB da gjort angriperen til offeret? Ville NRK valgt overskriften «Afghaner drept av norsk soldat», hvis en norsk soldat forsvarte seg selv mot et dødelig angrep?

Samme type overskrift kom det fra NRK og NTB også to dager tidligere. «Palestiner drept av israelske soldater i razzia på Vestbredden».

NRK skriver at «En palestiner ble drept og seksten såret i en israelsk operasjon i byen Jenin på den okkuperte Vestbredden tirsdag». Her har NRK og NTB utelatt svært viktig informasjon om hendelsesforløpet.

Israelske medier skriver at de israelske soldatene ble møtt med kraftig beskytning, bomber og steinkasting. De israelske soldatene skal ha skutt tilbake og 29-åringen ble drept i denne skuddvekslingen. Om 29-åringen deltok i kampene selv eller bare havnet i skuddlinjen vet vi ikke, men dette er uansett informasjon som burde kommet frem hos NRK.

Det er også publisert bilder av 29-åringen i sosiale medier hvor han poserer med en M-16, et populært våpen blant militante palestinere.

Faksimile nrk.no

Igjen kan man stille seg spørsmålet om NRK og NTB ville fremstilt saken likt hvis det dreide seg om norske soldater? Ville de skrevet at «Afghaner ble drept av norske soldater under en razzia», uten en gang å nevne at soldatene forsvarte seg mot kraftig beskytning og bomber?

I artikkelen skriver NRK at den israelske hæren var i Jenin for å rive boligen til «gjerningsmannen bak et skyteangrep i Tel Aviv i april». Det de ikke nevner er at tre mennesker ble brutalt drept i «skyteangrepet».

Overskrifter hvor angriperen fremstilles som offeret er dessverre en gjenganger fra NRK og NTB når det kommer til Israel. Og for mange skaper det et inntrykk av at Israel dreper uskyldige palestinere – spesielt når helt sentrale opplysninger blir utelatt eller bortgjemt.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Én kommentar

  1. En slik fremstilling har pågått i årevis i norske medier. Nrks tekst -TV har alltid hatt denne begynnelsen: «Palestiner skutt av israelske soldater…». Litt senere kommer det så fram:..»etter å ha skutt/forsøkt å angripe med kniv» eller lignende, og at dette ble gjort i forsvar fra angrepet av en palestinsk terrorist, for det er jo det de er. Når palestinske skolebarn, både i Gaza og på Vestbredden blir opplært til å drepe jøder i skolen fra de er små, er det ikke rart at terroren aldri blir slutt. Norge og andre bidragsland må stoppe pengebidraget til palestinere til de slutter med dette. Samme hvor mange ganger både jeg og andre, spesielt MIFF, har påpekt hva bakgrunnen for disse hendelsene er, turer de samme kildene på med sine påstander.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart