Søk
Guttorm Guttormsgaard, Glem ikke, 1982-2009. (Foto: SKMU)
Guttorm Guttormsgaard, Glem ikke, 1982-2009. (Foto: SKMU)

MIFFs protest er utplassert i Sørlandets Kunstmuseum

Sørlandets Kunstmuseum synes MIFFs reaksjoner på Guttorm Guttormsgaards løgnaktige demonisering av Israel viser hvor rett det er å kjøpe inn slik politisk kunst. MIFF har fått museet til å utplassere vår protestartikkel i samme rom.

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1200 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

28. februar publiserte MIFF artikkelen Demonisering av Israel på Sørlandets Kunstmuseum. Punkt for punkt går vi gjennom hvordan Guttorm Guttormsgaards kunstverk formidler løgner om Israel. MIFF avsluttet artikkelen slik:

«Verket Glem ikke føyer seg inn i en rekke norsk kunstprosjekt hvor Israel blir demonisert. Det er selvsagt enhver kunstners frihet å demonisere Israel, men det er ikke en offentlig oppgave å finansiere og stille ut slik kunst. Tvert imot, når slike sterke og løgnaktige anklager framsettes utelukkende mot Israel er det grov diskriminering og noe som vekker til hat mot Israel spesielt og jøder generelt. Det burde SKMUs eiere, Kristiansand kommune, Vest-Agder fylkeskommune, Aust-Agder fylkeskommune og Christianssands Billedgalleri ta sterk avstand fra.»

 

Protest på SKMU

Konservator Karl Olav Segrov Mortensen hadde noen innvendinger og kommentarer til MIFFs artikkel. Vi gjengir i sin helhet:

«Din tekst underbygger bare vår påstand om viktigheten av politisk kunst nettopp fordi den skaper reaksjoner, diskusjon og utveksling av synspunkter. I denne sammenhengen er ditt ønske om å motbevise det politiske innholdet i verket helt berettiget. Jeg er imidlertid ikke sikker på om alle vil være enig i din tolkning.

Når det kommer til kommentarer om vår innkjøpspolitikk bærer de preg av mangelfull innsikt. Det fins fler kunstfaglige argumenter for innkjøp av dette verket. Det er et verk som bærer videre på en bevegelse fra 70-tallet der kunstnere agiterte politisk med bruk av grafikk. Guttormsgaard viderefører dette og gjør grafikken og plakaten til et fysisk objekt. Vi har fra før verk i samlingen som både kritiserer regimer i Sør-Amerika, USA, Kina, Etiopia m.fl.

SKMU kjøper ikke bare inn verk av kunstnere fra regionen, men følger også med i Norge og Norden. I den sammenheng er Guttormsgaards kunstnerskap anerkjent og særegent.

Dette verket syns vi er interessant nettopp fordi det tar tydelig stilling i en konflikt som er høyt oppe i den politiske diskusjonen her i Norge, og kanskje enda mer her på Sørlandet. Noe vel deres organisasjon er et direkte uttrykk for. Innholdet har etter vårt syn en klar relevans for vårt publikum enten de er enig eller uenig i innholdet.»

Conrad Myrland, daglig leder i MIFF, svarte konservatoren slik:

«Med en slik horribel og demoniserende kritikk mister eventuell berettiget kritikk av Israel fra utlandet sin effekt i det israelske samfunnet. I tillegg mister aktører som formidler slike løgnbilder uten balanse all respekt hos mennesker som støtter demokrati og frihet.

Siden du vil fremme diskusjon og utveksling av synspunkter, kan jeg be deg henge opp min artikkel ved siden av eller i samme rom som Guttormsgaards verk?»

Først svarte Segrov Mortensen slik:

«Det har vi ikke for å vane å gjøre, men i dette tilfellet er det fristende. Da kan jo du også føye til mitt svar på din nettside.»

MIFF har siden sendt vår artikkel Demonisering av Israel på Sørlandets Kunstmuseum i papirvennlig versjon, og vi har fått bekreftet både fra SKMU og gjester at artikkelen er utplassert i en perm ved kunstverket.

Der ligger også utskrifter av andre protester som har kommet til museet. SKMU har bedt om tillatelse til dette på forhånd fra de aktuelle avsenderne.

MIFF er kjent med at den politiske ledelsen i Kristiansand kommune har drøftet SKMUs innkjøp av Guttormsgaards verk. Det gjenstår å se hvordan kommunen vil reagerer mot museet som de bidrar til å finansiere. Vil skoleeiere på Sørlandet med noe slags forhold til sannheten kunne sende sine elever på klassebesøk til et museum som rått demoniserer Israel?

 

Vil du protestere?

Det er fortsatt mulig å protestere mot SKMUs innkjøp og utstilling av Guttormsgaards demoniserende kunstverk. Du kan skrive til museet på e-post post@skmu.no eller ringe tlf. 38 07 49 00.

 

I Facebook-gruppen Nordmenn som støtter Israel har Elsa Adalberon publisert dette bildet som viser en av mailreaksjonene på Guttormsgaards verk. (Foto: Elsa Adalberon)
I Facebook-gruppen Nordmenn som støtter Israel har Elsa Adalberon publisert dette bildet som viser en av mailreaksjonene på Guttormsgaards verk. (Foto: Elsa Adalberon)

 

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart