Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Ambassadøren setter professoren i offside

Israels ambassadør Raphael Schutz. (Foto: Olav Mo Grimdalen)
Ambassadør Raphael Schutz finner mer enn fem feil i en kort artikkel av professor Gerd von der Lippe.

18. august skrev Gerd von der Lippe, tidligere professor i idrettssosiologi ved Høgskolen i Telemark, en artikkel i Dagbladet med tittelen Rasismetrøbbel i israelsk fotball og blant settlere på Vestbredden.

28. august svarer Israels ambassadør Raphael Schutz.

– Professorens artikkel inneholder så mange feilaktige opplysninger at det hele rett og slett blir pinlig, skriver Schutz.

Von der Lippe skrev:

«(…) Meir Ettinger, ble kjent i Norge etter at han skal være ansvarlig for drapet på 18 måneder gamle, Yedioth Aharonoth, ved en eksplosjonsartet husbrann i Duma på Vestbredden i sommer. «

Ambassadøren stanser idrettsprofessoren med dommerfløyten! Navnet på gutten som ble drept, var Ali Saad Dawabsheh. Yedioth Aharonoth er en av Israels største aviser.

Ambassadøren innrømmer at Beitar Jerusalem har et problem med rasisme blant deler av tilhengerskaren. Dette er et velkjent problem. MIFF har for eksempel skrevet om dette gjentatte ganger, og rasistiske utslag blir fordømt av Israels ledere.

Schutz skriver:

«Faktum er at dette er et unntakstilfelle. Israelsk fotball er tvert imot en suksesshistorie når det kommer til integrering mellom jøder, muslimer og kristne. Som en ivrig fotballsupporter, kan jeg med stolthet si at mitt eget fotballag, Hapoel Tel Aviv, vanligvis har 3 eller 4 spillere som ikke er jøder. Dette er mer enn befolkningsgrunnlaget skulle tilsi.

I 2006 var jeg i Paris for å se kampen mellom Hapoel og Paris Saint Germain (noe overraskende vant vi 4-2). I løpet av kampen ropte noen av PSG-fansen «Død over jødene». Det var noe ironisk da to av målene vi scoret var ved den arabisk-kristne spilleren Salim Tuana, et mål ved jødiske Elyaniv Barda og et mål ved muslimske Walid Badir. På den tiden var Badir forøvrig kaptein både på Hapoel og landslaget.

Denne episoden gir en langt bedre beskrivelse av realitetene innen israelsk fotball, enn den skammelige opptredenen til noen Beitar-fans. Uten å ta dem i forsvar er det på sin plass å bemerke at det i den samme kampen mot Charleroi i Belgia ropte hjemmepublikumet «Send jødene til gasskammeret», så rasismen var ikke enveis. Dessverre viser denne episoden, som den jeg opplevde i Paris, at rasismen lever i europeisk fotball. Rasismen rettes mot mørkhudede, jøder og muslimer, så det var ingen åpenbar grunn til at von der Lippe skulle utpeke Israel særskilt.»

Ambassadøren avviser von der Lippes beskrivelse av Meir Kahane (et navn som professoren også feilstaver) som «ultra-zionist».

«Dette stemmer ikke; Kahane var en rasist. I strid med klisjeene som ofte presenteres finnes ingen fellesnevner mellom sionisme og rasisme.»

Ambassadøren setter von der Lippe i offside gang på gang. Beitar-fansen bruker ikke «lysbomber», men fyrverkeri som er i vanlig bruk på europeiske tribuner. Kahanes barnebarn blir ikke etterforsket for noen rolle i drapet på Muhammad Abu Khudair. Det er en annen gruppe som ble arrestert for lenge siden, påpeker Schutz.

Ambassadøren avslutter med å minne professoren om at bosetningspolitikken ikke er den underliggende årsaken til konflikten. Hovedproblemet er at palestinske ledere nekter å anerkjenne Israel som nasjonalstaten til det jødiske folk. Les ambassadørens artikkel i Dagbladet.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart