Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Fagforbundets dobbelkommunikasjon

Fagforbundet tar avstand fra jødehat med palestinaskjerf og seierstegn. (Skjermdump fra fagforbundet.no)
Fagforbundet tar avstand fra jødehat med palestinaskjerf og seierstegn. (Skjermdump fra fagforbundet.no)
"Fagforbundet og Norsk Folkehjelp tar skarp avstand fra jødehat," skriver en av Fagforbundets "Palestina-ambassadører". Noen setninger senere røper han støtte til palestinske krav som vil fjerne verdens eneste jødiske stat fra kartet.

Bengt-Ove Larsen er Fagforbundets «Palestina-ambassadør» fra Nordland fylke. 6. november publiserte fagforbundet.no en artikkel av Larsen med overskrift «Fagforbundet tar avstand fra jødehat«. Ikke bare det, men de tar avstand fra hat mot alle folkegrupper, skriver han videre.

Så langt så bra. Men så fortsetter det, og vi siterer hele avsnittet:

«Å være kritisk til staten Israels okkupasjonspolitikk betyr ikke jødehat. Israels okkupasjon av FN-erklært palestinsk territorium må opphøre. Muren som de israelske myndighetene har bygd for å skille jøder og palestinere må rives, akkurat slik Berlinmuren måtte rives. Bosettingene på palestinsk jord må stanses. De palestinske flyktningene har rett til å vende tilbake eller motta kompensasjon, om de velger det. Det må komme en politisk løsning i Midtøsten som krever at alle må lære å leve i fred med sine naboer.»

 

Hva er okkupert?

Når Larsen kommer til Vestbredden bør han spørre sine palestinske venner hva de anser som okkuperte områder. Spør dem om de anser Jaffa, Beersheba og Haifa okkupert. I palestinske skoler og medier blir disse israelske byene omtalt som okkuperte og palestinske. Hvis man er kritisk til at Israel okkuperer områdene som ble Israel i 1948, betyr det at man støtter en politikk som vil fjerne verdens eneste stat med jødisk flertall og identitet.

Larsen ser ut til å mene at Israel (bare?) okkuperer Vestbredden, og han mener den okkupasjonen må opphøre. Det er ikke jødehat å mene det, men det kan få katastrofale følger dersom man ensidig kjører fram denne idéen. Vi har et godt eksempel fra fersk historie. Israels okkupasjon av Gaza opphørte i 2005. Hvis man tar til orde for israelsk tilbaketrekning på Vestbredden, uten samtidig å presentere seriøse forslag for å hindre en reprise av Gaza 2005-2014, viser man i beste tilfelle forakt for jødisk liv. Etter at Israel trakk seg helt ut av Gaza, ble resultatet tusenvis av raketter og granater, og titalls angrepstunneler under grensen. Etter at Israel trakk seg ut ble resultatet mer demonisering og sterkere boikottkampanjer enn før. Etter – ikke før – Israel trakk seg ut fra Gaza har Fagforbundet begynt å arbeide for full internasjonal handelsblokade av Israel. Hvis «ambassadørene» tror det skaper lyst hos israelerne til å gjøre nye kompromisser, har de ikke fått opplæring i grunnleggende diplomati.

 

Forakt for jødisk liv

Larsen vil ha ned muren. Igjen: Hvis man krever å rive sikkerhetsbarrieren, uten samtidig å presentere seriøse forslag for hvordan selvmordsterrorister skal stanses på annen måte, viser han i beste tilfelle forakt for jødisk liv. Berlinmuren ble bygget for å stenge folk som ønsket å flykte til frihet inne. Israels sikkerhetsbarriere ble bygget for å stenge angripere som ønsker å ramme Midtøstens mest frie stat ute.

Bosettingene på palestinsk jord må stanses, skriver Larsen. Ifølge «ambassadørens» egen organisasjon rommer bosetningene 3 prosent av Vestbreddens areal. Den dagen palestinske ledere er villig til å avklare permanente grenser, vil det være avklart hva som er palestinsk jord og hva som er israelsk jord, og bosetningsspørsmålet vil være avklart. Da Israel inngikk våpenhvileavtale med Jordan i 1949, ble det understreket at den grønne linjen var en våpenhvilelinje, ikke en grense. FN er ikke et organ for å bestemme hvor grenser skal gå.

 

Støtter slutt på Israel

Det er i nest siste setning Larsen og Fagforbundet røper at de støtter palestinske krav som vil gjøre slutt på Israel som en stat med jødisk flertall. «De palestinske flyktningene har rett til å vende tilbake eller motta kompensasjon, om de velger det,» skriver han.

Av Israels 8,2 millioner innbyggere er 1,7 millioner arabere. De fleste av palestinerne som ble flyktninger i krigen de startet i 1947/1948 (ca. 700.000) er døde for mange år siden, men fordi palestinerne forskjellsbehandles fra alle andre flyktninggrupper, regnes alle deres mange millioner av etterkommere også som flyktninger. Dersom disse etterkommerne skal få rett til å vende tilbake til eiendommene til sine forfedre, vil jødene i løpet av kort tid vil komme i mindretall i sitt eget land. MIFFs artikkel Støtter løsning som vil gjøre slutt på Israel forklarer mer om hvorfor dette er en trussel.

Også om man ser bort fra de skremmende konsekvensene av en tilbakevending, viser FNs vanlige praksis at palestinerne ikke har noen rett til å vende tilbake. Av alle de store flyktninggruppene fra tiårene etter andre verdenskrig er det bare palestinerne som fortsatt sitter i leirer. Flyktningene fikk først nødhjelp, og deretter var hovedregelen ny permanent bosetning i området de flyktet til eller i et tredje land. Det samme vil løse problemet for palestinerne.

 

To forslag til Fagforbundet

«Det må komme en politisk løsning i Midtøsten som krever at alle må lære å leve i fred med sine naboer.»

Absolutt! Jeg foreslår at Fagforbundets ambassadører starter opplæringen i områder hvor dødstallene er astronomisk høye og hvor dyptgående konflikter har vart lengst. Når de er ferdig med å skape forlikelse mellom alle sunni- og shia-muslimer og mellom kurdere og arabere , kan de jo forsøke å hjelpe israelere og palestinere.

Et annet velment forslag til Fagforbundet kunne være å konsentrere seg om fagorganiserte medlemmer og deres interesse i Norge. Den dagen det skjer, vil mange av jødene som Fagforbundet hevder at de ikke hater, puste lettet ut.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart