Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Støre advarte mot å demonisere

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre. (Skjermdump fra Arbeiderpartiets YouTube-kanal)
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre. (Skjermdump fra Arbeiderpartiets YouTube-kanal)
Partileder Jonas Gahr Støre advarte mot å demonisere partene i konflikten mellom Israel og palestinerne under Ap-landsmøtet torsdag. Og hva sa han egentlig om å anerkjenne "Palestina"?

I sin oppsummering av første dag av Ap-landsmøtet torsdag kveld kommenterte Jonas Gahr Støre konflikten mellom Israel og palestinerne. Fra venstresiden i sitt eget parti har den nye Ap-lederen vært under et sterkt press for å anerkjenne Palestina så snart som mulig. Gahr Støre ga Palestina-aktivistene delvis medhold, men underviste sine partimedlemmer om hvem som er ansvarlig for utenrikspolitikken og modererte det hele noe da han staket ut kursen for hva som skal være Arbeiderpartiets politikk.

 

To stater ligger i ryggmargen

Støre begynte med å understreke at Arbeiderpartiet er » venn av begge folk, israelere og palestinere». Målet om to stater som lever side om side i fred og sikkerhet «ligger dypt i ryggmargen vår», sa Støre. Han erkjente at det vil være «krevende» at et splittet palestinsk samfunn finner sammen. Han minte Ap-delegatene om den interne konflikten mellom Hamas-kontrollerte Gaza og Fatah-kontrollerte palestinske byer og landsbyer på Vestbredden.

Støre ser den israelske okkupasjonen som «hovedkjernen» i konflikten. Han har arbeidet for at situasjonen kan avklares «i tråd med internasjonale prinsipper» – at «Israel og palestinerne må forhandle sluttspørsmålene som lå igjen etter Oslo-prosessen». Den anerkjennelse av «Palestina» som tidligere østblokk-land og tredjeverden-land ga for flere tiår siden, har ikke hatt betydning på bakken, påpekte Støre.

 

Enstatsrealitet

– Men en situasjon hvor det ikke er noe bevegelse i fredsprosessen, kan ikke vare evig, fortsatte han.

For stillstanden i fredsprosessen ga han Israel eneansvar. Støre uttrykte det slik:

«Israels statsminister Bibi Netanyahu sier én dag før valget: «Med meg som statsminister, blir det ingen palestinsk stat.» Så vinner han valget. Da kan ikke vi bare sitte og se på og si nei vel. Vi går inn i et evighetsperspektiv med okkupasjon.

Det er ikke en tostatsløsning, det er en enstatsrealitet. To folk på ett territorium, med ulike rettigheter. Det vonde i dette, for meg i hvert fall, – er at Israel, dette flotte demokratiet i en region med så lite demokrati, sitter med denne situasjonen: to folk, ulike rettigheter.»

Fordi Støre ikke ser noe stort håp om endring, mener han Arbeiderpartiet må tenke nytt. Men han går ikke inn for en ensidig anerkjennelse av Palestina nå.

– En endelig avtale er ikke lenger forutsetning for anerkjennelse, sa Støre.

– Det vil være etter min mening det sterkeste signalet i denne saken fra dette landsmøtet. Hvis vi opprettholder forutsetningen [om fremforhandlet avtale], har vi satt denne saken på en evig vent, la han til.

Støre underviste også sitt eget parti om hvem som gir anerkjennelse av andre stater. Det er regjeringen.

– Hvis vi får regjeringsansvar, så åpner vi for å anerkjenne en palestinsk stat, sa Støre til stor applaus.

Men så la Støre noe til som han mener er viktig:

– Vi må ikke sette oss selv under et kunstig kalenderpress, for dem som sitter med ansvar for utenrikspolitikken må vurdere om de vil gjøre det på den måten, eller på denne måten, sammen med dem, i den rekkefølgen, slik er utenrikspolitikken, sa Støre.

Poenget er at Arbeiderpartiet ikke nødvendigvis vil gi noen anerkjennelse straks de eventuelt skulle komme til regjeringsmakt etter valget i 2017.

– Jeg håper vi har et mandat til å finne den beste måten å gjøre det på, ikke [den beste måten] for oss, men for palestinerne, sa Støre.

 

Advarte mot demonisering

Helt til slutt i sitt innlegg oppmuntret Støre til å være » passe ydmyke» i forhold til konflikten. Han advarte også mot å demonisere partene.

– Det er lett å sitte i Oslo, Bergen og Alta, i by og land hand i hand i Norge og ha sterke meninger om dette. Når du reiser i Jerusalem-området, som er et så lite område, og møter kontrastene, så skal vi være passe ydmyke. Menneskene der ønsker fred. De ønsker trygghet. Israelerne har rett til å slippe å være redd for at det kommer raketter inn fra Gaza. Palestinerne har rett til ikke å frykte at det kommer hærstyrker inn i husene deres om kvelden. De har rett til å bruke talentene sine til å utvikle denne delen av Midtøsten til noe annet enn alt det andre vi ser i Midtøsten, og som vi har snakket om på dette landsmøtet. Så jeg holder veldig sterkt fast på at en solidaritetsbevegelse som oss er venner med israelere og palestinere. Vi demoniserer ikke den ene opp mot den andre. Fred i denne regionen er og blir avhengig av de kan leve side om side i fred, finne ut av det med hverandre og vi skal ha masse krefter til å hjelpe dem med det, avsluttet Støre.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart