Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Miraklet Israel

De som ikke tror på mirakler i Israel, er ikke realister, sa David Ben-Gurion, Israels første statsminister. Det var et mirakel at staten Israel ble opprettet, bare tre år etter at andre verdenskrig var slutt. Det var et mirakel at de overlevende fant styrke til å opprette staten Israel etter at en tredjedel av det jødiske folk var blitt utslettet. Dersom staten hadde vært etablert tidligere, kunne den ha vært en trygg havn for dem som var utsatt for livstruende forfølgelse. Det er et faktum at det jødiske folk ble sviktet av verdenssamfunnet. Når dette er sagt, vil jeg også minne om de få modige menneskene som er «Righteous Among the Nations», deriblant noen nordmenn, som har reddet jødiske liv med risiko for sitt eget.
Ambassadør Miryam Shomrat skrev denne hilsen i forbindelse med Israels 60-årsdag i mai 2008. Første gang publisert i boken Med Israel for fred i september 2008.

JEG VIL GJERNE NEVNE to nordmenn, som med sitt enestående vennskap har bidratt til å berike og styrke båndene mellom våre to land: Håkon Lie, en stor mann som har støttet Israel fra første stund, og Kåre Kristiansen, en sann venn som startet Israels venner på Stortinget.

VI HAR KOMMET LANGT SIDEN 1948, da vi samlet jødiske flyktninger fra alle verdenshjørner: De overlevende fra Shoa, fra flyktningeleirer i det ødelagte Europa og de jødiske flyktningene fra de arabiske statene, samt mange fler. De ankom kun med livet i behold. De fleste ankom med et akutt behov for medisinsk hjelp og mange med behov for psykologisk behandling. Israel har vist seg som en trygg havn for sitt folk, til tross for kriger og vedvarende arabisk terror. For første gang i moderne historie hadde det jødiske folk en suveren rett til å forsvare seg i sitt eget land. Her ligger den dypere betydningen av begrepet uavhengighet for Israels folk.

DERSOM DE ARABISKE LANDENE hadde akseptert FNs delingsplan fra 1947, og opprettet en arabisk stat slik Israel ble opprettet, tør jeg påstå at betingelsene for den arabisk-palestinske statens oppbygging hadde vært tilsvarende de forholdene Israel begynte med. Antageligvis ville forholdende ha vært bedre enn det Israel opplevde, der de samlet overlevende fra Holocaust mens landet var i en tilstand av krig. Det finnes bare ett tilfelle i historien hvor land har gått til krig for å få opphevet en FN-resolusjon. Dette var krigen mot den vordende staten Israel i 1948.

I ISRAEL finner man like stor medfølelse for palestinerne som i Norge. Det er dessverre slik at i enkelte norske organisasjoner går medfølelsen for palestinerne i par med bakvaskelse av Israel. Historiske fakta blir manipulert, og både nåværende og tidligere israelere blir beskyldt for å ha planlagt og begått fryktelige forbrytelser som aldri har funnet sted, og som altså er det rene oppspinn.

ISRAEL HAR UTVIKLET SEG til en moderne stat med et dynamisk og levende demokrati med over syv millioner mennesker. Israel er et multikulturelt samfunn i ordets sanne betydning. Rundt tjue prosent av israelerne er muslimske og kristne arabere, drusere og samaritanere. Selv om nesten alle var jødiske, brakte Israels innvandrere med seg ulik kulturarv. Dette har gitt grobunn for en fascinerende kreativitet i israelsk musikk, teater, litteratur og kunstliv. Litteratur på hebraisk – et språk som knapt var i bruk for hundre år siden – blomstrer og blir oversatt til de fleste språk. Israelske forfattere har mottatt de mest prestisjefylte litterære priser, inkludert Nobels litteraturpris. Nobelprisen er også blitt tildelt israelske forskere. I de senere årene har fire israelske vitenskapsmenn blitt tildelt denne prisen for vitenskapelige bragder.

ISRAELS VITENSKAPELIGE KOMPETANSE hjelper mennesker i nød over hele verden. Det israelske utenriksdepartementets senter for internasjonalt samarbeid ble etablert for femti år siden med det mål å hjelpe utviklingsland med å bekjempe fattigdom. Israel fokuserer blant annet på å utvikle teknologi som kan dempe den globale matkrisen, spesielt i Afrika. Noen land samarbeider med Israel for å forbedre de fattiges kår. Norge er velkommen til å samarbeide med Israel. Matkrisen skyldes mangel på vannressurser, ørkenspredning og økende kostnader til gjødsel og drivstoff. Dette resulterer i økt fattigdom, helseproblemer og flyktningestrømmer i mange jordbruksområder i verden.

SELV OM JORDBRUK OG MATSIKKERHET naturlig nok får spesiell oppmerksomhet, er det et mål for den israelske utviklingsinnsatsen å tilby en helhetlig tilnærming som inkluderer helse, utdanning, samfunnsutvikling og økt selvstendighet for kvinner. I denne sammenheng bruker Israel for det meste treningskurs, konsulenttjenester og mobile medisinske klinikker. Selv om Israel er et lite land med begrenset midler, klarer det å gi et avgjørende bidrag med utviklingsprogrammene sine.

I DAGENS NORGE er det å være «Med Israel» – å støtte Israel – viktigere enn noensinne. Ved Israels sekstiårsjubileum opplever vi at Israel blir krenket. Vi opplever til og med demonisering og delegitimering av staten. Enkelte stemmer nekter det jødiske folk dets universelle rett til selvbestemmelse: En jødisk stat. Med dette følger de oppfordringene fra Israels verste fiender om en «enstatsløsning», som fratar israelerne retten til en egen stat.

DET ER LIKE MYE BEHOV for «Med Israel For Fred» nå som det var for 30 år siden. MIFF gir stemme til det moderate i Norge: Til støtte for fred og til støtte for Israels kamp for fred med sine palestinske naboer og alle arabiske land. Våre venner i Norge er viktige medspillere i dette.

MIFF HAR FÅTT FLERE MEDLEMMER det siste året – i sitt 30. år! Dette er godt for MIFF, og bra for Norge! Jeg vil få uttrykke min beundring for MIFF og håp om at organisasjonens innflytelse og antall medlemmer vil fortsette å øke i de kommende tiår.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart