Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Netanyahu og Abbas håndhilste i Paris

Skjermdump fra Ha'aretz.
Skjermdump fra Ha'aretz.
I dag møttes Israels statsminister Benjamin Netanyahu og palestinernes leder Mahmoud Abbas ansikt til ansikt for første gang siden 2010.

Både Netanyahu og Abbas deltar på FNs klimatoppmøte i Paris, som startet i dag og pågår i 11 dager framover. Da nesten 150 verdensledere i dag stilte opp til gruppebilde, ble de to plassert på samme rad, med bare New Zealands statsminister John Key mellom seg. Etter gruppefotograferingen håndhilste de på hverandre, og utvekslet noen få ord, ifølge Ha’aretz.

 

Ingen forandring i relasjonen

Det tilfeldige møtet kan ikke sies å være noe tegn på bedring i relasjonene mellom de to lederne.

Kilder fra Abbas’ delegasjon opplyser at Abbas skal møte Frankrikes president Francois Hollande under konferansen. Han vil bruke anledningen til å be Frankrike om å fornye innsatsen sin for å presse gjennom en resolusjon i FNs sikkerhetsråd med ”prinsipper for en løsning på den israelsk-palestinske konflikten”.

Kilder fra den israelske statsministerens kontor sier at Netanyahu så langt har hatt et viktig ti minutter langt møte med USAs president Barack Obama, og at utenriksminister John Kerry også deltok i den siste delen av samtalen.

Netanyahu taler til klimakonferansen i tre minutter mandag ettermiddag. Det er den taletiden hver av statslederne som deltar har fått.

Han ankom klimatoppmøtet sammen med sin kone Sara og miljøvernminister Avi Gabbay mandag formiddag. Så langt har han hilst på statsledere fra en rekke land, inkludert Norges statsminister Erna Solberg. I løpet av dagen har han planlagt halvtimelange møter med Frankrikes president Hollande og Russlands president Vladimir Putin, samt statsministrene fra Canada, Polen, Japan, Australia og Nederland. Netanyahu flyr tilbake til Israel mandag kveld.

 

Kjølig møte med EU

Netanyahus kontor tilbakeviser medierapporter om at han skal ha hatt et møte med EUs utenrikspolitisk ansvarlige Federica Mogherini. En talsperson sier til Times of Israel at Netanyahu og Mogherini ”bare håndhilste raskt da de passerte hverandre i gangen, og utvekslet noen få ord”.

Søndag uttalte Netanyahu at han fastholder et vedtak fra 11. november om at Israel inntil videre kansellerer all dialog med EU om konflikten med palestinerne. Vedtaket var en reaksjon på at EU vil nekte å merke produkter fra Golan-høydene, Øst-Jerusalem og de jødiske bosetningene på Vestbredden som ”laget i Israel”.

Ifølge Reuters skal Mogherini ha insistert på at EU beholder sin ”rolle som fredsmekler”, og ifølge Ha’aretz skal hun ha avkrevd en forklaring av Netanyahu på uttalelsen hans søndag.

 

Erna Solberg møtte Benjamin Netanyahu på klimatoppmøtet i Paris mandag 30. november. (Foto: GPO)
Erna Solberg møtte Benjamin Netanyahu på klimatoppmøtet i Paris mandag 30. november. (Foto: GPO)

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart