Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

IAF bombet militært forskningssenter i Syria

IAF-jagerfly av typen F-15 Strike Eagle. (Illustrasjon: Magic Aviation)
Israelske jagerfly av typen F-15 vil kunne bli brukt i et eventuelt angrep på Iran. (Illustrasjon: Magic Aviation)
Israelske krigsfly bombet et mål utenfor Damaskus onsdag morgen, et anlegg som lokale innbyggere og enkelte eksperter mener kan ha vært et produksjonsområde for kjemiske våpen. Men en våpenkonvoi på vei til Hizbollah kan også ha vært målet som ble rammet.

Syria selv hevder området i Jamraya var et militært forskningssenter «med mål om å øke motstandsevnen og selvforsvaret». To personer skal ha blitt drept og fem ble skadet, mens selve bygningen ble lagt i grus. Myndighetene benekter at IAF skal ha bombet en konvoi som fraktet våpen til Hizbollah over grensen til Libanon tidligere på dagen, slik internasjonale medier har hevdet. Det hersker mye usikkerhet rundt hvorvidt en slik aksjon faktisk fant sted, selv om militære kilder i Israel hevder at det gjorde det, eller om det var et angrep på et militærsenter.

Dany Shoham, en forsker ved BESA-senteret og ekspert på kjemiske og biologiske våpen, mener at dersom et angrep mot en konvoi ble gjennomført, er det høyst usannsynlig at konvoien Israel bombet bar på kjemiske våpen.

– Sjansen for at noen vil klare å bombe en konvoi med kjemiske våpen uten å forårsake betydelige miljømessig skade er veldig liten, sier Shoham.

Forskningssenter lagt i grus
Ifølge Yedioth Aharonoth skal terrorgrupper i Syria ha forsøkt å ta kontroll over Jamraya-senteret en rekke ganger tidligere, noe som trolig kan ha vært utslagsgivende til at Israel skulle valgt å gå til angrep der. Landet har lenge fryktet borgerkrigen i landet kan føre til at masseødeleggelsesvåpnene havner i hendene til Hizbollah eller andre terrorgrupper.

En kilde i Damaskus påstår at målet som ble rammet fungerte som et senter for kjemiske våpen til syriske myndigheter. Etterretningsbevegelsene i Israel har også vært klar over forskningssenteret i mange tiår. Yiftah Shafir ved Jaffa-senteret for strategiske studier sier at «det er et hemmelig organ for myndighetene, som svarer direkte til [president Bashar] Assad og har kontroll over alle de andre militære forskningssenterene til Syria».

USA skal ha blitt informert om Israels planer i forkant av angrepet, sier en anonym amerikansk kilde.

Det mystiske angrepet
I en lederartikkel skriver Daily Star at den totale tausheten fra Israels side er merkelig. For det første pleier israelerne høylytt å forsvare slike aksjoner og legge fram beviser for at det var nødvendig. Men ikke i dette tilfellet. Derfor mener også at timingen er det mest interessante spørsmålet å stille seg, særlig dersom det er snakk om en våpenkonvoi til Hizbollah. For slike konvoier med avanserte våpen har Israel hatt oversikt over i årevis, uten å gå til aksjon mot.

De frykter også at den manglende gjennomsiktigheten i denne saken, både fra USA og Israel, kan føre til at konflikten eskalerer utover Syrias grenser.

Fordømmer aksjonen
Russlands utenriksdepartement fordømmer den israelske aksjonen onsdag, i en pressemelding.

– Dersom denne informasjonen blir bekreftet, har vi å gjøre med ikke-provoserte angrep mot mål innenfor grensene til en suveren stat, som er et grovt brudd på FNs charter og derfor uakseptabelt, uansett hvilke motiver det er som skal rettferdiggjøre dette.

Hizbollah bekreftet syrernes versjon av saken, da de i en pressemelding fordømte Israels angrep: Angrepet som fant sted var rettet mot et forskningssenter.

– Hizbollah uttrykker sin fulle solidaritet med det syriske lederskapet, dets hær og dets folk. [Israel forsøker …] å ødelegge Syria og hæren deres, samt knuse deres avgjørende rolle i motstandsfronten [mot Israel], skriver terrorgruppen.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart