Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

NRK-sjef da ansatt protesterte mot Israel-dekning: «Hold munn, eller gå hjem!»

Steinar Saltvik står fram med historie om NRKs dekning av Mavi Marmara. (Skjermdump fra video publisert av Elin Therese Slotten)
Det fikk konsekvenser for Steinar Saltviks karriere som kameramann da han protesterte mot NRKs Mavi Marmara-dekning.

Søndag 2. juli stod Steinar Saltvik fram med sin opplevelse av å jobbe for tilkallingsvikar hos NRK i perioden 2009 til 2011. Saltvik mener at han opplevde avvisning i redaksjonen på grunn av sitt kristne livssyn, og så forteller han en historie som har spesiell relevans for MIFF.

– Vi skulle fortelle en hendelse fra Israel, og jeg visste at historien slik vi fortalte den var ikke sann, sier Steinar Saltvik i en video publisert på Facebook.

– Jeg protesterte på vinklingen vår. «Dette er ikke sant. Dette er ikke riktig. Vi må fortelle sannheten, ikke manipulere virkeligheten», skal Saltvik ha sagt til sine overordnede i NRK-redaksjonen.

– Da fikk jeg klar beskjed: Hold munn, eller gå hjem!

Saltvik ba om betenkningstid. Han spurte seg selv: «Skal jeg bli delaktig i det jeg ser som urett, eller skal jeg gjøre det som er min samvittighet og ikke delta?»

Saltvik valgte å gå hjem etter at han ble avløst av en annen kameramann.

Noen dager senere fikk han beskjed om at dette ville få konsekvenser for hans karriere i NRK. Saltvik fikk aldri fornyet kontrakt, og senere jobbsøknader fikk han ikke engang svar på, forteller han til avisen Dagen.

Mavi Marmara

Til MIFF forteller Saltvik at det var NRKs dekning av Mavi Marmara-episoden i mai 2010 som fikk ham til å reagere.

– NRK ville fremstille dette som en ren nødhjelpaksjon til nødlidende i Gaza, mens det jo i virkeligheten var aktivisme og en villet provokasjon mot Israels forsvar. Aktivistene var bevæpnet og aksjonen endte dessverre blodig, sier Saltvik til MIFF.

Norske mediers dekning av Mavi Marmara har i ettertid fått slakt. «Norske aviser var overopptatt av hendelsen, brukte svært få kilder, var ubalanserte og antiisraelske, i tillegg til å være selvgode,» skrev Sigrun Farstad Gregori i en masteroppgave ved Høgskulen i Volda i 2019.

Agendaen til Mavi Marmara var å åpne for fri vareflyt inn til Gaza. Med andre ord: Det antisemittiske, nazi-inspirerte Hamas-regimet skal fritt få bestemme hvilke typer våpen de skal importere.

Hvorfor står du fram med din historie nå?

– Jeg ble utfordret til å dele min historie. Jeg sa ja fordi jeg ser at holdningene mot kristne har gått fra vondt til verre, med en intoleranse, ensretting og sensur som må snu, sier Saltvik til MIFF.

NRK sier til Dagen at «alle skal kunne delta med det livssynet man har».

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart