Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

– Små land må ikke la seg presse

SV-leder Audun Lysbakken. (Skjermdump fra NRK Aktuelt 23. april 2014)
SV-leder Audun Lysbakken. (Skjermdump fra NRK Aktuelt 23. april 2014)
SV-leder Audun Lysbakken mener det er farlig av små land å la seg presse av stormakter. Det er nye toner fra et parti som mer enn noen andre har tryglet om stormakters press på et av verdens minste land.

Bør representanter for den norske regjering møte Tibet-lederen Dalai Lama under Norges-besøk i mai? I utgangspunktet ligger debatten som har rast de siste dagene langt til side for saker som MIFF rapporterer om eller kommenterer. Men Audun Lysbakken har kjørt fram et hovedargument som fortjener oppmerksomhet også her.

SV-lederen mener Norge, som et lite land, ikke er tjent med å la seg presse av en stormakt som Kina.

Her er hva han sa til NRK Aktuelt 23. april 2014.

«Jeg anerkjenner at regjeringen står i et dilemma. Jeg mener bare at valget de tar er uklokt. Og grunnen til det, det er at selv om det er veldig ønskelig med god kontakt med Kina – jeg har selv stor beundring for det som Kina har fått til med å løfte folk ut av fattigdom og Kina har en nøkkelrolle i kampen mot klimaendringene – så er det likevel farlig, og det er mitt viktigste poeng, farlig for et lite land og over tid vise seg som et land som lar seg presse. For da sender vi et signal om at vi er et land som kan presses på plass av land som er større og sterkere enn oss. Skjer det én gang, risikerer vi at det skjer igjen. Det er feil utenrikspolitisk linje for Norge, vi må vise fasthet og verdier som er viktig for oss.»

Det er feil utenrikspolitisk linje av små land å la seg presse av stormakter. Dette er argumenter man ofte kan høre fra høyresiden i Israel, men nå kom det altså fra SV-lederen i Norge!

 

Har ustanselig krevd press mot Israel

Fra SV? Ingen stortingspartier i Norge har vel oftere bedt stormaktene legge press på et lite land, og krevd at et lite land lar seg presse. Audun Lysbakken har selv ledet an i dette.

SV vil presse Israel, skrev Aftenposten etter at Lysbakken holdt tale til SVs landsstyre i oktober 2011. «Problemet i dag er at det er for lite internasjonalt press mot Israel,» sa Lysbakken til VG i 2008. I 2001 ba SV om ekstraordinært møte i FNs sikkerhetsråd – for at stormaktene (inkludert Kina!) skulle kunne legge press på Israel. Det er bare tre av mange eksempler.

Enkelte SV-representanter har vært mer detaljerte i hva slags press de ønsker seg fra stormakter. Ingrid Fiskaa, daværende sentralstyremedlem i SV, drømte i Klassekampen i 2008 om at FN skal “sende noen presisjonsstyrte raketter mot utvalgte israelske mål”. Hun fortsatte med å antyde at hun ikke nødvendigvis trodde det kom til å hjelpe: «men det blir jo ikke aktuelt, og hadde neppe løst noen problemer heller».

Israel har drøyt 50 prosent flere innbyggere enn Norge, men er 15 ganger mindre i areal. Omkring 150 stater i verden er større enn Israel i areal. Lederne i Israel vil nok ta med seg Lysbakkens råd om hva som er riktig utenrikspolitisk linje: Det er farlig for et lite land og over tid vise seg som et land som lar seg presse.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart