Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

”Angrep på hverandre”?

Skjermdump fra vg.no.
Skjermdump fra vg.no.
VG tar norske mediers propaganda om Israels aggresjon til et nytt nivå.

VG TV publiserte mandag en videoreportasje fra Hebron på Vestbredden, filmet på åstedet der ei 14 år gammel palestinsk jente nettopp hadde gått til knivangrep mot en israelsk politimann. Hun ble skutt i selvforsvar av politiet, og i videoen ser vi henne ligge skadet på bakken.

Videoens hovedfokus er å vise hvordan en israelsk soldat velter rullestolen til en palestinsk rullestolbruker. Den tilsynelatende forkastelige oppførselen fra soldaten er under etterforskning, og vi regner med at han vil få en reaksjon fra sine overordnede. Det som er problematisk med VGs video, er måten den senere tidens bølge av terrorangrep mot Israel framstilles.

 

Angrep på hverandre?

Det er ingen nyhet for oss at norske medier gjerne utelater, nedtoner og tåkelegger rapporter om angrep av palestinere mot Israel, for heller å overfokusere på Israels motreaksjoner. Men i denne saken tar VG denne formen for propaganda mot Israel til et nytt nivå. Hør hvordan reporter Thor Benjamin Brekken oppsummerer de siste månedenes bølge av angrep:

”Ifølge tall fra nyhetsbyrået AFP har 27 israelere og 172 palestinere mistet livet som følge av angrep på hverandre de siste fem månedene.”

Bølgen av terrorangrep utført av palestinere mot israelere er ifølge VG i stedet en bølge der israelere og palestinere angriper hverandre. Her påstår faktisk avisen at israelere har stått bak dødelige angrep mot palestinere, og at disse angrepene har kostet 172 liv de siste fem månedene. Det er grovt injurierende overfor de israelske forsvarsstyrkene og omtrent så langt fra etterrettelig journalistikk som det går an å komme. Kan VG gi ett eksempel på et angrep utført av israelere som har kostet et eller flere palestinske liv i løpet av de siste fem månedene?

 

Hvilke angrep?

Visst finnes det enkelttilfeller av jødisk terrorisme. Ifølge Shin Bets rapporter har det forekommet ved seks tilfeller i de aktuelle månedene: To knivstikkinger, to biler som er blitt satt fyr på, et bilvaskanlegg som er blitt satt fyr på og et tilfelle av at tåregassgranater ble kastet inn i et bolighus. Ingen av disse angrepene har tatt liv! Det har heller ikke, såvidt MIFF kjenner til, aksjoner utført av ekstreme israelske bosettere på Vestbredden.

Så hvilke israelske angrep er det da VG sikter til? Vi står igjen med muligheten for at VG kanskje mener å anklage Israels hær for å bedrive terrorisme – at de mener det er israelske soldater som angriper tilfeldige palestinere for å ramme en befolkning. Det ville vært en oppsiktsvekkende holdning til en demokratisk rettsstat som ifølge Norges ambassadør bygger på de samme verdiene som oss.

Hvis VG ikke kan dokumentere de 172 drapene israelske angripere skal ha stått bak, bør de snarest gå ut med et dementi og endre reportasjen.

Vi oppfordrer VG til å gjøre det rette, og erkjenne at de 177 knivangrepene, 74 skyteangrepene og 38 påkjørslene med bil som er blitt utført siden 13. september 2015 er angrep utført av palestinere mot israelere. VG bør også erkjenne at det er rapportert om mer enn tusen tilfeller av at palestinere har kastet brannbomber og steiner mot israelere i den samme perioden. VGs redaksjon forstår selvfølgelig godt at når israelske sikkerhetsstyrker stanser slike angrep, så er det noe enhver nasjon ville anerkjenne som lovlig og nødvendig selvforsvar. Vi oppfordrer VG til ikke å behandle Israel etter en annen standard enn andre land. Det er ikke likegyldig hvem som angriper og hvem som forsvarer seg.

 

Til slutt: ”Angivelig” knivangrep?

Vi reagerer også på måten VGs reporter innleder reportasjen: ”En 14 år gammel palestinsk jente ligger skutt og såret etter at hun angivelig skal ha trukket en kniv og forsøkt å angripe en offiser i de israelske politistyrkene”, sier han.

Her følger VG trenden NTB har satt for norske medier: Når et palestinsk angrep mot israelere omtales, skal rapporten om angrepet trekkes i tvil. Det er bare om palestinske angrep man bruker ordet ”angivelig”, aldri om israelske reaksjoner.

Hvilken grunn har VG til å trekke i tvil at det faktisk skjedde et knivangrep og at den skadde jenta ble skutt i selvforsvar mens hun utførte dette angrepet? Slik ordbruk bidrar bare til å bygge opp under virkelighetsfjern palestinsk propaganda om at Israel konstruerer knivangrep for å kunne henrette uskyldige palestinere på gaten.

 

Trankskripsjon av hele teksten i VG TVs reportasje:

”En 14 år gammel palestinsk jente ligger skutt og såret etter at hun angivelig skal ha trukket en kniv og forsøkt å angripe en offiser i de israelske politistyrkene. Det skriver The Telegraph. Tilskuere er i ferd med å flokke til når dette skjer: En mann i grensepatruljen på Vestbredden tipper en rullestolbruker ut av stolen sin. Vedkommende skal ha forsøkt å gi jenta førstehjelp. Episoden skaper oppstandelse, før situasjonen kommer ut av kontroll. Politistyrkene kaster det som ser ut til å være tåregass mot folkemengden, som igjen blir jagd vekk fra området.

Ifølge tall fra nyhetsbyrået AFP har 27 israelere og 172 palestinere mistet livet som følge av angrep på hverandre de siste fem månedene. Akkurat denne hendelsen er nå under etterforskning.”

 

Her kan du lese MIFFs dekning av terrorbølgen mot Israel.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart