Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Faktasjekk på artikkel i Dag og Tid

Faksimile av Dag og Tid.

Artikkelen av frilans-journalist Marianne Sunde 17. november hadde mange feil, pluss at hun i flere tilfeller skrev «halve saken»  – noe som gav leserne feil inntrykk. Jeg gir noen eksempler under, liste over kilder står nederst. Spørsmålet er om avisen bør ha en faglig kontroll når eksterne får slippe til på redaksjonell plass.

Temaet hennes var «Vi visste». Blant annet at Gaza er okkupert av Israel. Hun vet tydeligvis ikke at Israel trakk seg ut i 2005.

Hun «visste» at folket der er «stengt inne». Hun vet tydeligvis ikke at grensen er åpen i begge retninger.  Egypt åpnet den i 2018, og siden da har over 40.000 palestinere emigrert.

Hun vet kanskje heller ikke at Israel de siste årene har gitt arbeidstillatelse til 18.000 palestinere. Da er de ikke «stengt inne». Israel økte, slik at nesten 70.000 palestinere fra Gaza dro inn i Israel opptil flere ganger i juli, fordi situasjonen var vanskelig. Israel har også latt skadde palestinere få komme på sykehus i Israel i mange år. De er ikke stengt inne. I juli var det 1.851.

Sunde spurte hvorfor Israel har stengt tilførselen av vann, mat, strøm og drivstoff. Hun vet tydeligvis ikke at Hamas har vært nesten selvforsynt med ferskvann (nesten 90 %). Hun visste nok heller ikke at Israel åpnet vannrør nummer to den 28. oktober.

Når det gjelder drivstoff nevner hun ikke at Hamas har stjålet drivstoff fra FN-skolen og hadde over en halv million liter på lager samtidig som de hevdet at sykehusene var (nesten) fri.

Hvis Gaza er stengt, slik Sunde påstår, burde hun ha tatt opp paradokset at Hamas har fått inn 10.000+ raketter dit, og tusenvis av angrepsrifler og andre geværer.

Hun beklaget seg over at det ikke finnes bomberom for sivilbefolkningen der. Jo det finnes. Hamas har laget et nettverk av tuneller under Gaza by.

Hun beklaget seg over at Israel har bombet tett befolkede områder, men nevnte ikke at dette er militære mål (eks: utskytningsrampe på taket), pluss at IDF har advart på forhånd. Pr 2. november hadde IDF sendt 4 millioner SMS-er og 1,2 millioner flyveblad og ringt 6 millioner ganger.

Én gang var det tre blokker som skulle bombes. IDF ringte en mann der og bad ham sørge for at fire blokker ble evakuert. Han fikk folk ut og var på tråden mens bombingen foregikk og bekreftet at flyene traff akkurat de tre blokkene de hadde sagt fra om – ikke den fjerde. BBC la ut opptak av samtalen.

Kanskje har hun ikke fått med seg at Hamas har hindret sivilbefolkningen å dra sørover. Først ved å blokkere veien, senere ved å skyte mot dem som prøvde å komme forbi. Hamas skyter på sine egne.

Hun rettet kritikken mot Israel. Det er feil adressat. Den enkleste måten å få slutt på krigen, er at Hamas overgir seg. Påfallende at hun ikke nevnte den muligheten. Dette burde ropes på alle kanaler, og sender utenriksministeren et tips.

Hamas på Vestbredden

Marianne Sunde «visste» at Hamas ikke er på Vestbredden. Et søk på ‘Hamas Vestbredden’ hos en av de israelske avisene gav over 100 treff. Det får holde med fire.

I 2015 arresterte PA rundt 100 Hamas-folk på Vestbredden, Hamas-ledelsen hevdet det var 200. Altså hadde Hamas minst 200 krigere der. I 2017 var det student-valg på Bir Zeit universitetet og Hamas-studentene vant.

I mai 2020 roste Hamas-ledelsen den «heroiske innsatsen» til en ungdom som drepte en IDF-soldat ved å kaste en stein ned på ham. Også i august 2023 gav Hamas ros; en mann hadde drept en jødisk kvinne rett foran øynene på den seks år gamle datteren hennes. Når Hamas gir ros, er det sannsynlig at gjerningsmennene var tilknyttet Hamas.

I september 2021 overrasket IDF en tungt bevæpnet Hamas-gruppe, det kom til ildgivning og fire terrorister ble drept, 20 arrestert.

Dag T. Elgvin, Svelvik

Kilder:

Palestinere emigrert: https://www.israelnationalnews.com/news/377224 

Arbeidstillatelser: https://www.newarab.com/news/israel-allows-67769-gazans-exit-erez-crossing-july

Hamas har stjålet drivstoff fra FN-skolen: https://www.israelnationalnews.com/news/378603

Mer vann: Israel to open additional water line to Gaza Strip (israelnationalnews.com)

Tre blokker bombet:  https://www.bbc.com/news/world-middle-east-67327079

Sykehus truffet av egen rakett https://www.israelnationalnews.com/news/378716

Advarsler: Herzog shows Blinken how Israel calls on civilians to leave war zones (israelnationalnews.com)

Hamas på Vestbredden:

2015 https://www.israelnationalnews.com/news/197806

2017 https://www.israelnationalnews.com/news/348768

2020  https://www.israelnationalnews.com/news/280214

2021  https://www.israelnationalnews.com/news/315185

2023  https://www.israelnationalnews.com/news/375876

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart