Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Mange som reiser til Israel for første gang tror de drar til en krigssone

Journalist og forfatter Matti Friedman var hovedtaler på MIFFs Israelkonferanse 2023 på Fornebu.
Matti Friedman jobbet i årevis for verdens største mediehus. Fra innsiden fikk han seg oppleve hvordan de bevisst fortier positive nyheter fra Israel.

Hovedtaler på årets Israel-konferanse var journalist og forfatter Matti Friedman. Han jobbet i årevis for store mediehus som The New York Times, The Atlantic, Tablet, Smithsonian og flere andre. Han jobbet også for mediehuset Associated Press i Israel. Der fikk han fra innsiden oppleve medienes urettferdige dekning av Israel.

– Mange av dere har vært i Israel og dere har sett at virkeligheten ikke er som den blir presentert i mediene, forklarte Friedman innledningsvis.

Like etter Gaza-krigen 2014 skrev Friedman en viktig artikkel hvor han avslørte internasjonale mediers urettferdige dekning av Israel. Der pekte han på mye av det samme som MIFF i årevis har kritisert norske medier for, blant annet hvordan konflikter som Israel er involvert i får en enorm overdekning.

– Vi hadde 40 fulltidsansatte som dekket konflikten. For AP var Israel den viktigste internasjonale saken utenom USA, fortalte han.

Friedman viste blant annet til at AP hadde flere ansatte i Israel, som har litt over ni millioner innbyggere, enn verdens mest to folkerike land – Kina og India. Faktisk hadde AP flere ansatte i Israel enn all de 50 landene sør for Sahara i Afrika – til sammen. Og samtidig som alt det negative blåses ut av proporsjoner, så blir alle positive saker og nyheter fortiet.

– Mange som reiser til Israel er bekymret for at de reiser til en krigssone. Det er fordi hver minste voldshendelse får en enorm overdekning. Når du reiser til Jerusalem er ikke byen akkurat som den blir fremstilt i mediene.

Friedman viste til at det i løpet av 2022 ble drept 14 mennesker i Jerusalem, som inkluderer både terror og kriminalitet. Til sammenligning var det i Indianapolis, en amerikansk by på størrelse med Jerusalem, 212 drap i løpet av fjoråret.

– Likevel er det ingen som snakker om at det er krig i Indianapolis. Selv om man regner alle dødsfall i forbindelse med konflikten i fjor så var det likevel færre dødsfall enn det var i Indianapolis. I det som er den mest dekkede konflikten i verden er det mindre dødsfall enn det er i en amerikansk by, forklarte journalisten.

Han viste til at journalistikk ofte handler om å skape en historie om den snille og den slemme. For mediene er det ofte det enkleste å fremstille Israel, som den sterkeste parten ,som den slemme og palestinerne som offeret.

– Mange ser ikke det store bildet i konflikten. De zoomer inn og ser bare Israel med et sterkt militære og palestinerne som svake. Men man må zoome ut og se hele den muslimske verden som er rundt den lille jødiske staten. Det er først når man ser hele nabolaget Israel bor i at man forstår Israel og den regionale kompleksiteten.

Friedman holdt også et foredrag om jødene fra arabiske land. Konferansen ble avsluttet med et foredrag av Israels ambassadør Avi-Nir Feldklein, som redegjorde for den aktuelle situasjonen i Israel.

Her kan du se foredraget til Friedman i opptak:

Her kan du se foredraget om jøder fra arabiske land:


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart