Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Gudfaren av elektronisk musikk vil redde Dødehavet

Dødehavet er et populært turistmål. Det høye saltinnholdet gjør at oppdriften i vannet er høy. (Foto: Itamar Grinberg/Flickr)
Halvparten av turistene som besøkte Israel i 2017 tok turen innom Dødehavet. (Foto: Itamar Grinberg/Flickr)
Jean-Michel Jarre arrangerer konsert ved Masada for å sette søkelyset på at innsjøen tørker inn.

Franske Jean-Michel Jarre (68) er en pionér innen elektronisk musikk. For mange er han selve gudfaren innen sjangeren, som har blitt en av de mest populære musikkstilene i løpet av de siste årene. Jarre har gjort seg kjent for store utendørskonserter, og innehar verdensrekorden for verdens største konsert. I Moskva i 1997 opptrådte han for over tre og en halv million tilskuere.

I april kommer den franske musikeren til Israel for å opptre for aller første gang. Konserten arrangeres ved Masada og formålet er å skape oppmerksomhet rundt Dødehavet. Vitenskapelige studier antyder at Dødehavet, som ligger 400 meter under Middelhavets overflate, kan tørke inn i løpet av 35 år.

Sviktende tilførsel av vann fra elva Jordan og andre vassdrag har ført til at vannstanden har sunket kraftig siden midten av 1960-årene. De siste årene har vannet sunket én meter i året. Det har også ført til store synkehull rundt naturfenomenet. Her kan du se en interaktiv presentasjon av hva som skjer.

Jarre opptrer for første gang i Israel - og kommer med et budskap. (Foto: Daniele Dalledonne)
Jarre opptrer for første gang i Israel – og kommer med et budskap. (Foto: Daniele Dalledonne)

At vannet forsvinner har ført til at Dødehavet, som er jordoverflatens lavest punkt, nå består av to helt separate deler. Bare et lite bekkeløp knytter de to delene sammen. Mens dybden i den nordlige delen er på opptil 400 meter, er den sørlige på bare fire meter. Det har skapt store utfordringer for turismen i området, og flere av de mest populære strendene er allerede blitt stengt.

Israel og Jordan har søkt om internasjonal støtte til et prosjekt de håper skal hindre total uttørking av området. Planen er å føre havvann i en rørledning fra Rødehavet, men prosjektet er omstridt og det er uklart om det lar seg gjennomføre. Noen prognoser tilsier at prosjektet vil koste mellom 30 og 60 milliarder kroner.

Her er en introduksjon av konserten i april:

[vimeo width=»540″ height=»400″]https://vimeo.com/199121918[/vimeo]

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart