Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

– KFUM-KFUK gjør fred umulig

Skjermdump fra tv2.no.
Skjermdump fra tv2.no.
Norske elever fra en KFUM-KFUK folkehøgskole fikk onsdag et ublidt møte med en israelsk bosetterkvinne, melder TV2. Dersom KFUM-KFUKs politikk ble gjennomført, ville jødene forlengst ha mistet det eneste lille stedet hvor de kan være frie og styre seg selv, påpeker Odd Myrland i MIFF.

TV2 omtalte torsdag kveld en episode hvor elever fra Rønningen folkehøgskole i Oslo ble konfrontert av en israelsk bosetterkvinne da de deltok i treplanting på et omstridt landområde på Vestbredden. Elevene har levert et videoutdrag hvor Nadia Matar, lederen for den høyreorienterte bosettergruppen Women in Green, sammenlignet elevene med nazistene. Se videoen og les mer på TV2s nettside.

Israelske myndigheter hevder området hvor elevene drev treplanting tilhører staten. En palestinsk bonde hevder han har privat eiendomsrett til området.

En elev på skolen postet lenke til saken på MIFFs Facebook-side, og fikk raskt svar fra Odd Myrland, redaktør for MIFFs informasjonavis Midtøsten i fokus.

Det er umulig å gi noen skikkelig kommentar til dette. Bare noen tanker omkring det:

1) Jeg er sikker på at som ved de fleste konflikter, finnes det minst én versjon til.

2) Noen jødiske bosettere er ekstreme, og det er vanskelig eller umulig å forsvare det de sier og gjør.

3) Hovedårsaken til et stort antall episoder, er at det ikke er noen fredsavtale, ikke en gang en midlertidig samarbeidsavtale. Det er derfor en meget uklar situasjon: Hvor grensene går, hvem som skal ta seg av kriminalitet (jøder mot arabere, arabere mot jøder) osv. Med en klar avtale, ville de fleste problemer finne en løsning.

4) Hovedhindringen for en fredsløsning, er kravet om «rett til å vende tilbake» for arabiske flyktninger fra Israel i 1948 og alle deres etterkommere. Dessverre støtter Kirkenes Verdensråd, Den norske kirke og KFUM-KFUK dette kravet. De støtter ikke tilsvarende krav fra noen andre «gamle» flyktninger.

Det er kanskje litt i sterkeste laget å kalle denne forskjellsbehandlingen for nazisme. Men sikkert er det at dersom den politikken KFUM-KFUK står for var blitt gjennomført, ville jødene forlengst ha mistet det eneste lille stedet hvor de kan være frie og styre seg selv, tilbake til den situasjonen de flyktet fra.

5) Så lenge KFUM-KFUK og mange andre fortseter å støtte kravet om «rett til å vende tilbake», er det lite trolig at palestinerne vil oppgi det. Da er fred ganske enkelt umulig.

Rønningen folkehøgskole drives av KFUM-KFUK-bevegelsen. Treplantingen skjedde i regi av Joint Advocacy Initiative, et samarbeid mellom Øst-Jerusalem KFUM og Palestina KFUK.

 

Fikk foredrag av MIFF

Det hører med til historien at Conrad Myrland, daglig leder i MIFF, 15. februar 2012 holdt et foredrag for elevene fra Rønningen folkehøgskole som var involvert i denne episoden. De siste årene har MIFF blitt invitert hvert år for å orientere om israelernes syn på konflikten til elevene som studerer internasjonale spørsmål ved skolen.

 


Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart