Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

MIFF krever stans i offentlig finansiering av filmfestival

Den israelske filmregissøren Roy Zafrani (t.h.) ble instruert av den norske filmfestivalsjefen hvordan han må lage filmer for å få solgt sin film. (Bilder via Facebook)
Den israelske filmregissøren Roy Zafrani (t.h.) ble instruert av den norske filmfestivalsjefen hvordan han må lage filmer for å få solgt sin film. (Bilder via Facebook)
Slik diskriminerende og rasistisk behandling av det jødiske folk har også tidligere i europeisk historie fått offentlig finansiering og støtte. Det må ikke skje i Norge i 2015!

Med Israel for fred (MIFF) sender i dag følgende brev til Oslo kommune og Norad med protest mot deres økonomiske støtte til filmfestivalen Human Rights Human Wrongs. Filmfestivalen boikotter israelske filmer og er finansiert av våre skattepenger.

  • Støtter du MIFFs protest? Bli medlem og skriv din støtte i kommentarfeltet!

 

 

Til:

Oslo kommune ved ordfører Fabian Stang

Norad ved direktør Villa Kulild

 

Kopi:

Utenriksdepartementet ved utenriksminister Børge Brende

Finansdepartementet ved finansminister Siv Jensen

 

 

Offentlig finansiering av organisasjoner som bedriver diskriminerende og rasistisk Israel-boikott må ta slutt

Vi skriver til dere på vegne av Med Israel for freds over ni tusen medlemmer og 27 lokalforeninger.

På nettsidene til filmfestivalen Human Rights Human Wrongs er Oslo kommune og Norad oppført som «støtteytere». I tillegg er en rekke statlig finansierte institusjoner oppført som samarbeidspartnere, blant dem Norsk senter for menneskerettigheter (UiO), NUPI, Universitetet i Bergen og Høyskolen i Oslo og Akershus.

Mandag 10. august publiserte den israelske filmregissøren Roy Zafrani (31) på Facebook en melding han mottok fra Ketil Magnussen som er festivalsjef for Human Rights Human Wrongs.

Kjære Roy

Takk for at du tok kontakt og fordi du sendte link til filmen din. Jeg er lei meg, men vi kan ikke vise denne filmen. Vi støtter den akademiske og kulturelle boikotten av Israel, så om ikke filmene dine handler om den illegale okkupasjonen, eller berører okkupasjonen eller blokaden av Gaza, eller på annen måte diskrimineringen av palestinerne, kan vi ikke vise dem.

Jeg er lei meg. La oss gjerne vite om du har dokumentarfilmer som handler direkte om okkupasjonen, som du vil at vi skal vurdere.

Beste hilsener, Ketil

[MIFFs oversettelse, skjermdump av originaltekst på engelsk vedlegges.]

Det er forstemmende at en filmfestival velger ut som boikottmål – blant alle verdens land som blir herjet av konflikter – verdens eneste jødiske stat. Vi vil ikke akseptere at våre skattepenger blir misbrukt til en slik demonisering.

Vi opplyser at den israelske filmen ikke tar opp Midtøsten-debatten, men er en film som gir større forståelse for barn med spesielle behov.

En kulturell boikott går imot regjeringens uttrykte vilje. Statsminister Erna Solberg har uttrykt ønske om å styrke de kulturelle og økonomiske relasjonene til Israel. I 2009, under den rødgrønne regjeringen, understreket daværende forskningsminister Tora Aasland i Stortinget at det «ikke er aktuell norsk politikk å boikotte israelske eller for den saks skyld andre lands læreinstitusjoner, verken kulturelt eller akademisk».

Boikott av Israel er ulovlig. Da flertallet i Sør-Trøndelag fylkeskommune ville boikotte Israel i 2005, slo Utenriksdepartementet fast at slike lokale boikottaksjoner “er i strid med folkeretten, norsk lov, EØS-avtalen og WTO-avtalen”. En kulturell Israel-boikott av en festival som er finansiert med norske skattepenger må snarest stoppes på samme måte.

Oppfordring til boikott kan i seg selv være brudd på lover mot diskriminering. En fransk ordfører fra et kommunistisk parti erklærte i oktober 2002 at han ville innføre boikott av israelske varer i sin kommune. Ordføreren ble innklaget for retten, først frikjent, men siden bøtlagt i en høyere fransk rettsinstans for diskriminering på nasjonal, rasemessig eller religiøst grunnlag. EUs domstol for menneskerettigheter fant siden at den franske dommen ikke var noe brudd på ytringsfriheten.

Human Rights Human Wrongs har vist filmer fra land som de siste par tiårene har deltatt i kriger med mange ganger større dødstall enn i Israels kriger (Storbritannia, Frankrike, USA, Norge, Danmark for å nevne noen), land som har territorielle konflikter med naboer (for eksempel Spania, Sør-Afrika, Russland, India) og land hvor det blir begått omfattende menneskerettighetsbrudd (for eksempel Mexico, Aserbajdsjan, Hviterussland og Guatemala).

Men det er bare når det gjelder den jødiske staten Israel at en regissør blir avvist på grunn av sitt hjemland. Det er bare israelske regissører som får filmer refusert uten at disse er vurdert etter vanlige kvalitetskriterier.

Slik diskriminerende og rasistisk behandling av det jødiske folk har også tidligere i europeisk historie fått offentlig finansiering og støtte. Det må ikke skje i Norge i 2015!

Offentlig finansiering av organisasjoner som boikotter Israel gjøre stor skade på Norges omdømme internasjonalt. Det er derfor viktig at Oslo kommune og Norad reagerer umiddelbart. Vi ser fram til svar på hvilke tiltak dere vil gjøre.

 

Med vennlig hilsen,

 

Morten Fjell Rasmussen

Styreleder MIFF

 

Conrad Myrland
Daglig leder MIFF

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart