Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Hamas sine løgner blir avslørt, men vil norske medier likevel fortsette å tro på dem?

Skadene utenfor Al Ahli-sykehuset i Gaza by 18. oktober. Bildene fra stedet viser at sykehuset ikke er truffet, men parkeringsplassen på utsiden, hvor biler har tatt fyr. Skadeomfanget peker tydelig mot at det var en rakett fra Islamsk Jihad eller Hamas og ikke et israelsk luftangrep som traff parkeringsplassen. (Foto: Flash90)
I ledtog med Hamas anklaget norske medier Israel for å ha bombet et sykehus. Så ble det dagslys på Gazastripen og løgnene ble eksponert.

På kvelden tirsdag 17. oktober kom det nyheter om at et sykehus i Gaza by hadde blitt bombet og at flere hundre mennesker var drept. Med Hamas som kilde var norske medier raske med å anklage Israel for å ha bombet sykehuset.

– For fem minutter siden sendte helsedepartementet i Gaza ut en melding om at et sykehus har blitt rammet av bomber. De snakker om 200 til 300 drepte bare i dette angrepet. Hvis dette viser seg å være sant kan dette være et av de verste angrepene side bombene begynte å regne over Gazastripen, sa NRKs korrespondent Yama Wolasmal direkte på Dagsrevyen.

Helsedepartementet i Gaza er Hamas, men det forteller ikke NRK sine seere om. På norske nettaviser var de raske til å konkludere med at det dreide seg om et «israelsk luftangrep mot et sykehus». Ord som krigsforbrytelser og massakre ble brukt. Samtidig var det snakk om at dødstallet var minst 500. Og antallet kunne stige ytterligere.

VG konkluderte raskt med at Israel stod bak angrepet, til tross for at Hamas var kilden. De intervjuet Mads Gilbert, som mente ingen andre enn Israel kunne stå bak dette angrepet. (Foto: Faksimile)

På NRK stod det at taket på sykehuset hadde rast. Det kom påstander om at kanskje flere hundre var fanget i ruinene av sykehuset.

Jan Egeland i Flyktningehjelpen kom på banen og mente dette måtte bety at USA, Storbritannia, EU og Norge ikke lenger kunne støtte Israel. Han tok et lite forbehold om at det enda ikke var bekreftet at Israel stod bak, men la til at det trodde han «ville bli bekreftet snart».

Morten Rostrup i Leger Uten Grenser sa han kunne bekrefte at det var hundrevis av drepte og at sykehuset var truffet. Også Mads Gilbert ble intervjuet og sa han hadde kilder på at flere hundre var drept.

I arabiske land ble israelske mål angrepet etter anklagen. Også utenfor den israelske ambassaden i Oslo oppstod det demonstrasjoner.

Israel avkreftet tidlig at de var ansvarlig. Informasjon fra uavhengige og åpne kilder viste også en klar antydning til at det var en rakett avfyrt fra Gazastripen mot Israel som hadde gått i stykker i luften og ramlet ned utenfor sykehusområdet. Israels kritikere tviholdt likevel på anklagene fra Hamas.

Så ble det dagslys på Gazastripen. Og Hamas sine løgner ble eksponert.

Det var ikke noe sykehus som var blitt bombet, slik som mediene hadde skrevet, men en rakett hadde truffet parkeringsplassen på utsiden. Omfanget av skadene tyder helt klart på det Israel og andre kilder allerede hadde påpekt: De var forårsaket av en rakett fra Hamas eller Islamsk Jihad. Det var ingen krater som det ville vært ved en israelsk bombe, men ti utbrente biler og kun et lite nedslagsfelt i bakken.

Senere kunne også amerikansk etterretning bekrefte at skadene utenfor sykehuset ikke var forårsaket av en israelsk bombe.

Bygninger i nærheten, som sykehuset, har fått splintskader og knuste vinduer, men er ikke ødelagt. Det er ingen ruiner og ingen sammenraste bygninger. At flere hundre mennesker skal være drept fremstår også som helt urealistisk ut fra skadeomfanget. Men den feilskutte raketten og eksplosjonen den forårsaket kan ha ført til flere titalls dødsfall.

Det burde heller ikke overraske noen at raketter som Hamas og Islamsk Jihad avfyrer mot Israel ender opp med å lande inne på Gazastripen. Rundt 450 av de over 6000 rakettene som til nå er avfyrt mot Israel har landet inne på Gazastripen. De har trolig forårsaket mange dødsfall.

Uansett hvor mye dokumentasjon som legges frem som beviser at Israel ikke var involvert i angrepet, vil Hamas fortsette å anklage Israel. Det vil også mange av Israels fiender. Men for norske medier, som helt ukritisk har brukt Hamas som kilde, burde denne saken være en real oppvekker.

PS: Da Hamas bombet sykehuset i Ashkelon førte det ikke til noen særlig dekning i norske medier eller fordømmelse fra norske organisasjoner.


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart