Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

La det boble for miljøet og fredelig sameksistens

SodaStream-maskiner på en messe. (Illustrasjonsfoto: Inhabitat Blog, flickr.com)
SodaStream-maskiner på en messe. (Illustrasjonsfoto: Inhabitat Blog, flickr.com)
Noen få nordmenn bruker adventstiden til å mobilisere mot SodaStream og til boikott av selskapets brusmaskiner. Tusener av andre lar Sodastreams bobler tjene miljøet og gi arbeidsplasser til palestinere.

SodaStream har lenge vært et yndet mål for norske motstandere av staten Israel, og kampen for boikott av selskapet blir alltid trappet opp i forkant av jul. Det gjentar seg i år.

Boikott-tilhengernes mål er større enn å straffe israelske selskaper økonomisk. De vil i første omgang sverte og isolere staten Israel. De aller, aller fleste av boikott-tilhengerne ønsker også å se en stat med jødisk flertall forsvinne jo før jo heller. De forstår ikke at boikott ikke bare er dumt, men også umoralsk.

Til tross for boikott-tilhengernes aksjoner, drevet frem av organisasjoner med mange hundre millioner kroner i statlig støtte, har den norske importen fra Israel økt betydelig etter at boikott-aksjonene ble intensivert på begynnelsen av 2000-tallet. Men det betyr ikke at boikotternes støyete aksjoner kan svi for enkeltselskaper og redusere potensialet for samhandelen med Israel.

Så hvorfor ikke helle salt i boikott-tilhengernes julebrus og legge en SodaStream-maskin under juletreet i år?

«Med SodaStream kan du enkelt lage mineralvann med den smaken du vil ha hjemme hos deg selv. Godt for deg og godt for miljøet, sammenlignet med å kjøpe flasker eller bokser,» skriver selskapet på sin demoside for produktene. Brusmaskinen «har blitt en suksess i norske butikker», skrev Dagens Næringsliv i august 2013. Selskapet tilbyr over hundre forskjellige smaker på brusen som lages av drikkevannet fra springen.

 

I omstridt område

Når du kjøper SodaStream, støtter du også flere hundre palestinske arbeidsplasser ved SodaStreams hovedfabrikk i Mishor Adumim, industrisonen til bosetningsblokken Ma’aleh Adumim 10 kilometer øst for Jerusalem. Fabrikken ligger i Område C, som Israel inntil noe annet er avtalt beholdt full kontroll over etter Oslo-avtalen på 1990-tallet. I Paris-avtalen mellom Israel og PLO fra 1994 ble det avtalt å overføre alle inntektsskatter fra palestinere som jobber i bosetningene til de nyopprettede palestinske selvstyremyndighetene.

– Om dette området skulle bli overført til en palestinsk regjering med grenser godkjent av det internasjonale samfunn, vil SodaStream følge og respektere dette. Vi tror en eventuell palestinsk stat vil ønske å beholde fabrikken da den gir arbeidsplasser og vil bidra med betydelige summer i skatter til den nye regjeringen, skrev Hege B. Berthelsen i SodaStream i Dagens Næringsliv 27. august 2013. Ma’aleh Adumim er en bosetningsblokk som Israel har tenkt å beholde i en framtidig grensedragning mot en eventuell palestinsk stat.

Fagforbundet og Norsk Folkehjelp, som leder an SodaStream-boikotten i Norge, mener SodaStream «bidrar til Israels folkerettsbrudd» ved å legge sin fabrikk i en bosetning. «Folkerettsbrudd» ser ut til å ha en egen definisjon hos Fagforbundet og Norsk Folkehjelp. Med Google-søk på ordet avgrenset til nettstedene fagforbundet.no og folkehjelp.no kommer det opp til sammen 36 lenker til artikler. Alle – uten unntakelse – retter en anklage mot Israel alene for folkerettsbrudd, som om boligbygging og næringsutvikling i et omstridt område er det eneste folkerettsbrudd som er begått i verden de siste tiår.

 

Bygger broer

SodaStream direktør Daniel Birnbaum i Israel forteller at deres palestinske arbeidere får god lønn i forhold til hva arbeidere får andre steder på Vestbredden. Araberen Muhammed Barhum er produksjonssjef med ansvar for fire hundre ansatte. Han forteller at de muslimske arbeiderne har et eget bønnerom hvor de kan be fem ganger om dagen.

Se denne 8 minutter lange filmen som viser hvordan SodaStream skaper fredelig sameksistens mellom israelere og palestinere.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Mo1pUjQHj_I[/youtube]

– I SodaStream bygger vi broer, ikke murer, sier Birnhaum.

 

Vil ikke kommentere

– Ingen av produktene vi selger i Norden kommer fra fabrikken vår i Mishor Adumim, sier Maurice Silber fra SodaStream til Dagens Næringsliv. Dette bestrides av et israelsk prosjekt, Who Profits, som kartlegger israelsk økonomisk aktivitet på Vestbredden.

SodaStream har omkring 20 fabrikker rundt omkring i verden, men har hovedkvarter i Israel. Selskapet er registrert på Nasdaq. Selskapet hevder å være «verdens største produsent av kullsyremaskiner til hjemmebruk».

SodaStream i Norge ønsker ikke å kommentere de norske boikott-aksjonene.

– Vi konsentrerer oss om å selge SodaStream, som har en fantastisk fordel uansett politisk synspunkt, fordi våre produkter sparer miljøet! I tillegg kommer besparelser i forbruk, man slipper å frakte store flasker fra butikk til hus og man trenger mindre lagringsplass. Vi ønsker at alle kan få øynene opp for det gode i produktet, skrev Hege B. Berthelsen i SodaStream Norge til Miff.no tidligere i år.

Vi ønsker SodaStream et godt julesalg og godt salg året rundt! La det boble for miljøet og fredelig sameksistens!


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart