Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Han feiret rakettangrep mot Israel, nå lar NRK ham rapportere fra Gaza

Journalisten som NRK bruker i Gaza har feiret rakettangrep mot Israel. MIFF har anonymisert mannen etter NRKs ønske. (Foto: Privat/ Facebook)
NRK bruker en reporter på Gaza-stripen som tidligere har oppildnet til krigsforbrytelsene som Hamas og Islamsk Jihad har begått mot den israelske sivilbefolkningen.

De siste månedene har NRK flere ganger referert til sitt «lokale team på Gaza» i nyhetsreportasjer fra området. NRKs utenriksredaktør Sigurd Falkenberg Mikkelsen opplyser navnene deres til MIFF, men skriver:

– De lever under krevende omstendigheter og det er krig, og vi er opptatte av deres sikkerhet.  Vi er derfor tilbakeholdne med å eksponere dem personlig av sikkerhetshensyn, og vi henstiller til dere gjør det samme, svarer Falkenberg Mikkelsen.

NRK har flere ganger gjengitt den ene journalistens navn i bildetekster, og seks dager ut i krigen ble de presentert på nrk.no med navn som et brødrepar som dekker krigen «for verdenspressen inne fra Gaza».

På hvilken måte er det NRKs team, er de ansatt av NRK?

De jobber med spesifikke oppdrag for NRK og blir fulgt opp av journalister i Oslo, men er ikke ansatt i NRK. De jobber som frilansere. Siden hverken Israel eller Egypt slipper utenlandske journalister inn i Gaza, er deres bidrag verdifullt for å kunne dokumentere krigens konsekvenser. Bildene og videoene de spiller over bearbeides alltid av våre journalister, svarer Falkenberg Mikkelsen.

På hvilken måte sikrer NRK at det lokale teamet ikke er kontrollert av Hamas?

Vi har løpende dialog med teamet om alle presseetiske spørsmål, inkludert dette.

I 2021 fjernet NRK en artikkel da en palestiner sa til NRK at han «tror ikke Israels angrep var ment å ramme sivile». Artikkelen ble fjernet fordi han etter NRKs artikkel ble «satt i direkte livsfare» på Gaza-stripen. Hvordan kan NRKs seere være trygge på at det ikke er tilsvarende pressmidler mot NRKs nåværende lokale team på Gaza?

Igjen, vi har løpende dialog med dem om også om dette. Oss bekjent har de ikke vært utsatt for et slikt press, men det aller beste ville jo vært om israelske og egyptiske myndigheter slapp utenlandske journalister inn slik at vi kunne gjøre denne jobben selv.

En MIFF-granskning avdekker at den ene journalisten tidligere har feiret rakettangrep mot Israel og skrevet det som må oppfattes som oppmuntring til EU-listede terrororganisasjoner i dager da de angrep Israel med hundrevis av raketter daglig.

I dagene før 26. april 2021 ble Israel angrepet med over 40 raketter fra Gaza-stripen. Rakettangrepene fortsatte inntil på morgenen mandag 26. april, da journalisten skrev en melding på Facebook som kan tolkes som en feiring av angrepene: «Al-Quds vinner».

Omkring 10. mai 2021 kl. 18.00 skjøt Hamas et stort antall raketter inn over Israel, inkludert mot Jerusalem. Noen minutter før det varslede rakettangrepet ser journalisten, og hans Facebook-venner, ut til å ha gledet seg over de kommende krigsforbrytelsene.

Samme dag, etter at et stort antall raketter er avfyrt mot israelske byer omkring kl. 18, feirer journalisten angrepet med å erklære «Allahu Akbar» – det samme islamistiske kampropet som terroristene ropte da de avfyrte rakettene.

11., 12. og 13. mai fortsatte Hamas og Islamsk Jihad å angripe Israel med flere hundre raketter daglig. Journalisten fortsatte å dele oppmuntring til terroristene på sin Facebook-vegg.

Dagen før USAs ambassade i Jerusalem ble offisielt åpnet 14. mai 2018 la journalisten ut en erklæring hvor det jødiske folkets tre tusen år gamle hovedstad ble erklært som palestinsk.

Før fredag kl. 12.00 sendte MIFF følgende spørsmål til NRK:

Hvordan mener du [journalist navngitt] har vernet om sin uavhengighet, integritet og troverdighet i forhold til å dekke krigshandlinger på Gaza-stripen?

Har NRK vist åpenhet overfor seerne om det politiske engasjementet til sitt lokale Gaza-team?

Hvordan kan NRK opptre fritt og uavhengig overfor grupper på Gaza dersom NRK bruker medarbeidere som politisk/ ideologisk er knyttet til disse gruppene, kanskje også er presset av disse gruppene?

Vi har ikke fått noe svar.

Hva synes du om NRKs bruk av en journalist som heier på krigføringen til Hamas og Islamsk Jihad? Skriv i kommentarfeltet under.

Hvis du vil støtte MIFFs informasjonsarbeid – bli medlem eller gi en gave!

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart