Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Norsk politi ber om unnskyldning

Odd Reidar Humlegård under pressekonferansen da han ble beordret til stillingen som ny politidirektør 17. juli 2012. (Foto: Justisdepartementet)
Odd Reidar Humlegård under pressekonferansen da han ble beordret til stillingen som ny politidirektør 17. juli 2012. (Foto: Justisdepartementet)
I dag er det 70 år siden norsk politi samlet norske jøder sammen for å deporteres med lasteskipet D/S "Donau" til konsentrasjonsleirer på kontinentet. Politidirektør Odd Reidar Humlegård gir for første gang en offisiell beklagelse.

– Jeg vil på vegne av det norske politi og de som hadde befatning med deportasjonen av norske jøder til konsentrasjonsleire beklage, sier nyutnevnt politidirektør Odd Reidar Humlegård til Dagsavisen. Humlegård er øverste sjef for det norske politiet.

Av de 532 norske jødene som ble skipet ut Oslo-fjorden 26. november 1942, var det bare ti som levde to måneder senere. Samuel Steinmann (89) er den eneste for fortsatt lever. Totalt ble 771 norske jøder deportert i løpet av andre verdenskrig, bare 34 overlevde.

Steinmann ble arrestert hjemme av to sivilkledde menn fra statspolitiet.

– Jeg husker jeg tenkte på om dette var nazister eller om det var vanlige norske, klart tenkende mennesker, som førte meg bort. Det har jeg undret meg over: Hva slags personer var dette? sier Steinmann.

– Hva tenker du om at det kommer en unnskyldning fra politiet nå – 70 år etterpå?

– Jeg kan vel kanskje si at det var på tide. Men det er hyggelig å høre, sier han til Dagsavisen.

Direktør ved Holocaustsenteret, Guri Hjeltnes, og Ervin Kohn, leder i Det Mosaiske Trossamfund, hilder beklagelsen fra Humlegård velkommen.

– Det er aldri for sent å gjøre en riktig ting, sier Kohn.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart