Skjermdump fra Nrk.no 15. mai 2014.
Skjermdump fra Nrk.no 15. mai 2014.

Kongen kan trygt smøre seg med Ahava

Fagforbundet, godt hjulpet av NRK, problematiserer at Shimon Peres ga Ahava-kremer til kong Harald. Men kongen og dronningen kan smøre seg med hudpleieproduktene med god samvittighet.

Stein Guldbrandsen, medlem av arbeidsutvalget i Fagforbundet, mener det er «utrolig arrogant» at Israels president Shimon Peres overrakte kong Harald Ahava-kremer under gallamiddagen på Slottet mandag. Ahava er produkter Israel får ut av okkupert område, hevder han til NRKs journalist Kristian Aanensen. NRKs Sidsel Wold sa noe lignende i en reportasje på Dagsrevyen. Ingen av de to NRK-journalistene har tatt seg bryet med å nevne israelernes versjon i saken.

Israelernes versjon må du lese på MIFF, siden NRK svikter i å slippe til alternative stemmer.

Kibbutz Mitzpe Shalem, hvor Ahava blir produsert, ble etablert i 1970-årene, etter at Israel erobret Vestbredden i en forsvarskrig i 1967. Det har aldri vært noen arabisk (eller palestinsk) befolkning av betydning i dette ørkenområdet, like ved en saltsjø. Kibbutzen har ikke fortrengt noen, men snarere gitt positive økonomiske ringvirkninger for befolkingen i hele Dødehavs-området. Israel kontrollerer området lovlig inntil det blir inngått en fredsavtale som trekker opp endelige grenser.

Fagforbundet og NRKs journalister må gjerne ønske at Mitzpe Shalem tilfaller en framtidig palestinsk stat. Også Israel har foreslått, i de siste forhandlingene i 2008, at dette området blir en del av en palestinsk stat. Israel la fram tilbud om nesten full tilbaketrekning fra Vestbredden, og erstatningsområder fra israelsk territorium for de områdene som Israel ønsker å beholde. Tilbudet ble avvist av PA-president Mahmoud Abbas, som siden har nektet å forhandle med Israel.

 

Virker mot fred

Fagforbundet advarer mot å kjøpe varer fra «okkuperte områder». Dersom dette gjelder varer fra både palestinske og jødiske leverandører på Vestbredden, er man prinsippfast. Dersom det gjelder bare jødiske leverandører, skjuler man jødeboikott bak fine ord og retter ensidig press på en part som krever vilje og innsats fra minst to parter for å løses.

Mitzpe Shalem kunne ha vært del av en palestinsk stat for lenge siden, dersom palestinske ledere hadde akseptert at Israel var kommet for å bli. Så lenge de fortsetter sin kompromissløse linje, hvor de har gitt bort sjanser til egen stat i 1937, 1947, 2000, 2008 med flere, blir det fullstendig feil å boikotte Ahava.

Kongen og dronningen kan nyte Ahava-kremene med den aller beste samvittighet. Ahava betyr kjærlighet. Hos Fagforbundet forveksles kjærlighet med arroganse.

 

Bli medlem av MIFF!

Alle nye som tegner medlemskap i Med Israel for fred (MIFF) fra 1. april 2014 og betaler kontingent innen 31. mai 2014, deltar i trekning av én ny iPad med Retina-skjerm (verdi kr. 2.990,-). Det trekkes også ut en vinner blant ververe!

 

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart