Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Faktasjekk Akhtar Chaudhry

Stortingets visepresident, Akhtar Chaudhry fra SV, vil seile i konvoi til Gaza-stripen. Det vurderer også flere representanter fra Arbeiderpartiet.
6. april forklarte Chaudhry til Vårt Land hvorfor han mener det er viktig å være med.
«Jeg gjør dette fordi Gaza er et kollektivt fengsel og har vært det i mange år. Det er et stort behov for å frakte humanitær hjelp til menneskene der. I tillegg er det nødvendig med politisk oppmerksomhet på dette fengslet.»
Fakta angående fengsel
Grenseovergangen mellom Egypt og Gaza er for tiden åpen, og det foregår også stor vare- og persontrafikk gjennom flere hundre tunneler under bakken.
30. januar valgte Hamas selv å stenge grensen noen dager, ifølge den britiske avisen The Guardian.
19. september 2007 erklærte den israelske regjering Gaza-stripen for «fiendtlig område», etter at den militante, islamistiske bevegelsen Hamas hadde tatt makten i området i et blodig kupp. Hamas ønsker å eliminere staten Israel.
Til tross for dette slipper normalt hundrevis av palestinere inn og ut gjennom israelske grensestasjoner hver uke, blant annet for medisinsk behandling i Israel.
Et fengsel gir normalt grunnleggende fysisk avgrensing av bevegelsesfriheten innenfor et svært begrenset område.
Fakta angående humanitær hjelp
Det er riktig at det er stort behov for å frakte inn humanitær hjelp til menneskene på Gaza-stripen, og all denne humanitære hjelpen blir fritt levert gjennom israelske grensestasjoner.
Det er først og fremst fordi arabiske og palestinske ledere har tvunget flyktningene fra 1948 og deres etterkommere til å fortsette i status som flyktninger gjennom generasjoner, at hjelp er nødvendig. Ingen andre flyktningegrupper fra tiårene etter andre verdenskrig er blitt behandlet på samme måte.
Men palestinerne får hjelp. Ingen andre folkeslag i verden får noe i nærheten av tilsvarende bistand per hode. Ta år 2006 for eksempel. Da fikk palestinerne på Gaza-stripen og Vestbredden 156 kroner i norsk bistand per innbygger. Ingen afrikanske land fikk mer enn 36 kroner per innbygger.
Les mer ang. humanitær hjelp under.
Fakta angående politisk oppmerksomhet
Det er nødvendig med politisk oppmerksomhet på Gaza-stripen. Absolutt!
Området er et av de få i verden som styres av en åpent antisemittiske bevegelse, som ser fram til å kunne realisere løftet som ble gitt ved profeten Muhammed:
«Tiden vil komme når muslimer vil kjempe mot jødene (og drepe dem); inntil jødene skjuler seg bak stener og trær som vil rope: O muslim! Det er en jøde som skjuler seg bak meg. Kom og drep ham!» (Sitat fra Hamas-charteret, artikkel 7.)
Hamas-regimet innfører gradvis strengere og strengere sharia-regler for befolkningen på Gaza-stripen.
Alt dette kan man gi god og meningsfull oppmerksomhet uten å seile rundt på Middelhavet sammen med tyrkiske islamister.
Vårt Land stiller spørsmål til Chaudhry: Har du ingen forståelse for argumentet at fri ferdsel til Gaza kan bli brukt til våpensmugling?

«De som kommer med det må svare på hvordan halvannen million fengslede mennesker ellers skal få mat og læremidler. Mitt spørsmål er hvorfor Gazas befolkning skal behandles annerledes enn Oslos befolkning.»
Det siste først: Oslo er ikke styrt av Hamas. Det skytes ingen raketter fra Oslo inn mot sivile boligområder i nabolaget.
Fakta angående humanitær hjelp
Befolkningen på Gaza-stripen får mat og læremidler uten at Chaudry med flere trenger å reise sjøveien.
– Det er viktig at vi ikke presenterer Gaza-stripen som et humanitært kriseområde, for det er det ikke. Folk sulter ikke og det er også tilgang på medisiner. Folk har også lønninger, så de kan handle varer og det kommer inn en del varer gjennom tunnelene fra Egypt. Ganske mye varer faktisk, sa Petter Eide fra Norsk Folkehjelp til NRK 17. juni 2010.
Dette var i slutten av perioden da de israelske restriksjonene for vareleveranser var på det strengeste. Kort tid senere ble detåpnet for leveranser av alle sivile varer. Siden den gang har det vært en stor økonomisk oppgang i området.
Vårt Land stiller spørsmål til Chaudhry: Er det upassende at en visepresident i Stortinget deltar på slike aksjoner, Chaudhry?

«For meg som SV-er er det avgjørende at alle posisjoner blir brukt for å støtte det palestinske folket. Ingen er blitt mer urettferdig behandlet enn Gazas barn.»
Det er selvsagt tragisk at barna på Gaza-stripen er blitt skadelidende av flere tiårs konflikt.
I de 19 år da Egypt okkuperte området slapp ikke en eneste palestiner inn i Egypt for å få arbeid. Det var portforbud fra kl. 21 til morgengry hver dag i 19 år, forteller Chaim Herzog. Det ble innført streng sensur og alle lokale aviser ble forbudt. Det ble ikke avholdt valg på 19 år.
Israel kontrollerte Gaza-stripen fra 1967 til 2005. I perioder med fred dro daglig titusenvis av palestinere inn i Israel for å arbeide. Under Oslo-prosessen på 1990-tallet ble partene enige om å bygge et gjerde langs grensen for å hindre infiltrasjon av væpnede palestinere til Israel.
Til tross for alt Chaudhry måtte kunne anklage Israel for, med rette eller urette, ligger palestinerne på Vestbredden og Gaza-stripen i nærheten av midten når FN rangerer landområder etter levevilkår. I 2009 kom «de okkuperte palestinske områder» på 110. plass av i alt 182 land og territorier på FNs Human Development Index. Det var bedre enn naboene i Egypt (123. plass) og marginalt dårligere enn Syria (107. plass).
Hva med barn i landene som ligger på 150-182 plass på denne listen? Kan det tenkes at noen av disse er behandlet mer urettferdig? Hva med dem som ikke får hjelp gjennom verdens mest velsmurte hjelpeapparat?
Hva med barna i andre arabiske land?
I forventet levealder ved fødsel (72,9 år) lå palestinerne over arabiske land som Saudi-Arabia, Jordan og Libanon og øst-europeiske land som Bulgaria, Romania og de baltiske landene.
92,4 prosent av de voksne palestinerne på Vestbredden og Gaza-stripen kunne lese og skrive i 2005. Gjennomsnittet i de arabiske landene var 70,3 prosent.
Men Gazas innbyggere er blitt offer for krig, vil noen innvende.
I løpet av de siste 23 årene er ca 7.500 palestinere drept av israelske styrker i ulike sammenhenger. Dette tilsvarer omkring 1 person per døgn.
De er drept fordi Hamas og andre palestinske terrorgrupper forlanger å få føre krig mot Israel.
De siste 62 årene er omkring 11 millioner muslimer drept i kriger og terror på verdensbasis, de fleste i konflikt med andre muslimer. Dette tilsvarer 486 drepte per døgn. Tallene avslører alt om moralen til dem som ensidig fordømmer Israel og ser på den jødiske staten som det største problemet for verdensfreden.

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart