Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

NRK lar biskop Tutu tute løgn

Erkebiskop Desmond Tutu lyver om Israels krigføring på NRK Dagsrevyen 22. september 2014. (Skjermdump fra NRK)
Erkebiskop Desmond Tutu lyver om Israels krigføring på NRK Dagsrevyen 22. september 2014. (Skjermdump fra NRK)
NRK Dagsrevyen tok to biskoper inn i varmen mandag kveld. For den som demoniserte Israel gjorde NRK seg til velvillig og ukritisk mikrofonstativ, den andre ble møtt med en serie kritiske spørsmål.

I NRK Dagsrevyen mandag 22. september markerte tv-stasjonen at de har lært lite eller ingenting av kritikken som Kringkastingsrådet ga i august.

Erkebiskop Desmond Tutu var mandag i Norge for å presentere sin nye bok «Tilgivelse», som han har skrevet sammen med datteren Mpho Tutu. Norge bør tilgi Anders Behring Breivik, var et av budskapene Tutu presenterte på pressemøtet.

 

Apartheid-løgnen

Men NRK vet godt at det er én nasjon Tutu aldri ser ut til å ville gi sin tilgivelse eller velsignelse. NRKs journalist Tomm Kristiansen sa  på Dagsrevyen at Israels behandling av palestinerne opprører Tutu. Det er sikkert sant, men det var NRK og Kristiansen som først tok opp saken på pressemøtet. De visste på forhånd hvilket svar de ville få.

Israels behandling av palestinerne ligner apartheid, gjenga NRK fra Tutu. Erkebiskopen listet opp tre eksempler: «Muren, veier som palestinerne ikke får bruke, hjem som ødelegges.»

Apartheid-anklagen er en løgn, selv om den kommer fra en erkebiskop. I Midtøsten har alle landene apartheid-lignende tilstander. Israel er det landet som har det minst av alle. Tutu burde vite, til og med bedre enn Jimmy Carter, at Sør-Afrikas apartheid var ren rasediskriminering. Sikkerhetsbarrieren og særskilte veier som er forbudt for kjøretøy registrert i de palestinske selvstyremyndighetene er sikkerhetstiltak mot en reell trussel. Veien er laget ikke som segregering, men for å redde jødisk liv. Tiltakene har redusert volden dramatisk. Ingen av Israels tiltak handler om hudfarge, men kontroll over en fremmed, tildels fiendtlig, befolkning i et omstridt område inntil fredsavtale definerer grenser og sikrer ro. – Jeg mener det er urettferdig å kalle Israel en apartheidstat, sier Frederik Willem de Klerk, en av de som Tutu har tilgitt.

Tutu lyver om apartheid. NRK stiller ingen kritiske spørsmål.

Hjem blir ødelagt i dagens Sør-Afrika. Betyr det at dagens ANC-styrte Sør-Afrika er apartheid-stat?

 

Barnemorder-løgnen

I sin kommentar om Israel nevnte Tutu også de fire palestinske barna som ble drept på stranden i Gaza-stripen 16. juli 2014.

«Til og med fire barn som lekte på stranda, ble plaffet rett ned. Dong, dong, dong, dong. [Tutu gjorde hånden sin til pistol mens han kom med skytelydene.] Hvordan kan man gå hjem og fortelle barna sine? ‘Hva har du gjort i dag, pappa?’ ‘Jeg har skutt fire barn som lekte på stranda.’ Hvis dette er krig, ville jeg ikke være soldat.»

De fire guttene Mohammad, Zakaria, Ahed og Mohammad Bakr, alle mellom 7 og 11 år, ble ikke drept av skudd fra noe håndvåpen, slik erkebiskopen mer enn antydet. Bakr-guttene ble drept i luftangrep. Det første angrepet ble, ifølge IDF, rettet mot et skur på den lille moloen som var identifisert som et Hamas-mål. Her ble den første gutten drept. De tre andre ble drept i et nytt luftangrep kort tid senere, da IDF antok at det var stridende Hamas-menn som flyktet fra området.

Grafikk fra New York Times.
Grafikk fra New York Times.

Det israelske luftangrepet skjedde like i nærheten av et hotell hvor internasjonale journalister ble øyenvitner til hendelsen. Peter Beaumont i The Guardian var en av dem som var med å hjelpe noen som ble skadet i angrepet.

Under Gaza-krigen i sommer rapporterte flere journalister at Hamas avfyrte raketter fra området i nærheten av hotellet hvor mange av de internasjonale journalistene bodde. Det ble også rapportert om angrep som kom fra strandområdet.

Wall Street Journal fortalte 17. juli at de drepte guttene og deres kamerater lekte «arabere og jøder» da luftangrepet kom. I denne leken, «som er lekt i årevis i de palestinske områdene», bruker «araberne» trepinner som håndvåpen og prøver å fange «jødene». Da det første luftangrepet rammet ble en av guttene på «jøde-laget» holdt fanget i skuret som IDF hadde identifisert som et Hamas-mål.

Den indiske tv-stasjonen avslørte hvordan Hamas-terrorister satte opp en rakett under dekke av et partytelt. Det er godt mulig at aktiviteten rundt skuret har fått IDF til å mistenke at en rakettavfyring eller annen terror-relatert aktivitet var på gang.

Da det ble klart at luftangrepene hadde rammet barn, og ikke Hamas-terrorister, ble dette beklaget fra Israels side. «Et tragisk resultat,» meldte IDF. Saken er fortsatt under granskning av IDF.

Bakr-klanen på sin side har gjort opp sin mening.

– Vi vet at vi for alltid vil komme til å kjempe mot jødene, sier Ramez Bakr.

Det er uklart om Tutu vil dra til dem for å preke tilgivelse.

Tutu lyver om hendelsen 16. juli, og legger kollektivt ansvar på Israel på det som var en tragisk operasjonell feil. NRK stiller ingen kritiske spørsmål.

 

Andre løgner

Tutu var ikke ferdig med sin domstale over Israel. «Israel ødelegger sin egen moral,» skal han ha sagt ifølge Kristiansen. Det hele fikk ende ut i en boikottoppfordring.

«Det Israel gjør, er ulovlig, ifølge Den internasjonale domstolen. Og FN har sagt at bosetningene på Vestbredden og så videre ikke er riktig. Verden må gjøre det samme som vi gjorde i Sør-Afrika.»

Boikott av Israel er dumt og umoralsk, og blir ikke mer kosher av at en «munter olding av en erkebiskop» kommer med oppfordringen. Igjen: NRK stilte ingen kritiske spørsmål til Tutu.

Behandlingen av erkebiskopen står i skarp kontrast til behandlingen NRK Dagsrevyen ga til Per Arne Dahl i samme sending. Den nyvigslede biskopen i Tunsberg ble møtt med en seire kritiske spørsmål da han var gjest i studio. Han kom imidlertid ikke med noen domstale over Israel.

 

Full gjengivelse

Her er en full gjengivelse av reportasjen til NRKs Tomm Kristiansen på NRK Dagsrevyen 22. september.

Han er en munter olding av en erkebiskop, men Desmond Tutu har et alvorlig budskap. Han reiser verden rundt, og nå er det Israel behandling av palestinerne som opprører ham, det ligner apartheid.

«Når man kommer fra Sør-Afrika, så slår det deg i øynene. Muren, veier som palestinerne ikke får bruke, hjem som ødelegges.»

Under Gaza-krigen så han på TV fire barn bli drept på stranda.

«Til og med fire barn som lekte på stranda, ble plaffet rett ned. Dong, dong, dong, dong. Hvordan kan man gå hjem og fortelle barna sine? ‘Hva har du gjort i dag, pappa?’ ‘Jeg har skutt fire barn som lekte på stranda.’ Hvis dette er krig, ville jeg ikke være soldat.

Israel ødelegger sin egen moral, slik Tutu så at apartheid-regimet gjorde i Sør-Afrika.

«Jeg er alltid veldig trist når jeg er i den delen av verden, særlig på grunn av det israelerne gjør mot seg selv.»

Israel har lagt seg på tvers av både folkeretten og det internasjonale samfunn, sier Tutu.

«Det Israel gjør, er ulovlig, ifølge Den internasjonale domstolen. Og FN har sagt at bosetningene på Vestbredden og så videre ikke er riktig. Verden må gjøre det samme som vi gjorde i Sør-Afrika.»

Boikott?

«Ja, og ikke investere der og så videre. Bruke ikke-voldelige metoder for å prøve å få til en forandring.»

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart