Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

2021 var preget av hete, tørke og skogbrann

Brannmenn prøver å slukke en storbrann utenfor Jerusalem midt under en hetebølge i august 2021. (Foto: Flash90)
– En forsmak på hva klimaendringene vil føre til, sier leder av landets meteorologiske tjeneste.

2021 ble det fjerde varmeste året som noensinne er registrert i Israel siden målingene startet på 1950-tallet. I tillegg ble det siste tiåret, fra 2011 til 2021, det varmeste tiåret som noensinne er registrert, skriver Ha’aretz.

– Fjorårets varme er bare en en smakebit på hva Israel kan vente seg av klimaendringer de neste tiårene, sier Nir Stav, direktør for meteorologisk tjeneste i Israel.

Sju av fjorårets tolv måneder var varmere enn normalt, noen betydelig og uvanlig varmere enn normalen. Blant annet januar, mai og november. Mai har sjeldent vært så en så varm måned som i fjor. Også april var usedvanlig varm, med temperaturer opp mot 40 til 42 grader flere steder i landet.

Fire av månedene lå på rundt gjennomsnittet, mens juni var kaldere enn gjennomsnittet for 1995 til 2009. I august nådde temperaturen 46 grader i Jordandalen. Flere av fjorårets hetebølger var unormalt lange og varme.

Også november var betydelig varmere enn normalen, hvor temperaturen i starten av måneden lå på mellom 33 og 35 varmegrader flere steder i landet. Det mest unormale var temperaturen ved utgangen av måneden, med 33 grader flere steder og 29 grader i Jerusalem den 30. november.

Den totale mengden nedbør i 2021 var lik snittet de siste tre tiårene, men nedbøren ble fordelt utover langt færre regnværsdager. Det betyr at hver gang det regner, så kommer det i form av større mengder nedbør enn tidligere. Det gjør at mye av vannet går tapt, i stedet for å bli absorbert ned i grunnvannet. I tillegg fører det til mer flom, oversvømmelser og skader.

I januar var det en tørkeperiode uten nedbør på nesten tre uker, som er svært uvanlig i en vintermåned. Det har bare skjedd én gang tidligere.

Hetebølger, tørke og varme måneder har ført til mer fordampning av vann fra overflatekilder, og dermed forverret vannsituasjonen i Israel ytterligere.

Data fra det israelske miljøverndepartementet, landets meteorologisk tjeneste og andre modeller tegnet er dystert bilde for fremtiden: Israel kan forvente en gjennomsnittlig økning i temperaturen på fire grader innen utgangen av dette århundre, en nedgang i nedbøren på 10 til 20 prosent, en økning i ekstreme værhendelser som hetebølger, flom og kraftig regn.

Det tørre været førte til at det var mange skogbranner i løpet av 2021, blant annet en av de største som har rammet Jerusalem-området noensinne.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart