Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Går Misjonsselskapet og KrFU inn for boikott av Israel?

Catharina Bu i SLUG ber Norge trekke seg ut av israelske statsobligasjoner.
Catharina Bu i SLUG ber Norge trekke seg ut av israelske statsobligasjoner.
Styreleder Catharina Bu (bildet) i Slett U-landsgjelda (SLUG) ber Oljefondet trekke seg ut av israelske statsobligasjoner. KrFU, som er tilsluttet SLUG, tar avstand fra utspillet. Det norske Misjonsselskap vil ikke kommentere saken.

16. mars publiserte representanter for Norsk Folkehjelp, Fellesutvalget for Palestina og Slett U-landsgjelda (SLUG) en felles pressemelding, der de tok til orde for at Oljefondet bør kutte sine investeringer i israelske statsobligasjoner.

– 1. desember 2010 ble det innført regler om at Oljefondet ikke skal investeres i statsobligasjoner fra land som det er vedtatt FN-sanksjoner mot, eller andre internasjonale tiltak av stort omfang. Dette har ikke ført til noen endringer i praksis. Det vil si at Norge investerer i statsobligasjoner fra land som står ansvarlig for grove menneskerettighets- og folkerettsbrudd, som for eksempel Israel, heter det i uttalelsen.

Kritisk til styreleder

Styreleder Catharina Bu i Slett U-landsgjelda (SLUG).
Styreleder Catharina Bu i Slett U-landsgjelda (SLUG).

Det er styreleder Catharina Bu som har undertegnet uttalelsen  på vegne av Slett U-landsgjelda. Det er en paraplyorganisasjon for mennesker og organisasjoner med ønske om å se at den norske stat sletter fattige lands gjeld. Blant medlemsorganisasjonene finner vi Det norske misjonsselskap og deres ungdomsorganisasjon, Europeisk Ungdom, flere katolske og statskirkelige organer, Redd Barna, Changemaker, SOS-rasisme, Rød ungdom, AUF, KrFU og mange flere.

For en god del av disse organisasjonene – kanskje de fleste – er det ikke noen overraskelse at det kommer utspill om boikott av Israel.

Men hva med KrFU? Ungdomspartiet er representert i styret i SLUG med sin internasjonale nestleder Eilev Hegstad. Han er kritisk til styrelederen og den pressemeldingen hun skrev under på.

Internasjonal nestleder i KrFU, Eilev Hegstad. (Foto: Krfu.no)
Internasjonal nestleder i KrFU, Eilev Hegstad. (Foto: Krfu.no)

–  Nei, jeg støtter henne ikke. Det viser at man setter én standard for Israel og én for andre land. Norge har statsobligasjoner i mange land som står for grovere menneskerettighetsbrudd, mener han.

Hegstad forklarer at Bu kom med uttalelsen «uten at saken har blitt tatt opp i styret», men at det egentlig er «normal praksis» i SLUG. Han ønsker ikke å kritisere dette.

– Nei, hun som leder styret har rett til å uttrykke seg. Vi er mange medlemsorganisasjoner og vi er enige om hovedpunktene og målet, men selvfølgelig ikke alt. Vi ønsker alle å slette gjeld og bekjempe fattigdom, forklarer han.

– Underlig med boikott
Faktum er jo her, at styrelederen for Slett U-landsgjelda skriver under på at hun ikke ønsker å investere i et demokratisk land hun er politisk uenige med, samtidig som SLUG krever at gjelda til mange korrupte og ikke-demokratiske regimer skal slettes. Vil du karakterisere det som dobbeltmoral?

– En kan vel kalle det dobbeltmoralsk. Men samtidig så setter SLUG en rekke krav til stater for at de skal kunne få gjelden sin slettet. Gjeldsslette skal ikke komme uten krav til forbedring. Men jeg er enig i at det er noe underlig at en vil boikotte Israel på denne måten, også fordi at en boikott av Israel vil virke mot sin hensikt. Dialog er jo helt nødvendig for å få til en løsning på konflikten, sier Hegstad.

KrFUs nestleder forklarer at både SLUG og KrFU ønsker å «kutte Oljefondets investeringer», i land som «ikke respekterer menneskerettighetene». Men de to organisasjonene er uenige om hvor grensen skal gå. Hegstad tror imidlertid ikke fellesuttalelsen fra SLUG, Fellesutvalget for Palestina og Norsk Folkehjelp vil få «noen særlig langtidseffekt».

Det norske Misjonsselskap og deres ungdomsorganisasjon ønsker ikke å kommentere saken, opplyser kommunikasjonssjef Sigurd Egeland til Miff.no.

Her er alle SLUGs tilsluttede organisasjoner.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart