Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

SV-representant sammenlignet Hamas med Haugianerne

- Hamas er som Haugianerne å regne, med deres velferdsbygging, skolebygging, bedring av helsetilbudet og så videre. Det skal Hamas virkelig ha ros for, sa SVs stortingsrepresentant Bjørn Jacobsen i MIFF Oslos paneldebatt tirsdag 25. april 2006.
Paneldeltakerne var Bjørn Jacobsen (sv), Morten Høglund (frp), Jan Benjamin Rødner (MIFF) og Øyvind Sagedal (Palestinakomiteen).

Uttalelsen var kanskje den mest kontroversielle i en ellers ryddig og saklig debatt. Rundt 50 mennesker var møtt opp for å overvære ordskiftet mellom SV-representant Jacobsen, FrPs utenrikspolitiske talsmann Morten Høglund, leder i Palestinakomiteen, sogneprest Øyvind Sagedal og MIFFs hovedstyremedlem, advokat Jan Benjamin Rødner. Temaet for kvelden var «Retten til landet», med grunnlag i Palestina-mandatet fra den britiske mandattiden.

Haugianerne var en kristen bevegelse som vokste frem i Norge fra slutten av 1700-tallet. Bevegelsen ble grunnlagt av den norske pietistforkynneren Hans Nielsen Hauge. Han arbeidet for å skape arbeidsplasser og bedre helsetilbud mens han bedrev sin omreisende predikantvirksomhet. Det stemmer at Hamas har en sosial profil på sitt arbeid, men det er organisasjonens årelange historie med terrorvirksomhet og deres politiske mål om å utslette den jødiske staten som fikk mange av tilhørerne til å reagere på Jacobsens sammenligning.

Uenighet om Hamas
Palestinakomiteens representant støttet Jacobsen i å se positive sider ved Hamas.
– Etter mitt syn er det ikke nødvendig å se så negativt på Hamas fra Israels side, sa Sagedal. Han ble møtt med uenighet fra andre paneldeltakere.

Det er «svært uheldig at Hamas misbruker Islams navn til å legitimere antisemittisme», sa Rødner. «Det er synd for våre arabiske venner.» Det ikke alle som tror at Hamas har utslettelse av Israel som mål, og til dem hadde Rødner følgende beskjed:

– Gå inn og se på Hamas-charteret på internett. Du vil få frysninger nedover ryggen. Israel har, ved korsveier, alltid valgt fredens vei. Men de har blitt møtt med kriger og intifada. Intifada I og intifada II.

Frps representant går inn for å stille klare krav til Hamas.
– Det bør ikke være for mye å forlange at parten på den andre siden av bordet vedkjenner seg deg. At du i det hele tatt eksisterer i deres øyne, sa FrPs representant. Hamas anerkjenner ikke Israel.

Jacobsen mener stansen av internasjonal pengestøtte og isolasjonen av den palestinske Hamas-regjeringen, skjedde alt for raskt. Han mente Hamas ikke var forberedt på å havne i en maktposisjon. «De [Hamas] rakk engang ikke å skifte ut potteplantene på kontoret før verden begynte å fordømme dem,» sa han.

 

Rettigheter

Debattens åpningsinnlegg fra Palestinakomiteen kom overraskende på MIFFs representant Jan Benjamin Rødner. Etter å ha oppfordret tilhørerne til å legge FNs delingsplan resolusjon 181 til grunn for debatten, kom Øyvind Sagedal med følgende bemerkning: «Jøder, kristne og muslimer har alle rett til å bo i Palestina i følge folkeretten.»

– Jeg må si det er oppfriskende å høre Palestinakomiteen. Før hadde ikke Israel rett til å eksistere i deres øyne, repliserte Rødner.

– Nå legger de seg på en måte på samme linje som meg. For dette handler ikke om rett mot urett, men om rett mot rett. Arabere og jøder har begge rett til å bo i området, la MIFFs styremedlem til.

Rødner fortsatte med å påpeke at jødene har en åndelig tilhørighet til landet, som ikke araberne har. I jødisk tro er Jerusalem meget sentralt, også i deres hellige skrifter. I Koranen er ikke byen nevnt en eneste gang. Hva verdslig tilhørighet angår, har det alltid vært arabere der. Men det betyr ikke at jødene har vært fraværende. Jødene har vært der i 3000 år, og er det eneste folket som har klart å skape en levedyktig stat i området.

Jacobsen uttrykte skepsis til mye av argumentasjonen han mener å finne på pro-israelsk side.

– Det er retten til land vi diskuterer, men på hvilket grunnlag? […] Hvilken rett kan opparbeides i Midtøsten? Det sterkeste argumentet er alltid hvem som har vært i området over tid. Og de har alle vært der, både jøder og arabere. Alle har rett på landet, mente han.

FrP-talsmann Høglund var godt fornøyd med nivået på debatten i innledningen.

– Begge har rett på land. Jeg er opptatt av at ingen ytterpunkter får rokke grunnen i den politiske prosessen, uansett hvilken side de måtte være på.

 

Okkupasjon

– Det er fryktelig synd på palestinerne. De tvinges av lederne til å være i konflikt. Dette i seg selv skapte det palestinske folk, argumenterte Rødner. Det er nemlig de samme lederne som har skapt deres nasjonale identitet, som nå holder dem nede i en fastlåst situasjon, mente han.

– Israel har rett til å okkupere, men ikke til å bosette befolkning på okkupert område. Dessuten har okkupasjonen vart alt for lenge nå, siden 1967, hevdet sogneprest Sagedal.

– Israel sitter som okkupant, og det mener jeg er svært uheldig. For det er alltid uheldig å være okkupant for noen som hater en som pesten. Derfor mener jeg det er klokt av den israelske regjering å legge opp til nye tilbaketrekninger på Vestbredden, mente Rødner.

– De fleste politikere vil nå være enige i at det er fornuftig av Israel å trekke seg ut fra Vestbredden. Men, i det minste i min tankeverden, er det viktig å forhandle seg frem til en løsning. Men Israel har ingen fredspartner, det er realiteten. Og det er en like stor tragedie for palestinerne, som det er for israelerne, argumenterte Høglund.

 

Flyktningproblemene

Flyktningproblematikken var et gjennomgående tema i debatten. SV står på de palestinske flyktningenes selvhevdede rett til å vende tilbake til Israel. Europa har skapt jødenes behov for en stat, hevder Jacobsen.

– Skal palestinerne med skjøter på hus lide på grunn av Europa sine feil? De har blitt jagd fra hus og hjem i 1948/49, argumenterer han.

MIFFs representant la imidlertid vekt på at det i realiteten kun har foregått en befolkningsutveksling mellom Israel og arabiske land, siden også mange jøder måtte flykte fra sine hjem i arabiske land som følge av 1948/49- og 1967-krigene.

– Palestinerne har blitt møtt med alt annet enn en arabisk vilje til å ta ansvar for flyktningene sine. Israelerne tok seg av alle sine flyktninger. […] De har alltid integrert jødiske flyktninger. Men på arabisk side var det forbud mot å integrere, sa MIFFs Jan Benjamin Rødner.

Sagedal kunne imidlertid ikke si seg enig med Rødner.
– Behandlingen av jødene under andre verdenskrig spiller selvfølgelig inn på deres nasjonale identitet. Det er hos Europa ansvaret hviler.

 

Israel-boikott

SV har satt i gang en boikottaksjon mot Israel. Palestinakomiteen har samtidig valgt å støtte opp om den med sin egen boikottaksjon. Tilhørere i salen ville gjerne høre hvordan partene kan boikotte et demokratisk land, mens det samtidig rammer palestinske jordbruksarbeidere.

– Det er riktig at det finnes stater som er mye verre enn Israel. Men vi boikotter Israel nettopp fordi vi ser det funker. Når vi kan opplyse nordmenn om at en demokratisk stat driver okkupasjon, så funker det, sa SVs representant.

Rødner var uenig i resonnementet, og pekte på at mange stater i verden «driver folkemord mot sine egne. Når blir slike sammenliknet med apartheid og okkupasjonen av Norge? Aldri. Det gjør Israel. Denne grensen er farlig å krysse.» Han benyttet også anledningen til å be publikum kjøpe israelske varer.

– Gå inn på Palestinakomiteens hjemmesider og finn frem deres boikottliste, så har du fått deg en hel handleliste. Aksjonen fører bare til at folk blir oppmerksomme på utmerkede israelske varer, spøkte han.

Jan Benjamin Rødner avsluttet debatten med et utsagn som samtlige paneldeltakere kunne nikke til:
– Uten at palestinerne blir hjulpet ut av sine problemer, kommer aldri Israel til å kunne få fred.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart