Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

AP sa nei til Israel-boikott

Arbeiderpartiets landsmøte pågår denne helgen. (Foto: Arbeiderpartiet.no)
Arbeiderpartiets landsmøte pågår denne helgen. (Foto: Arbeiderpartiet.no)
Til tross for en rekke varianter av boikottforslag, og et ekstremt overfokus på Israel og palestinerne framfor andre konflikter i verden, landet Arbeiderpartiets landsmøte på samme posisjon som tidligere i boikottspørsmålet.

I uttalelsen som ble vedtatt om å anerkjenne en palestinsk stat, tar Arbeiderpartiets landsmøte til orde for å fraråde handel med varemerker som har hele eller deler av sin produksjon lokalisert på Vestbredden. ”Det bør ikke handles med varer og tjenester produsert på okkupert område”, heter det i uttalelsen. Arbeiderpartiet vil fraråde norsk næringsliv å involvere seg i slik handel, de er positive til merking av produkter fra bosetningene, og de vil arbeide internasjonalt for restriksjoner på disse varene. Dermed beholder partiet den samme posisjonen som tidligere – med døren litt på gløtt for boikottbevegelsen, men uten å gå hele veien slik SV har gjort.

 

Les også: Ti grunner til at Israel-boikott er umoralsk og hindrer fred

 

Enormt overfokus

I utenriksdelen av saksforslagene som ble tatt opp på landsmøtet, var det en enorm overvekt

på konflikten mellom Israel og palestinerne, sammenlignet med det fokuset andre konflikter i verden fikk. Av 44 innsendte saksforslag som omhandlet utenrikspolitiske forhold i bestemte deler av verden, handlet 18 om Israel og palestinerne – mer enn 40 prosent. Det er tre ganger flere saksforslag enn det som ble viet hver av de to konfliktene som fikk nest mest oppmerksomhet: Vest-Sahara og Syria, med seks saksforslag hver.

Åtte forslag tok til orde for anerkjennelse av ”Palestina” som stat.

Sju forslag handlet om boikott i ulike former og størrelser.

To forslag ville ha både boikott og anerkjennelse av ”Palestina”.

I tillegg kom ett forslag som handlet om å kritisere Israel for fengsling av mindreårige palestinere, fra partiets internasjonale forum.

 

Ingen kritikk mot palestinerne

Ingen av forslagene hadde fokus på kritikk mot den palestinske siden av konflikten.

I saksbeskrivelsene ble Israel beskrevet som apartheid-stat av enkelte.

En gjenganger var dessuten påstanden om at Israel ”bygger stadig nye bosetninger”, noe som omtrent ikke har skjedd de siste 20 årene. Den begrensede byggeaktiviteten som har funnet sted de siste årene, er fortetting innenfor de tre prosentene av arealet på Vestbredden som rommer de allerede eksisterende bosetningene, men slik uttrykker ikke APerne seg.

En annen gjenganger i argumentasjonen var at man mener partene blir mer jevnbyrdige hvis begge allerede er akseptert som stater av det internasjonale samfunnet før nye forhandlinger. Israel trenerer en fredsavtale, og internasjonal anerkjennelse bedrer palestinernes posisjon, påstår man. De glemmer fredstilbudene Israel har gitt som de palestinske lederne har sagt nei til, for eksempel i Camp David. Og de ser bort fra at skjevheten først og fremst skapes ved at de palestinske selvstyremyndighetene nekter å anerkjenne sin motpart, den jødiske statens, eksistens.

Et av saksforslagene gikk uvanlig langt i å unnskylde den palestinske terrorvirksomheten: Årvoll Arbeiderpartilag skrev at ”de voldelige måter som resistans føres på er

ikke akseptable, men de vil bli legitime i palestinernes øyne, være seg Fatah, PFLP eller Hamas, så lenge ikke-voldelige alternativer blir trenert, dratt ut i tid, og ender i ingenting”.

Israel fikk også skylden av flere for å være den som hindrer gjenoppbyggingen av Gaza som straffetiltak mot befolkningen der.

 

Disse foreslo boikott i ulike former og grader:

– Vestby Arbeiderparti ville ”Stoppe all handel med Israel fra de okkuperte områdene, stoppe all våpenhandel med Israel så lenge okkupasjonen fortsetter, og innføre straffetoll på alle produkter som kommer fra Israel så lenge okkupasjonen fortsetter.

– AUF i Vestfold foreslo det samme som til slutt ble vedtatt, men i tillegg at oljefondet ikke skulle kunne investere i ”selskap som har aktiviteter på okkupert område”.

– Arbeiderpartiet i Bergen ville ha økonomisk boikott av Israel.

– Stavanger Arbeiderparti ville ha våpenembargo av Israel og norske initiativer til økonomiske sanksjoner mot alle produkter fra bosetningene på Vestbredden.

– Hordaland Arbeiderparti mente at ”tiden er inne til å ta initiativ til boikottaksjoner mot Israel, særlig av varer fra de folkerettsstridige koloniene på okkupert palestinsk område og av de selskapene som samarbeider med dem.

– Østfold Arbeiderparti foreslo det samme som i sluttvedtaket, men i tillegg at oljefondet ikke skulle kunne investere i ”selskap som har aktiviteter på okkupert område”.

– Telemark Arbeiderparti foreslo å utforme ”en aktiv anbefaling til næringslivet fra norske myndigheter som fraråder all økonomisk forbindelse med selskap som har produksjon på

okkupert område på Vestbredden”, og at oljefondet ikke skal ”investere i selskap som har aktivitet på okkupert område”.

 

Disse foreslo anerkjennelse av ”Palestina”:

– Korsvoll Arbeiderpartilag

– Årvoll Arbeiderpartilag

– Veitvet/Linderud/Økern Arbeiderpartilag

– Ensjø, Kampen og Vålerenga Arbeiderpartilag

– Simensbråten/Ekeberg Arbeidersamfunn

– Internasjonalt Forum

– Troms Arbeiderparti

– Buskerud Arbeiderparti

 

Disse foreslo både boikott og anerkjennelse av ”Palestina”:

– Trondheim Arbeiderparti ville innføre boikott av israelske varer fra Vestbredden, statlig norsk boikott av selskaper som har produksjon på Vestbredden, statlig norsk arbeid for å utbre boikotten internasjonalt, og at Norge ”bør gå foran og anerkjenne den palestinske staten”.

– Oslo Arbeiderparti ønsker at det ikke handles med ”varer og tjenester produsert på okkupert område”, og at Palestina anerkjennes som en selvstendig stat.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart