Eleanor og Gilbert Kraus er de inspirerende hovedpersonene i HBO-dokumentaren "50 Children: The Rescue Mission of Mr & Mrs Kraus". (Foto: HBO.com)
Eleanor og Gilbert Kraus er de inspirerende hovedpersonene i HBO-dokumentaren "50 Children: The Rescue Mission of Mr & Mrs Kraus". (Foto: HBO.com)

Israel på Netflix og HBO

OPPDATERT: De amerikanske streamingtjenestene Netflix og HBO tilbyr flere interessante fjernsynsserier og filmer for et pro-israelsk publikum. Sist i rekken er den seerverdige HBO-dokumentaren "50 Children".

Netflix og HBO Nordic har operert i Norge i over et halvt år og tilbyr streaming av filmer og fjernsynsserier over nettet, for en fast månedspris. Utvalget er foreløpig begrenset, men er i ferd med å bli bedre.

Vi skal nå se på noe av det utvalget som finnes som kan være interessant for miff.no sine brukere. Vi minner om at alt innholdet på HBO Nordic og det aller meste på Netflix er tilgjengelig med norsk undertekst.

Netflix: Hadira (Leiligheten), 2011 – dokumentar
I det Arnon Goldfingers bestemor dør og han leter gjennom hennes gamle leilighet, finner han etter hvert ut at besteforeldrene hadde et nært forhold til familien til en av de mest sentrale personene i nazistenes jødeutryddelser. Kanskje merkeligst av alt: De beholdt kontakten også etter krigen. Les mer om Hadira her.

Netflix: Hatufim (Krigsfanger), 2009 – fjernsynsserie
Det eneste israelske innslaget hos Netflix er til gjengjeld spekket av kvalitet. Serien forteller historien om tre kvinner, som får beskjeden om at deres ektemenn kommer hjem igjen etter 17 lange år i fangenskap. To av mennene i god behold, en av dem er død. Vi får et innblikk i hvordan ekteskap må begynne på nytt i en slik situasjon, hvordan den enes lykke er den andres sorg. Og hvordan fangenskap og tortur kan skade mennesker. Den amerikanske serien Homeland (som du kan se på Netflix) er forøvrig basert på Hatufim. Les mer om Hatufim her.

HBO: In Treatment, 2008 – fjernsynsserie
Når vi først er inne på produksjoner som er basert på israelske ideer, så kan vi nevne HBO sitt mesterstykke «In Treatment». Serien den er basert på heter Betipul, som direkte oversatt betyr akkurat det samme. I den amerikanske utgaven følger vi den amerikanske psykoanalytiske terapauten Paul, som sliter med indre demoner samtidig som han skal hjelpe sine plagede pasienter. De aller fleste episodene tilsvarer én terapitime for en pasient. Les mer om In Treatment her.

HBO: Curb Your Enthusiasm – fjernsynsserie
Selve kongen av jødisk tragikomikk og skaperen av Seinfeld, Larry David, har laget en serie om et fiktivt selv. Mange mener det er det beste han noen gang har gjort. Curb Your Enthusiasm har vunnet en rekke priser og spiller på alle de merkelige situasjonene vi kan havne oppe i som mennesker. Les mer om Curb Your Enthusiasm her.

HBO: Strike Back – fjernsynsserie
Det er kanskje ikke den mest relevante serien for Israel-venner, men er så glimrende at jeg nevner den likevel. Et kjærkomment innslag av britisk-amerikansk etterretningsaction, om en spesialavdeling i Storbritannias hemmelige tjenester. Flere av episodene inkluderer også en vakker israelsk «honey trap-agent», som opererer for Mossad. Tar for seg mange interessante etiske problemstillinger rundt etterretningsvirksomhet. Les mer om Strike Back her.

Netflix: Holy Rollers, 2010 – film
En ung ultra-ortodoks jøde i Brooklyn, New York er lei av det religiøse livet som familien har gjort klart for ham. Etter en familiekrangel ender han opp som narkotikasmugler og handler med et israelsk kartell. Les mer om Holy Rollers her.

Netflix: München, 2005 – film
I denne kjente Steven Spielberg-regisserte filmen følger vi de hemmelige Mossad-agentene, som har fått i oppgave å utslette Black September-terroristene som stod bak massakren på israelske deltakere under München-OL i 1972. Les mer om München her.

Netflix: H.O.T. Human Organ Traffic, 2009 – dokumentar
Robert Orazi følger sporene av ulovlig organhandel verden over og avslører hvordan internasjonalt organiserte nettverk smugler kroppsdeler inn på korrupte klinikker. I innledningen av filmen ser vi også hvordan israelske organhandlere opererer blant annet i Brasil og i Israel. Les mer om H.O.T. Human Organ Traffic her.

HBO: 50 Children – The Rescue of Mr & Mrs Kraus – dokumentar
En svært inspirerende dokumentar fra 2013 om de amerikanske jødene Gilbert og Eleanor Kraus (se bildet øverst), som i 1939 reddet 50 jødiske barn fra Holocausts grusomheter. Filmen er varmt anbefalt. Les mer om 50 Children – The Rescue of Mr & Mrs Kraus her.

Netflix: Defiance, 2008 – film
På Netflix ligger har de forholdsvis mye interessant stoff om andre verdenskrig, både dokumentarer, filmer og serier. Så jeg trekker kun fram denne ene spillefilmen Defiance, som er basert på en sann historie. Den følger Tuvia Bielski og hans jødiske motstandshær, som beskytter over 1.000 jødiske flyktninger dypt inne i Hviterusslands skoger under krigen. Les mer om Defiance her.

Denne saken oppdateres jevnlig. Sist oppdatert 5. september 2013.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart