Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Bygging og byggestans i bosetninger

Det har i sommer vært meldinger om nye, store utbygginger i jødiske bosetninger på Vestbredden.

LO har nettopp bekreftet at de vil utslette Israel og stempler landet som apartheidstat. Vis din protest og bli medlem av MIFF nå! Vipps 39881.

Det har i sommer vært meldinger om nye, store utbygginger i jødiske bosetninger på Vestbredden.

Det stemmer, men en artikkel av Nadav Shragai i Ha’aretz den 24. august 2004 nyanserer bildet noe. Det følgende bygger på denne artikkelen.

På grensen
Øvre Modi’in og Oranit er to bosetninger som ligger på våpenhvilelinjen fra 1967, altså har hus på begge sider av «den grønne linjen», som denne grensen kalles i Israel. Den er nemlig tegnet grønt på israelske kart etter som det ikke er en grense i folkerettslig forstand, men en våpenhvilelinje som det skulle forhandles nærmere om. I slike bosetninger foregår det nå en omfattende bygging.

I Øvre Modi’in er det nå 27.000 innbyggere, stort sett ultra-ortodokse (haredim). Den er bygd på land som jøder har kjøpt. Der bygges hvert år 1200 nye boliger, og planen er at byen til slutt skal ha 150.000 innbyggere.

Bystrøk
I store, bymessige bosetninger (som Ma’aleh Adumim og Øvre Betar) bygges det også. Dette er bosetninger som Sharon regner med at Israel skal beholde i en fredsløsning.

Men mange steder, også i disse bystrøkene, dreier byggetillatelsene seg bare om å bygge nye etasjer på eksisterende bygninger eller å bygge i områdene mellom eksisterende hus. Bosetningene skal ikke utvides geografisk. Ifølge Shragai blir dette stort sett fulgt opp av de israelske myndighetene.

Kiryat Arba (ved Hebron) skulle opprinnelig følge de samme reglene som er nevnt i forrige avsnitt. Men statsminister Sharon har gitt ordre om at boliger som var godkjent, ikke skal settes i gang likevel. Det blir nesten ikke bygget noe i Kiryat Arba nå.

Andre bosetninger
I andre bosetninger er det et bortimot fullstendig byggeforbud, og det praktiseres strengere enn noen israelsk regjering har gjort tidligere, enten den var fra høyre- eller venstresiden. Noen få bygg som ble godkjent for lenge siden, er under oppførelse. Ellers er det slutt. Det gjelder ikke bare boliger, men også bibelskoler og andre bygg. Tillatelser som var gitt i den senere tid, blir frosset.

Det foregår riktignok en viss ulovlig bygging. Det vil vise seg etter hvor strengt myndighetene vil behandle dette fenomenet. Men Shragais inntrykk er at byggingen har stanset opp de fleste stedene.

 

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart