Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Når Hamas-mann blir Mandela og Israel blir Ku Klux Klan

Skjermdump av lederartikkelen i Nordlys 17. januar (t.v.) og nettsaken i Nordlys som startet heksejakten mot Jonas Stein 15. januar.
Skjermdump av lederartikkelen i Nordlys 17. januar (t.v.) og nettsaken i Nordlys som startet heksejakten mot Jonas Stein 15. januar.
Mads Gilbert og SV mener det er "utrolig uhøflig" at kulturbyrådet i Tromsø har invitert Israels ambassadør til filmfestival samtidig med at Gazas ordfører er i byen. Avisen Nordlys sammenligner det i dag med en provokasjon som om Ku Klux Klan skulle bli invitert til byen samtidig med Mandela.

Den siste Midtøsten-stormen i Tromsø startet tirsdag kveld, da Mads Gilbert rykket  ut i Nordlys med kritikk av Jonas Stein (V), byråd for næring, kultur og idrett. Gilbert reagerte på noe som han mener er «trolig pinlig» og «utrolig uhøflig». Steins store synd var at han inviterte Israels ambassadør Naim Araidi til å delta på Tromsø Internasjonale Filmfestival, samtidig med at Gazas ordfører Rafiq S.T. Mekky er i byen med en delegasjon unge palestinere.

– Man ber ikke sine venners fiender samtidig, erklærte Gilbert.

 

Heksejakt av Nordlys

Allerede onsdag morgen kastet avisen Nordlys seg på Gilberts kritikk, med en kommentarartikkel av kulturredaktør Lasse Jangås. Invitasjonen av den israelske ambassadøren er «en usmakelig provokasjon», byråden har «nærmest på egen hånd, dratt [Midtøsten-]konflikten til Tromsø». Sivilbefolkningen i Gaza er vennene til Tromsø, og i Tromsø «spytter vi ikke på vennene våre», avsluttet Jangås.

Etter  lunsjtid fortsatte heksejakten i avisredaksjonen, men det ble kanskje uventet lite ammunisjon å hente fra Gazas ordfører. «Jeg skulle ønske vi ikke var på besøk her samtidig,» begrenset Rafiq Mekky seg til å si.

Onsdag ettermiddag kom dagens tredje sak i Nordlys, hvor det ble opplyst at invitasjonen av Israels ambassadør ble sendt 7. januar. Verken byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) eller ordfører Jens Johan  Hjort (H) ble orientert på forhånd, men de ser tydeligvis ikke noe større problem med saken.

Når Israel er et eget fokusområde på filmfestivalen er det naturlig å invitere ambassadøren. At dette skjer samtidig med besøket med Gaza bør ikke utgjøre noe problem, sa Hilmarsen. Ordfører Hjort «skjønner at noen reagerer», men forholder seg til at kulturbyråden «syntes det passet godt inn med et besøk av Israels ambassadør, når filmfestivalen har Israel som tema og en israelsk kunstner samtidig stiller ut i Tromsø kunstforening».

SVs gruppeleder i kommunestyret, Gunhild Johansen, er av annen formening.

– Dette er helt hårreisende og helt klart en bevisst provokasjon, sa hun.

 

Trekker inn Ku Klux Klan

Nordlys var  ikke ferdig med saken onsdag. I dag løftes invitasjonen av Israels ambassadør opp på lederplass. Invitasjonen framstår «i manges øyne som en overlagt provokasjon», «i beste fall er det svært upassende og tvers gjennom uprofesjonelt». Skjellsordene fortsetter å hagle. Dersom invitasjonen ble sendt som «en slags motvekt mot det palestinske besøket, er det ikke bare korttenkt og banalt. Det er rent ut barnslig og dumt». Ja, en fornærmelse.

Sjefsredaktør Anders Opdahl tror sjansene er betydelige for at den israelske ambassadør ville det «funnet svært påfallende dersom han lang tid i forveien var blitt innbudt som gjest til TIFF, og noen tøvete politikere som ikke likte Israel, i siste liten fant på å invitere palestinske dignitærer for å skape ‘motvekt'».

Her føler nok redaktøren et øyeblikk seg utrygg på om han har tatt i like hardt som Gilbert, Jangås og Johansen, så han fortsetter: «Men kanskje mener byråd Stein at vi samtidig med Nelson Mandelas besøk i Tromsø, for balansens skyld burde sørget for at også Ku Klux Klan var representert?»

 

Boikott-tilhengere

Slik er Mekky, som tidligere har vært transportminister i Hamas-regjering, blitt til Nelson Mandela. En representant for bevegelsen som både USA og EU har på sin liste over terrororganisasjoner, bevegelsen som har et politisk grunnlagsdokument gjennomsyret av religiøs lengsel etter jødedrap og nazistenes ville konspirasjoner, er blitt Mandela.

Druseren, poeten og professoren Naim Araidi, og staten Israel som han representerer som utsending, er blitt Ku Klux Klan.

Uhøflig, pinlig, usmaklig, upassende, uprofesjonelt, barnslig, dumt, fornærmelse. Først nå kommer slike ord til sin rett.

Ku Klux Klan var, og dens etterfølgere er, en rasistisk bevegelse for hvite amerikanere, menn og kvinner som hatet arabere som Araidi. Ku Klux Klan hatet også jøder. I 1920-årene ledet de an i boikott av jøder som de mente befant seg på feil sted.

I 2013 er det verken Stein eller Araidi som arbeider for boikott av et stort antall jøder de mener befinner seg på feil sted. Det er det andre som gjør. En del av dem finner du også i Tromsø.

 

 

Relaterte lenker

Da det i høst ble kjent at Gazas ordfører skulle komme til Tromsø, rykket Kristelig Folkepartis Helga Marie Bjerke ut med en advarsel. Hun påpekte at Mekky er utpekt av Hamas, en bevegelse som er ansett som en terrororganisasjon både av USA og EU. Bjerke rådet ordføreren til å gi sin kollega fra Hamas en innføring i demokrati.

I 2007 var Mekki transportminister i Hamas-regjeringen, ifølge denne rapporten til Washington Institute (side 153).

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart