Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Stabsjef nominert til amerikansk finansminister

USAs kommende finansminister, Jack Lew. (Foto: flickr.com)
USAs kommende finansminister, Jack Lew. (Foto: flickr.com)
Israelsk presse fokuserte fredag på president Barack Obamas nominasjon av den ortodokse jøden Jack Lew som ny finansminister for USA. Lew er i dag Obamas stabssjef.

Barack Obama har bedt Senatet om å godkjenne nominasjonen så raskt som mulig, for at han kan innlede arbeidet med å få den amerikanske økonomien på fote igjen. Jack Lew kommer rett fra en annen meget innflytelsesrik jobb i Det hvite hus, som presidentens stabsjef.

– Jack vet at hver eneste side, hver eneste dollar i budsjettet, hver beslutning som tas, må være et uttrykk for hvem vi ønsker å være som nasjon. Så jeg håper Senatet vil godkjenne ham så raskt som mulig, sa Obama under en pressekonferanse torsdag.

Lew er 57 år gammel ortodoks jøde og overholder blant annet sabbatsbudene. Derfor jobber han svært sjelden fra solnedgang fredag til solnedgang lørdag, bortsett fra i situasjoner der det er snakk om liv og helse. Han er godt likt både blant demokrater og republikanere, så lite tyder på at Senatet vil gjøre hans vei til finansdepartementet vanskelig.

Den avtroppende finansministeren er Timothy Geithner, som hadde en sentral rolle under finanskrisen.

Kan slippe å søke visum
En annen interessant sak fra Washington er Israels søknad om å bli en del av USAs Visa Waiver Program (VWP). Blir den godkjent betyr det at israelere som reiser til USA som turister eller i forretningsøyemed, ikke trenger å søke om visum. 37 land, inkludert Norge, er allerede en del av denne ordningen. Innbyggerne i mange nasjoner fra Vest-Europa, samt Japan, Singapore, Taiwan og Australia, trenger bare gå gjennom en forenklet søknadsprosess før de reiser.

Representantenes hus har tidligere stemt for at Israel skal bli en del av VWP, mens Kongressen har stemt nei siden Jerusalem begynte å søke for seks år siden. Israel oppfyller ikke to viktige vilkår i avtalen:

1. Ikke alle israelere har digitale pass.
2. Over tre prosent av alle israelske visumsøknader avvises hvert år.

Jerusalem krever også at palestinere med amerikansk pass skal gjennomgå strengere sikkerhetskontroll når de kommer til Israel enn andre amerikanske statsborgere. Men i avtalen heter det at alle amerikanske statsborgere skal behandles likt i sikkerhetskontrollen.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart