Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Dette kan bli redningen på biemangel

Disse mastene skyter ut pollen og pollinerer trærne på samme måte som bier gjør det. (Foto: Edete Corporation)
En israelsk oppstartsbedrift har utviklet en teknologi som kan erstatte biene.

I et lite israelsk lokalsamfunn har en mekanisk summelyd erstattet lyden av summende bier. Bøndene her er bekymret over at verdens biepopulasjoner dør i hopetall. Derfor prøver de nå ut en ny metode for å pollinere avlingene sine uten hjelp av bier, skriver den israelske avisen Yedioth Ahronot.

I en frukthage i Tel Arad i Sør-Israel trekker en tilhenger en mast med flere titalls små kanoner som skyter presise skudd med pollen mot trærne, slik at de befruktes. Denne jobben gjøres vanligvis av naturlige pollinatorer, oftest bier, men de siste årene har det vært et dramatisk fall i antall bier i verden.

Plantevernmidler og klimaendringer trekkes fram som mulige årsaker til at biene forsvinner, men ingen har helt klart å forstå hvorfor. Uansett årsak skaper bienedgangen bekymring. Færre bier vil kunne gå ut over verdens matproduksjon. De fleste avlinger er avhengig av pollinering. Nå jobber en israelsk oppstartsbedrift med en teknologi som kan bli redningen hvis biene forsvinner. Selskapet har fått flere titalls millioner kroner i investeringer.

Eylam Ran, medgrunnlegger og administrerende direktør i Edete.

– Vi ser en krise om 15 år der det ikke lenger er nok insekter i verden til å gjøre pollinering og de fleste av våre vitaminer og frukter er borte, sier Eylam Ran, direktør i Edete Precision Technologies for Agriculture.

Derfor har selskapet hans utviklet en kunstig pollinerer som kan bistå – og kanskje etter hvert erstatte – biene. Systemet fungerer på samme måte som med honningbien. Det hele starter med en innhøsting av pollen fra blomster og slutter med en målrettet distribusjon med hjelp av LIDAR-sensorer, som er den samme teknologien som brukes i selvkjørende biler.

Foreløpig er systemet testet ut i småskala i frukthager i Israel og Australia, i tillegg til at det skal testes i USA. Selskapet håper å skalere opp og være klare til å selge sine produkter på markedet i 2023.

I denne videoen fra nyhetsbyrået Reuters kan du se maskinen i aksjon:

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart