Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Politiet sviktet totalt da steinkastere angrep MIFFs demonstrasjon i Stavanger

Fra MIFF Stavangers markering 14. mai 2024. (Foto: Privat)
MIFF Stavanger arrangerte støttemarkering for Israel tirsdag kveld, på 76-årsdagen for den jødiske statens gjenopprettelse i Israels land. Politiet sviktet i å gi deltakerne sikkerhet.

Mange hundre Israel-venner hadde møtt opp i Byparken i Stavanger tirsdag kveld. Men da arrangementet skulle begynne kl. 18 stod flere hundre anti-israelske aktivister og skrek aggressive slagord like i nærheten av scenen. Til tross for at MIFF Stavanger hadde varslet politiet flere ganger om demonstrasjonen i forkant, og politiet hadde lovet at de skulle være på plass, var ingen politibetjenter å se.

– Vi ventet med å starte markeringen, og først etter 20 minutter kom det to politibetjenter, forteller Bjarne Bjelland i styret i MIFF Stavanger. Han har selv bakgrunn som politibetjent og er svært kritisk til politiets innsats.

MIFF Stavanger hadde sørget for å leie inn et godt høyttaleranlegg, så da markeringen kom i gang fikk deltakerne høre taler av lokale politikere og sang av artisten Kjell Elvis.

Politiet klarte ikke å drive motdemonstrantene tilbake og skape avstand mellom de to gruppene, selv om det etter hvert også kom et par flere betjenter. På et tidspunkt startet motdemonstrantene med voldelig angrep.

– Etter kort tid observerte jeg en mann med fotoutstyr som blødde kraftig fra hodet, forteller Bjelland. MIFF er kjent med at mannen som ble skadet er fotograf i Stavanger Aftenblad. Fotografen har gitt varierende forklaringer på hvordan han fikk sin skade – slo hodet i en skarp kant på en høyttaler eller i et gjerde.

– Fotografen sier selv at han dunket hodet i en høyttaler ved scenen da han reiste seg hurtig opp etter å ha tatt bilder, sier Kristian Kvendseth, nyhetsredaktør i Stavanger Aftenblad, til MIFF onsdag kveld.

Kristin Lode, bystyrerepresentant for FrP i Stavanger, sier til MIFF at hun så med egne øyne at fotografen ble skadet av en stein fra motdemonstrantene like før hun gikk på scenen for å holde sin appell.

Flere av MIFF-medlemmene som deltok i demonstrasjonen ble skadet av steinkastingen. En pensjonert politileder, Tor Erik Riska Thorsen, viser fram steinene som traff ham og såret på ankelen i avisen Dagen. Reidun Kristoffersen ble også truffet.

– Tenk å kaste stein på meg. En 76 år gammel oldemor, sier hun til Dagen.

– Dette kunne vært unngått med større politimannskaper, legger Riska Thorsen til. Dagens journalist Alice Tegle rapporterer at steiner kom susende mens hun snakket med intervjuobjektene.  

– Det skyldes bare flaks at det ikke skjedde noe alvorlig skade på personer under markeringen. Å tillate at demonstranter får stå tett opp til denne type markeringer viser at politiet ikke hadde kontroll over situasjonen. Det var ikke innkalt ekstra mannskaper til denne demonstrasjonen. På forhånd sa politiet til meg og media (aftenbladet) at de hadde kontroll og ville være der. Mange av de fremmøtte var sjokkert over hendelsen og hadde mange spørsmål og refleksjoner over det de opplevde denne kvelden, sier Bjarne Bjelland.

Stavanger Aftenblad rapporterer om det som skjedde under markeringen uten å nevne steinkastingen og uten at deres egen fotograf ble skadet.

– Det ble litt amper stemning, men i det store og hele var det kontroll, sier oppdragsleder i Sør-Vest politidistrikt, Vigleik Fossåskaret, til Aftenbladet.

Denne uttalelsen reagerer Rolf Myrland, leder i MIFF Stavanger, på.

– Det var ikke kontroll, et lovlig arrangement ble kraftig forstyrret, flere av våre folk ble skadet i et voldelig angrep, politiet sviktet og uttalelsen vitner om alvorlig ansvarsfraskrivelse fra politiets side, sier Myrland.

Tar ikke av davidsstjernen før krigen er over

Kristin Lode (FrP) var en av politikerne som talte i Byparken. Hun fortalte at hun har båret en Davidsstjerne siden 7. oktober.

– Denne bærer jeg for alle som ikke tør å bære den selv. Og jeg kommer ikke til å ta den av meg før krigen er over, sa hun. Hør hele Kristin Lodes tale her.

Etter appellene i Byparken fortsatte MIFF Stavanger sitt arrangement i sitt faste møtelokale. Lokalforeningen anslår at opp mot fire hundre deltok i markeringen, og 150 personer var med videre på piazzafest og sang og taler.

Oppdatert: Artikkelen ble oppdatert onsdag 15. mai kl. 21.55 med uttalelsen fra Aftenbladets nyhetsredaktør. Artikkelen ble oppdatert torsdag 16. mai kl. 14.40 med kommentar fra Kristin Lode.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart