Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Stanghelle bommer: Den minst glemte massakren i Midtøstens moderne historie

Harald Stanghelle og faksimile av artikkelen i Aftenposten fra 16. september 2022. (Foto: Inge Krossøy, NMD 2018)
Harald Stanghelle skriver i Aftenposten om «Den glemte massakren». Her i Norge er derimot Sabra og Shatilla den minst glemte massakren i Midtøsten moderne historie.

Fredag 16. september skriver Harald Stanghelle, kommentator i Aftenposten, om Sabra og Shatilla-massakren under overskriften «Den glemte massakren». Overskriften kan kanskje være dekkende for Israel – Stanghelle bygger på et sitat fra Ha’aretz om at hukommelsen om Libanon-krigen i 1982 «er forsvunnet fra den nasjonale agenda» – men overskriften er helt misvisende i Norge. Sabra og Shatilla er nemlig ikke glemt i Norge – den er sannsynligvis den eneste massakren av alle i Midtøsten moderne historie som årlig blir omtalt.

Det slo heller ikke feil i år. I tillegg til Stanghelles artikkel, har for eksempel nyhetsbyrået NTB laget en sak: «Palestinere markerer 40 år siden flyktningleir-massakeren i Beirut». I ingressen heter det: «Flere hundre mennesker ble drept i en flyktningleir i Beirut i Libanon i 1982 under Israels invasjon av landet. 40 år senere har sårene enda ikke grodd.» Først nede i artikkelen, kan man lese at massakren ikke ble utført av israelere, men av falangister.

Fra 1975 til 1990 var det borgerkrig i Libanon. Antall drepte i krigen var omkring 120.000. Kristne og muslimer drepte hverandre i stort antall, og palestinerne var godt representert i drepingen ved PLO og andre grupper. Det er ikke mange dager i kalenderen mellom hver dag ulike grupper i Libanon – og i hele Midtøsten for den del – minnes massakrer. Men det lages ikke årlige minneartikler i Norge om dem. Den teknikken brukes bare når Israel kan svartes. Ta massakren i Damour for eksempel.

«PLO-avdelingene inntok Damour. Først ble tyve falangist-soldater henrettet. Så ble sivile stilt opp mot en mur og meiet ned med maskingevær. Ingen som ikke klarte å flykte fra byen, overlevde. Anslagsvis 582 sivile ble drept.

Et øyevitne, en prest, beskriver hva som skjedde. Angrepet fant sted fra fjellet bak byen. De kom i tusenvis og ropte «Allahu Akbar». «La oss angripe dem, la oss gi Muhammed et holocaust.» De slaktet alle de møtte, menn, kvinner og barn.»

Den eneste massakren i Libanon som norske journalister terper på, er Sabra og Shatilla, og i stedet for å omtale og navngi libanseren som ledet massakren – og som senere ble medlem av Libanons parlament! – skriver man hver gang sakene på en måte som skal sverte Israel og Ariel Sharon mest mulig. Det slår til også i år. NTB skriver at noen overlevende anla sak mot Sharon i Belgia i 2001, men de skriver ikke et ord om Eli Hobeika og at ingen av gjerningspersonene i Libanon ble straffet. Det er ingen opptatt av, når man bare kan fordømme en israelsk leder som kanskje kan kritiseres for ikke å ha stanset drapene raskt nok.

I artikkelen Hvordan massakrer blir utnyttet i jødehatets tjeneste, skrev MIFFs daværende redaktør Odd Myrland i 2014:

«Tenk deg et mord i Norge hvor morderen går helt fri og siden er aktiv samfunnstopp og stortingsrepresentant. Tenk om morderpolitikeren senere ble innkalt til rettssak, ikke som tiltalt, men som vitne mot den eneste tiltalte i saken: En politimann som kanskje burde ha kunnet forhindre mordet. Ariel Sharon var i en tilsvarende rolle som politimannen i 1982, men det var bare han som mange i Norge og internasjonalt ville ha tiltalt for krigsforbrytelser. Så sykt slår jødehatet ut når Israel og en israelsk leder er part i saken.» Les mer i artiklene Libanon i 1982 og «massakren» (kort) og Ariel Sharon og massakrene i Sabra og Shatilla (lang).


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart