Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Frykt for nye lovbrudd i Oslo

Globaliseringskonferansen blir avholdt i Oslo 1. til 4. november. For to år siden gjennomførte over hundre deltakere på konferansen en ulovlig aksjon som tvang politiet til å stenge kjøpesenteret Oslo City i 15 minutt.

Arrangørene omtaler Globaliseringskonferansen som «den største samlingen av aktivister i Norge». Over 50 organisasjoner står bak, ifølge deres nettside. Konferansen blir avholdt hvert annet år.

Årets program røper mer om hvem som står bak og hva Globaliseringskonferansen handler om. Dette er venstresidens fellesmøte, en samling om klimarettferdighet, borgerlønn, klassekamp, asylpolitikk, antirasisme og mye mer. Perspektivet er internasjonalt. EU, EØS og den arabiske våren er inne i bildet. Krisen i Hellas  og norsk frihandel i «lovløse Honduras» blir nevnt i seminartitlene.

Israel er det tredje av de tre landene som blir nevnt konkret – det eneste hvor fokuset er praktisk rettet, med en uttalt mål om å finne svar som kan overføres i praktisk handling. Tittelen for seminaret søndag 4. november er så lang at den bare så vidt får plass i en Twitter-melding: «Norsk næringsliv og norske myndigheter støtter økonomisk den israelske okkupasjonen. Hvordan kan en norsk BDS-allianse få slutt på dette?» BDS (Boycott, Divestment and Sactions) er en betegnelse som blir brukt på boikottbevegelsen.

 

Den ulovlige aksjonen mot Oslo City

Også under den forrige Globaliseringskonferansen, i 2010, ble Palestinakomiteens seminar lagt til en søndag formiddag. Det hindret likevel ikke aktivistene til å gå til aksjon allerede fredag ettermiddag.

19. november 2010 meldte Aftenposten:

«Midt i fredagens handlerush ble kjøpesenteret Oslo City stengt av politiet.

Årsaken var demonstrasjoner mot en stand med israelske hudprodukter inne på senteret.

Ifølge aksjonistene selv deltok rundt 140 personer i demonstrasjonene. Flere av demonstrantene ropte slagord mot Israel og for Palestina.

Demonstrantene dekket standen med klistremerker med teksten Advarsel! «Varen inneholder spor av okkupasjon og undertrykking».»

De to kvinnene som stod på salgsstanden opplevde aksjonen «meget ubehagelig». Til Dagbladet sa innsatsleder Lasse Alver at kvinnene ble «grovt trakassert».

– De ble kalt ukvemsord og var livredde, bekreftet Tore Solberg, operasjonsleder i Oslo politidistrikt, etter at Sosialistisk Ungdom hevdet i e-post til Dagbladet at politiet hadde trukket tilbake anklagene om trakassering. «Det er helt ukjent for oss at dette skal være trukket tilbake. Vi står på at de som jobbet på standen ble trakassert,» sa Solberg.

 

Aksjonsleder fikk bot

En person ble innbrakt og bøtelagt for ordensforstyrrelse i forbindelse med aksjonen.

Også NRK rapporterte om den ulovlige aksjonen:

«– Dette var en ulovlig demonstrasjon og demonstrantene har trakkasert de to personene som sto og solgte lovlige kosmetikkprodukter på en stand på Oslo City. Vi vil sannsynligvis pågripe en person. Den personen var hovedmannen bak demonstrasjonen, sier sier innsatsleder i politiet, Lasse Alver til NRK.

Politiet stengte senteret da demonstrasjonen begynte.

– Vi stengte det på den måten at ingen fikk gå inn på senteret, men vanlige folk kunne få gåt ut. slik at vi kunne få oversikt over hvem som var demonstranter. Demonstrantene har nå tatt seg tilbake til Yongstorget der de deltar på en konferanse, sier innsatsleder i politiet, Lasse Alver til NRK.

(…)

Senterleder ved Oslo City, Trond Herberg, sier demonstrasjonen skal ha startet på Yongstorget og beveget seg ned på Oslo City.

– Heldigvis fikk politiet nyss om aksjonen og fikk stanset demonstrantene. Politiet sperret senteret for å holde kontroll, og ingen fikk slippe inn mens de demonstrerte, sier Herberg.»

En video som Sosialistisk Ungdom har publisert på YouTube viser titalls ungdommer som går inn i kjøpesenteret mens de taktfast roper slagordet: «Boikott Israel! Fritt Palestina!» I klippet anklager daværende SU-leder Olav Magnus Linde Israel for apartheid.

1. november er de samme aksjonistene tilbake i Oslo sentrum. Det er grunn til å frykte nye lovbrudd.

 

Lovbrudd

Da Sør-Trøndelag fylkeskommune ville boikotte Israel i 2005, slo Utenriksdepartementet fast at slike lokale boikottaksjoner “er i strid med folkeretten, norsk lov, EØS-avtalen og WTO-avtalen”.

Butikkaksjonene som Palestinakomiteen, Rødt og Sosialistisk Ungdom har gjennomført mot lovlig salg av israelske varer ved flere tilfeller brutt norske lovbestemmelser. I mai varslet MIFF politiet før en planlagt aksjon i Oslo.

At MIFFs anmeldelse ble offentlig kjent i forkant ga positive resultater og lav deltakelse i aksjonen, sa en kilde som var til stede under aksjonen.

 

Ikke ytringsfrihet

diskusjon.no kan du lese en debatt som fulgte etter den ulovlige aksjonen i 2010.

– Det er ikke ytringsfrihet å ulovlig okkupere(!) et kjøpesenter, skriver brukeren «snartenkt» 21. november kl. 14.10.

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart