Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Amnesty sminket egen rapport i dystrere farger

Forsiden til Amnestys nye rapport.
Forsiden til Amnestys nye rapport.
"Amnesty: Israel begår grusomme overgrep," heter det i NTBs overskrift som ble gjengitt av en rekke norske medier. Ordet grusom finnes ikke i rapporten, det er en sterkest mulig oversettelse av anklage brukt i Amnestys pressemelding. IDF svarer at Amnesty ser bort fra økende palestinsk vold.

Amnesty International har denne uken publisert rapporten Trigger-Happy Israel’s Use of Ecessive Force in the West Bank [ekstern PDF].

Rapporten er omtalt av nyhetsbyrået NTB, og er gjengitt i en rekke norske medier, inkludert NRK og Vårt Land.

NTBs artikkel begynner slik med overskrift og ingress.

«Amnesty anklager Israel for grusomheter. Israelske sikkerhetsstyrker begår grusomme overgrep mot palestinere på den okkuperte Vestbredden, slår Amnesty International fast.»

Med mange ulike søk i rapporten har MIFF ikke klart å finne noen tegn på at Amnesty omtaler forholdene de anklager Israel for som «grusomme». Amnesty kritiserer IDF for bruk av vilkårlig og overdreven bruk av vold, men bruker aldri noe adjektiv når de flere ganger omtaler overgrep (abusive).

Grusomheten er NTBs egen kommentar, men de har sviktet i å gjøre dette klart. [Se korreksjon/ presisering i oppdatering under.] Dette er et brudd mot Vær Varsom-plakaten paragraf 4.2.

Oppdatering 28. februar: Fra NTBs journalist Nils-Inge Kruhaug får MIFF i dag opplyst at han skrev sin sak basert på pressemeldingen som fulgte rapporten. Pressemeldingen innledes med setningen: «Israel’s security forces have displayed a callous disregard for human life by killing scores of Palestinian civilians, including children, in the occupied West Bank over the past three years with near total impunity, said Amnesty International in a report published today.»

Nils-Inge Kruhaug skriver.

«Callous betyr som du sikkert vet «grusom/ufølsom» og det blir derfor uriktig å anklage NTB for å ha ‘sminket’ Amnestys budskap og å hevde at «ordet grusomt er NTBs dom alene», slik du gjør i din kommentar.»

Callous betyr ufølsom, hard, usensitiv. Grusom er NTBs valg av oversettelse, men MIFF trekker tilbake påstanden om at «ordet grusomt er NTBs dom alene», slik vi tidligere skrev i ingressen til denne artikkelen. Det står ved lag at dette ikke er å finne i rapporten. Heller ikke ordet callous er å finne i rapporten. Fordi Amnesty har sminket sin egen rapport i dystrere farger i sin pressemelding, blir NTB offer for å gjøre det samme.


Generell kommentar

Om Amnestys rapport er det mye å kommentere. Vi håper å kunne komme tilbake til noe av dette.

I Norge er hovedproblemet at Israels krigføring, og berettiget og uberettiget kritikk av denne, ikke sammenlignes med hvordan andre land fører krig. NTB er for eksempel ansvarlig for et ekstremt overfokus på Israels krigføring (f. eks i forhold til Sri Lanka, Egypt og Syria), og norske lesere blir ikke minnet om at Norge fører krig slik som Israel. Det har vist seg både på Balkan og i Afghanistan.

Norske myndigheter bruker titalls millioner av kroner på å henge israelske soldater ut som krigsforbrytere. På den annen side blir norske soldaters krigsinnsats møtt med øredøvende stillhet. På ti år kan norske styrker ha drept flere afghanere enn antall palestinere drept av israelske soldater under den første og andre intifadaen til sammen!

I den siste rapporten hevder Amnesty at israelske styrker har drept «minst 22 palestinske sivile» i 2013, «fire av dem var barn». Til sammenligning er over hundre syrere drept hver dag de siste tre årene. Vi vet ikke hvilke adjektiver NTB bruker på det.

 

IDF om Amnestys rapport

De israelske forsvarsstyrkene har foreløpig publisert en artikkel hvor de påpeker at Amnesty fullstendig ignorer den kraftige økningen i palestinsk vold som har vært de siste årene. IDF mener Amnesty også viser total mangel på forståelse for de operasjonelle utfordringene IDF står overfor.

«IDF opererer i Judea og Samaria [Vestbredden] for å stanse vold startet av palestinere. Når det er mulig, stanser IDF denne livstruende volden med å bruke utstyr for å spre opptøyer, inkludert høye sirener, vannkanoner, lydgranater og tåregass. Bare når IDFs styrker har utnyttet disse virkemidlene så langt mulig og når liv og helse fortsatt er truet, blir det gitt tillatelse til bruk av presis ammunisjon.»

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart