Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Lar Israel tale

Boken "La Israel leve", som kommer ut på Lunde forlag, kan du skaffe deg på Midtøsten-torget til MIFF.
Boken "La Israel leve", som kommer ut på Lunde forlag, kan du skaffe deg på Midtøsten-torget til MIFF.
Gjennom Dagens Israel-korrespondent John Solsviks siste bok "La Israel tale", får israelske intellektuelle selv presentere sitt syn på Midtøsten-konflikten og sitt hjemland.

Siden 2010 har John Solsvik vært den kristne avisen Dagens korrespondent i Jerusalem. Med boken La Israel tale fra Lunde forlag ønsker han å la «vanlige israelere slippe til med sin versjon av virkeligheten og konflikten».

Til sammen er ti israelere intervjuet: Amanda Weiss, Avner Shalev, Benny Morris, Ruth Lapidoth, Hulda Gurevitch, Yitzhak Levanon, Naomi Tsur, Daniel Shechtman, Michael Melchior og David H. Stern. Utvelgingen av «intervjukandidater» har vært nøye gjennomtenkt.

– Jeg ønsket at så og si hele bredden i israelsk samfunnsliv skulle slippe til orde, uten å ta med de mest ytterliggående venstre- eller høyreradikale. De som er med, har en sunn selvforståelse med stort rom for selvkritikk og vilje til å forstå – og respekt også for arabernes situasjon. Jeg unngikk politikere, for å slippe unna typiske politiske svar og løsninger, som ofte både blir ulne og låst i sitt eget partis program, skriver Solsvik i en e-post til MIFF.

– Øyeåpner for nordmenn
Målet med boken er nettopp å la israelere selv komme til orde, i en norsk situasjon hvor den palestinske narrativen står sterkt. Ikke minst er det viktig i et land der synet på Midtøsten-konflikten former menneskers syn på det jødiske folk.

– Jeg håper at min bok kan være et lite bidrag til å endre holdningen til jøder i det norske samfunnet til det bedre. Ved å lære om israeleres tenkemåte og reaksjonsmåte, og deres vilje og evne til å ta hensyn til sine naboer og minoriteter, kan kanskje noen nordmenn få øynene opp for hvordan israelere flest tenker. At Israel ikke er en gjeng blodtørstige og hevngjerrige jøder som tar seg til rette på andres bekostning, slik noen vestlige medier framstiller dem. Men at de er et sivilsert vestlig samfunn med full respekt for menneskerettighetene, sier Solsvik.

– Mine intervjuobjekter viser at det er stort rom for kritikk av den israelske regjeringens politikk på flere områder. Det synes jeg det også bør være rom for fra utenforstående. Men å la denne kritikken gjelde jøder generelt, er en helt forkastelig slutning, påpeker forfatteren og journalisten.

Skapte debatt på NRK
Boken har allerede fått oppmerksomhet i norske medier. Forlagssjef Espen Ottosen drøftet bokens påstander om at negativ pressedekning av Israel skaper jødehat i Norge på NRK Dagsnytt Atten. 27. november satt han i studio sammen med Kåre Willoch, mens bokens intervjuobjekt Michael Melchior var med via telefon.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart