Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Smakløst!

Odd Kristian Reme har vært Palestina-aktivist i en mannsalder. Han er tidligere varaordfører i Stavanger kommune for Arbeiderpartiet. (Skjermdump fra Stavanger Aftenblad)
Odd Kristian Reme har vært Palestina-aktivist i en mannsalder. Han er tidligere varaordfører i Stavanger kommune for Arbeiderpartiet. (Skjermdump fra Stavanger Aftenblad)
– Når Odd Kristian Reme bruker Krystallnatten til å markere støtte til den største politiske fienden til verdens eneste jødiske stat, så er det rett og slett smakløst, sier MIFFs styreleder Morten Fjell Rasmussen til Stavanger Aftenblad.

På kvelden lørdag 9. november publiserte Stavanger Aftenblad tre bilder og et referat fra markeringen av Krystallnatten i Stavanger samme ettermiddag.

Kort tid senere publiserte MIFF en skjermdump av Aftenbladets hovedbilde på Facebook med følgende spørsmål: Hva synes du om å bruke dette skjerfet på en minnemarkering for jødepogromene i Tyskland og Østerrike i november 1938?

Også Rogalands Avis har publisert bilde av «dialogprest» Odd Kristian Reme (tidligere varaordfører for Arbeiderpartiet i Stavanger) iført Palestina-skjerfet.

Saken vakte et stort engasjement, både i kommentarfeltet hos Aftenbladet og på MIFFs Facebook-side.

Morten Fjell Rasmussen
Styreleder Morten Fjell Rasmussen. (Foto: M Aase, Creo-x)

Søndag kveld 10. november meldte Aftenbladet i en overskrift det de allerede hadde gjort kjent i bildeform ett døgn senere: «Reme brukte Palestina-skjerf på jødemarkering». Aftenbladet hadde blant annet snakket med MIFFs styreleder Morten Fjell Rasmussen.

– Reme kunne ha benyttet alle de andre 364 dagene i året til å markere støtte til Palestina. Når han bruker Krystallnatten til å markere støtte til den største politiske fienden til verdens eneste jødiske stat, så er det rett og slett smakløst, sier Rasmussen.

– Dette kan ikke forstås som annet enn en markering mot Israel som jødisk stat siden Reme i mange år har fremmet et slikt budskap, legger Rasmussen til.

Ervin Kohn, forstander i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo, mener Remes Palestina-skjerf er en god illustrasjon på hvordan Krystallnatten har blitt og blir misbrukt.

– En mann som støtter krav som vil avvikle Israel som jødisk stat, har selvsagt ikke noe å gjøre på en markering av de jødiske ofrene for Krystallnatten i det hele tatt. Skjerfet heller bare salt i såret, konkluderer Conrad Myrland, daglig leder i MIFF, på slutten av denne artikkelen.

 

Bevisst klesvalg

MIFFs kritikk av Odd Kristian Remes skjerf har fått en helside i dagens utgave av Stavanger Aftenblad. (Faksmile SA 11. november 2013)
MIFFs kritikk av Odd Kristian Remes skjerf har fått en helside i dagens utgave av Stavanger Aftenblad. (Faksmile SA 11. november 2013)

«Dialogpresten» selv, bekrefter at det ikke var tilfeldig hva han hadde på seg. Vi gjengir alle hans argumenter slik de kommer fram i Aftenbladets artikkel (som ligger bak betalingsmur).

– Ja, det var et bevisst valg. Jeg synes det var meningsfullt med en liten markering på dette arrangementet, sier Reme til Aftenbladet.

– Hvorfor gjorde du det?

– Jeg mener det må være mulig både å markere og ta avstand fra antisemittismen og det som skjedde Krystallnatten – og samtidig støtte den palestinske saken som handler om at begge folk må ha like rettigheter, sier Reme, som i appellen var opptatt av å løfte fram at rasisme og etnisk diskriminering er noe som gjelder alle, enten det er snakk om jøder i hele verden og for eksempel romfolk i Stavanger.

– Jeg ville få fram at det ikke har noe å si hvem de er, men at det er vår felles plikt å minnes ofrene for denne type hendelser. Dette må være allmenngyldige regler, sier Reme.

– Skjønner du at mange blir provosert av du brukte skjerfet på denne dagen?

– Jeg er jo kjent med at det er en del som reagerer på Palestina-symboler uansett. Enkelte er så overivrige i sin Israel-støtte at de ikke ser at det er viktig også for Israel-venner å støtte de som rammes av okkupasjon, sier Reme, som understreker at det er mange Israel-venner som også støtter ham i dette.

– Jeg får bare ta til etterretning at ikke alle tenker likt meg, sier Reme, som forteller at han ofte bruker Palestina-skjerf i markeringer som denne. Dette aktuelle plagget var for øvrig en gave fra venner i Stavangers vennskapsby Nablus på Vestbredden. Reme mener det er illustrerende at Stavanger kommune har vennskapsbyer både i Israel og i de palestinske områdene.

 

Reme støtter krav som vil fjerne jødisk stat

Palestina-skjerfet til Reme er nok et eksempel på hvordan Krystallnatten er kuppet av Israels motstandere i Norge. Reme støtter det ekstreme palestinske kravet om rett til å vende tilbake inn i Israel, noe som vil gjøre slutt på Israel som jødisk stat dersom landet blir presset til å gå med på dette. Dialogpresten har i mange år hevdet, også i alle de 11 årene da han var medlem av Arbeiderpartiets sentralstyre, at tilbakevending for flyktninger er noe alle har rett til.

Det er ganske enkelt ikke sant hva Reme hevder, skrev MIFF i 2009. «Tvert imot: Alle etniske flyktninger mister denne retten i løpet av noen år, lenge før det har gått over 60 år som i palestinernes tilfelle. Det er akkurat det som er skjedd i en lang rekke tilfeller (se eksemplene i originalartikkelen). De aller fleste av flyktningegruppene har ikke hatt noen rimelig anledning til ”vende tilbake” til et verdig liv i frihet der de kom fra. De gruppene som har fått støtte av verden, har fått hjelp av to slag:

1) Nødhjelp. Flyktningene fikk telt, mat og annen hjelp for å holde seg i live i den første, vanskelige tiden. Dette gjelder jødiske flyktninger også, både de som flyktet til Israel og de som flyktet til andre land.

2) Når det etter hvert blir klart at det ikke vil bli mulig å ”vende tilbake” til et verdig liv der man flyktet fra, består støtten til flyktningene i hjelp til å komme i gang i det nye landet man er kommet til. Barn som blir født i det nye landet, blir statsborgere der. Etter noen år er flyktningene integrert i befolkningen. Det kan man f. eks. se i Finland, Tyskland og Israel.»

Den store tragedien, er at Staten Israel ble opprettet for sent til å kunne bli en nødhavn for ofrene av Krystallnatten. Heldigvis ble Israel opprettet i tide til å bli en nødhavn for de mange «Krystallnetter» som fulgte i den arabiske verden i tiårene etter andre verdenskrig. En mann som støtter krav som vil avvikle Israel som jødisk stat, har selvsagt ikke noe å gjøre på en markering av de jødiske ofrene for Krystallnatten i det hele tatt. Skjerfet heller bare salt i såret.

Den israelske kommentatoren David M. Weinberg kommenterer bildet av Odd Kristian Reme med Palestina-skjerf på Krystallnattmarkeringen med to ord: Disgusting. Insulting.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart