Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

SVs boikott mot Israel ble aldri vinnersak i valg

Sosialistisk Venstrepartis prosentvise oppslutning ved stortingsvalgene 1997-2013.
Sosialistisk Venstrepartis prosentvise oppslutning ved stortingsvalgene 1997-2013.
Etter at SV spisset sin boikott-politikk mot Israel på begynnelsen av 2000-tallet har partiet falt fra 12,5 til 4,1 prosent av stemmene ved stortingsvalg.

Mandag 14. oktober søkte statsminister Jens Stoltenberg avskjed i statsråd. Dermed er åtte år med rødgrønn regjering slutt, og boikottpartiet SV er ute av regjeringen.

Mye er sagt og skrevet om SVs Israel-boikott de siste årene. Vi skal ikke gjenta noe av dette her. MIFFs arkivstoff om partiet er rikelig.

Vi vil bare minne om tallenes klare tale: Boikott av Israel ble aldri noen vinnersak for SV ved stortingsvalg. Boikott-bevegelsen på venstresiden begynte for alvor sin aktivitet i 2001. Dette året fikk SV 12,5 prosent i oppslutning. Siden har partiet gått kraftig ned ved hvert valg – til 8,8 prosent i 2005, 6,2 prosent i 2009 og 4,1 prosent i 2013.

Oppslutningen til Rødt, et annet parti som vil ha boikott av Israel, har vært stabil i perioden, 1,2 prosent i 2001 og 1,1 prosent i 2013.

Sterke krefter i Miljøpartiet De Grønne støtter også økonomiske sanksjoner mot Israel. MDG fikk 2,8 prosent ved stortingsvalget i september.

Totalt har partier som støtter noen form for boikott av Israel falt i oppslutning fra 13,7 prosent i 2011 til 8 prosent i 2013, en nedgang på over 40 prosent.

Vi er ikke så naive at vi tror SVs Israel-boikott er eneste årsak til nedgang. Men det er åpenbart at fiendskapet mot Israel har fremmedgjort mange norske venstreorienterte som er glade i Israel. Den moderne jødiske staten ble i stor grad bygd av sosialister, og Israel-vennskapet har tidligere stått sterkt på den norske venstresiden.

MIFFs hovedstyremedlem Frode Fadnes Jacobsen er et eksempel på en SV-velger som åpent har kritisert partiet for deres boikott-linje. I januar 2006 skrev han artikkelen Åpent brev fra en skuffet velger.

I mars 2013 merket vi oss med tilfredshet at SV modererte tonen mot Israel i sitt nye program. Likevel har partiet en veldig lang vei å gå før det behandler Israel og konflikter hvor Israel er involvert med noe i nærheten av rettferdighet.

La oss håpe SV og partileder Audun Lysbakken får bedre tid til å justere kursen i opposisjon enn i posisjon. Vi venter fortsatt på svar fra ham hvorfor SV vil ha én regel for palestinske flyktninger og andre regler for alle andre flyktninger.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart