Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– BDS-bevegelsen hiver bensin på bålet

Bassem Eid holdt et svært spennende foredrag om palestinernes interne konflikter. (Foto: Bjarte Bjellås)
Bassem Eid holdt et svært spennende foredrag om palestinernes interne konflikter. (Foto: Bjarte Bjellås)
Den palestinske menneskerettighetsaktivisten Bassem Eid talte på MIFFs Israelkonferanse.

Søndag 11. juni holdt den palestinske menneskerettighetsaktivisten Bassem Eid fra Jeriko et spennende foredrag på MIFFs Israelkonferanse på Gjøvik. Eid har jobbet med menneskerettighetene i de palestinske selvstyreområdene i en årrekke. Men jobben med å avdekke brudd på menneskerettighetene på Vestbredden og Gaza har også gitt ham noen fiender. På 90-tallet ble han arrestert og fengslet på ordre fra den daværende, og nå avdøde, palestinske presidenten, Yasser Arafat.

– Jeg var så heldig at jeg bare måtte sitte fengslet i 25 timer. Det var administrasjonen til USAs president Bill Clinton som klarte å løslate meg. Da de hørte at jeg var fengslet, ringte de Arafat og ga beskjed om de hadde fem minutter på å løslate meg. Da tok det ikke lang tid før jeg var en fri mann, fortalte Eid.

Han synes det er et paradoks at palestinske fanger i israelske fengsler får stor internasjonal oppmerksomhet, mens ingen virker å bry seg om palestinerne som sitter fengslet i de palestinske selvstyreområdene og på den Hamas-kontrollerte Gazastripen. 1200 palestinere sitter fengslet på Vestbredden og 700 på Gaza.

– De fleste av dem sitter fengslet uten lov og dom. Det skjer også mange grove brudd på menneskerettighetene i de palestinske fengslene. Hører du noen gang media eller politikere snakke om disse palestinerne? spurte Eid retorisk.

– Når det kommer til den israelsk-palestinske konflikten er media blitt en del av problemet, istedenfor å være en del av løsningen, la han til.

På 90-tallet ble Eid satt i fengslet av Yasser Arafat.
På 90-tallet ble Eid satt i fengslet av Yasser Arafat. (Foto: Bjarte Bjellås)

Den palestinske menneskerettighetsaktivisten mener det palestinske folket for lengst har mistet tilliten til sine egne ledere. Han fortalte at det viktigste for palestinere flest er trygge jobber, skole- og helsetjenester for seg og sine familier. Men selv om palestinske myndigheter har fått milliarder på milliarder av kroner i bistand fra det internasjonale samfunnet, har de ikke klart å skape noen økonomisk vekst.

– Alle pengene som har blitt spyttet inn i de palestinske selvstyremyndighetene, har ikke skapt en eneste arbeidsplass. Det er alt for mye korrupsjon, fortalte Eid.

Menneskerettighetsaktivisten mener de palestinske selvstyremyndighetene egentlig ikke ønsker å etablere sin egen palestinske stat, men beholde status quo.

– Hvorfor skulle Abbas ønske seg en stat? Han trenger ingen stat. Hvis vi får en stat, vil han tape hundrevis av millioner dollar i måneden. Alle husker den tidligere palestinske statsministeren Salam Fayyad. Han er den eneste palestinske politikeren som faktisk har ønsket å bygge en infrastruktur og en stat. Men etter seks år kom Abbas og lurte på hva i alle dager han drev med. Hvorfor ville han bygge en stat? Så sparket han ham fra stillingen, forklarte Eid.

Han mener livet til palestinerne er langt bedre under israelerne enn under ledelse av sine egne. På Gazastripen har livskvaliteten stupt etter at Israel trakk seg ut.

– Som araber og som muslim vil jeg ikke bo i Syria, Libya eller Irak. Det er mye tryggere og bedre for meg og mine barn å bo under den israelsk-palestinske konflikten, forklarte Eid, som mener palestinerne ikke er klare for sin egen stat enda.

– Hvis Israel trakk seg ut av Vestbredden i morgen, så ville situasjonen blitt enda verre enn den er på Gaza. Og det ville vært et stort tap for palestinerne.

Publikum fulgte spent med på foredraget til den palestinske menneskerettighetsaktivisten.
Publikum fulgte spent med på foredraget til den palestinske menneskerettighetsaktivisten.

Eid taler også boikottbevegelsen midt imot. Han mener ingen palestinere støtter BDS-bevegelsen og mener den ikke rammer Israel, men palestinerne.

– Hvem betalte prisen for at Sodastream-fabrikken måtte flytte på grunn av press om boikott? Det var de palestinske arbeiderne. 1500 palestinere mistet jobben og deres familier mistet helseforsikringen. De som mistet jobben, har ikke fått en eneste krone av BDS-bevegelsen, fortalte Eid engasjert.

Han mener det norske parlamentet bør gjøre som det sveitsiske gjorde tidligere i år. De gjorde det forbudt for staten å finansiere organisasjoner som kjemper for boikott av Israel. Eid mener boikottbevegelsen er til hinder for fred i Midtøsten.

– BDS er en grusom organisasjon som hiver bensin på bålet. Deres mål er ikke å hjelpe palestinerne, det er å utslette Israel. BDS er ren og skjær antisemittisme.

Den palestinske aktivisten fortalte til slutt at han ofte får spørsmål om hvorfor han ikke er mer kritisk til Israel. Da pleide han å gi dem dette svaret:

– Israel blir kritisert over alt, men de palestinske selvstyremyndighetene blir aldri kritisert. Derfor har jeg gjort det til min jobb. Jeg ønsker å få frem fakta på bakken og få frem fakta om de palestinske selvstyremyndighetene, forklarte han.

Her kan du se et opptak av hele foredraget til Eid:

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart