Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Petter Skarheim, direktør i Utdanningsdirektoratet. (Foto: Jannecke Sanne, Wikimedia Commons)
Petter Skarheim, direktør i Utdanningsdirektoratet. (Foto: Jannecke Sanne, Wikimedia Commons)

MIFF krever innsyn i hvordan eksamen ble til

I brev til Utdanningsdirektoratet krever MIFF innsyn i alle saksdokument og referater til nemnden som utarbeidet eksamen i norsk hovedmål 28. mai. MIFF stiller også direktoratet flere konkrete spørsmål.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Her er brevet som MIFF i dag sender til Utdanningsdirektoratet. Samtidig publiserer MIFF artikkelen Ingen spor av anklagen Gilbert serverte i propaganda SMS-en. Her skriver vi:

Norske medier har gjengitt Gilberts SMS uten kildekritikk, Fritt Ord har gitt hederspris og Utdanningsdirektoratet har spredt anklagen til 50.000 ungdom på eksamen. Men det er ikke spor av bombing av marked i Gaza 4. januar 2009 som drepte 20 i offisielle rapporter. Se spørsmålene Gilbert ikke svarer på.

 

 

Direktør Petter Skarheim

Utdanningsdirektoratet

 

MIFF ber om innsyn i utformingen av eksamen i norsk hovedmål 28. mai 2014

Med Israel for fred (MIFF) viser til svar fra kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til stortingsrepresentantene Jørund Rytman 16. juni 2014 og Kjell Ingolf Ropstad 6. juni 2014.

Kunnskapsministeren skriver:

«Ansvaret for å utarbeide selve eksamensoppgavene er delegert til Utdanningsdirektoratet. Eksamensoppgaver utarbeides av nemnder oppnevnt av direktoratet. Nemndene består vanligvis av en gruppe erfarne lærere. I tillegg brukes uavhengige konsulenter til å vurdere oppgavene. Utdanningsdirektoratet er ansvarlig for eksamensoppgavene.»

Ifølge Offentleglova §3 er hovedregelen at saksdokument, journaler og lignende registre er åpne for innsyn dersom ikke annet følger av lov eller forskrift med hjemmel i lov.

Under henvisning til Offentleglova §3 ber MIFF om innsyn i alle saksdokument og referater til nemnden som utarbeidet eksamen i norsk hovedmål 28. mai. Vi ber også om innsyn i alle andre saksdokumenter som angår denne eksamen fra Utdanningsdirektoratets side.

 

Spørsmål angående eksamen 28. mai 2014

MIFF viser til standardsvaret som Utdanningsdirektoratet har sendt til personer som har klaget på eksamen i norsk hovedmål 28. mai 2014. Dette svaret er unnvikende og på ingen måte tilfredsstillende. Vi har derfor noen konkrete spørsmål som vi ber Utdanningsdirektoratet svare på så snart som mulig.

MIFF mener Utdanningsdirektoratet må rette opp faktafeilene i direktoratets forklarende tekst i ressursheftet før årets avgangselever tar sommerferie, eventuelt må det kommuniseres tydelig til elevene i forbindelse med kunngjøring av eksamenskarakterene. Kunnskapsministeren har understreket at oppgaveteksten på eksamen skal inneholde korrekte opplysninger.

1. Mener direktoratet det er korrekt å hevde at en åtte meter høy mur «omringer (…) byen Betlehem»?

2. Mener direktoratet det er korrekt å hevde at Mads Gilbert jobbet for det palestinske helsevesenet da det brøt ut en konflikt i 2008-2009?

3. Vil direktoratet gjøre noe for å rette opp sine egne faktafeil før årets avgangselever tar sommerferie?

4. Vil direktoratet gjøre noe for å rette opp sine egne faktafeil i forbindelse med kunngjøring av sensuren?

5. Mener direktoratet at en fem år gammel tekstmelding og en ni år gammel graffiti er «dagsaktuell»?

 

Spørsmål vedrørende Mads Gilberts SMS

Mads Gilbert jobbet på Shifa-sykehuset på Gaza 4. januar 2009, da han sendte SMS-en som er gjengitt i ressursheftet. (Vi har grunn til å tro at SMS-en var datomerket feil i oppgaveheftet.) Opplysninger om hva som eventuelt skjedde på det sentrale grønnsaksmarkedet i Gaza by den dagen må Gilbert ha fått fra andre.

6. Har Utdanningsdirektoratet undersøkt om den sentrale påstanden i SMS-en fra Gilbert om bombing av grønnsaksmarkedet den 4. januar 2009 kan dokumenteres av andre kilder?

7. Dersom Utdanningsdirektoratet har slik dokumentasjon som nevnt i punkt 6, ber MIFF om å få denne tilsendt.

Vi ser fram til et snarlig svar.

 

Mvh

 

Morten Fjell Rasmussen, styreleder MIFF

 

Conrad Myrland, daglig leder MIFF

 

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart