Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Rekordhøy import fra Israel

Skjermdump fra Dagens Næringsliv 29. oktober.
Skjermdump fra Dagens Næringsliv 29. oktober.
I år kjøper nordmenn mer israelske varer enn noen gang før. Også eksporten av varer fra Norge til Israel er sterkt økende.

En oversikt fra Statistisk Sentralbyrå med foreløpige tall over norsk utenrikshandel etter tredje kvartal viser at importen fra Israel har vært på rekordhøye 753 millioner kroner de første ni månedene av dette året. Dette er en økning på 18,6 prosent i forhold til samme periode i fjor, skriver avisen Dagen. I fjor importerte nordmenn varer for 635 millioner kroner fra Israel i den samme perioden. I 2014 var importen rekordhøy for det fjerde året på rad.

 

Telecom øker mest

Blant varekategoriene i årets import er det telekommunikasjonsapparater som øker mest. Denne varegruppen utgjør 90,3 millioner av importkronene for årets ni første måneder. Det er 65,1 millioner kroner mer enn i samme periode i 2014.

Nordmenn har importert elektriske maskiner og apparater fra Israel for 112,9 millioner kroner.

Den største varegruppen er frukt og grønt, som utgjør 122,1 millioner kroner.

 

Blindheim: – Den norske opinionen kan ha snudd

Rektor Trond Blindheim ved Markedshøyskolen er ikke overrasket over veksten.

– Israel har vært mye i nyhetsbildet, og vi hører om knivstikkere som går løs på vanlige folk i gatene, og om Israels kamp mot IS og Hamas. Dette medfører at sympatien for Israel har økt. Den norske opinion kan ha snudd til fordel for Israel, og derfor øker også importen av israelske varer, sier han til Dagen.

NTB har referert saken, og NTBs tekst er publisert av blant andre Dagens Næringsliv.

 

Sterk økning i eksport

MIFF meldte allerede i juli at 2015 lå an til å bli enda et rekordår for norsk samhandel med Israel.

Eksporten fra Norge til Israel har de første ni månedene av året hatt en enda sterkere økning fra i fjor enn importen. Fra årets start til slutten av september i 2014 eksporterte Norge varer for 553 millioner kroner til Israel. De samme ni månedene i 2015 har Norge eksportert varer til Israel for 715 millioner kroner, en økning på 29 prosent ifølge SSBs oversikt.

I 2014 var norsk eksport til Israel på sitt største siden 1996. Hvis den samme trenden som er satt til nå i år fortsetter fram til nyttår, kan det bli satt ny historisk eksportrekord i 2015.

 

Reell vekst

En faktor man kan ta med i betraktning i vurderingen av vekstnivået er at den norske kronen har svekket seg i forhold til israelske shekel. Det er altså noe dyrere å handle den sammen mengden varer med Israel i år enn det var i fjor. Fra midten av forrige målte periode (15. mai 2014) til midten av dette årets målte periode (15. mai 2015) beveget prisen for en shekel seg fra 1,72 til 1,92 norske kroner, en oppgang på 12 prosent. Siden både import og eksport har økt betraktelig mer, med 19 og 29 prosent, kan vi konkludere med at veksten i samhandelen er reell også i volum.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart