Søk
Brannmenn prøver å slukke en storbrann utenfor Jerusalem midt under en hetebølge i august 2021. (Foto: Flash90)

2021 var preget av hete, tørke og skogbrann

– En forsmak på hva klimaendringene vil føre til, sier leder av landets meteorologiske tjeneste.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

2021 ble det fjerde varmeste året som noensinne er registrert i Israel siden målingene startet på 1950-tallet. I tillegg ble det siste tiåret, fra 2011 til 2021, det varmeste tiåret som noensinne er registrert, skriver Ha’aretz.

– Fjorårets varme er bare en en smakebit på hva Israel kan vente seg av klimaendringer de neste tiårene, sier Nir Stav, direktør for meteorologisk tjeneste i Israel.

Sju av fjorårets tolv måneder var varmere enn normalt, noen betydelig og uvanlig varmere enn normalen. Blant annet januar, mai og november. Mai har sjeldent vært så en så varm måned som i fjor. Også april var usedvanlig varm, med temperaturer opp mot 40 til 42 grader flere steder i landet.

Fire av månedene lå på rundt gjennomsnittet, mens juni var kaldere enn gjennomsnittet for 1995 til 2009. I august nådde temperaturen 46 grader i Jordandalen. Flere av fjorårets hetebølger var unormalt lange og varme.

Også november var betydelig varmere enn normalen, hvor temperaturen i starten av måneden lå på mellom 33 og 35 varmegrader flere steder i landet. Det mest unormale var temperaturen ved utgangen av måneden, med 33 grader flere steder og 29 grader i Jerusalem den 30. november.

Den totale mengden nedbør i 2021 var lik snittet de siste tre tiårene, men nedbøren ble fordelt utover langt færre regnværsdager. Det betyr at hver gang det regner, så kommer det i form av større mengder nedbør enn tidligere. Det gjør at mye av vannet går tapt, i stedet for å bli absorbert ned i grunnvannet. I tillegg fører det til mer flom, oversvømmelser og skader.

I januar var det en tørkeperiode uten nedbør på nesten tre uker, som er svært uvanlig i en vintermåned. Det har bare skjedd én gang tidligere.

Hetebølger, tørke og varme måneder har ført til mer fordampning av vann fra overflatekilder, og dermed forverret vannsituasjonen i Israel ytterligere.

Data fra det israelske miljøverndepartementet, landets meteorologisk tjeneste og andre modeller tegnet er dystert bilde for fremtiden: Israel kan forvente en gjennomsnittlig økning i temperaturen på fire grader innen utgangen av dette århundre, en nedgang i nedbøren på 10 til 20 prosent, en økning i ekstreme værhendelser som hetebølger, flom og kraftig regn.

Det tørre været førte til at det var mange skogbranner i løpet av 2021, blant annet en av de største som har rammet Jerusalem-området noensinne.


 

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart