Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Brende må følge oppskriften til Helgesen

Utenriksminister Børge Brende og klima- og miljøminister (tidligere europaminister) Vidar Helgesen. (Foto: Statsministerens kontor)
Utenriksminister Børge Brende og klima- og miljøminister (tidligere europaminister) Vidar Helgesen. (Foto: Statsministerens kontor)
Den norske regjeringen har brukt trussel om bistandsstans effektivt tidligere. Det er bare viljen det står på.

Palestinske selvstyremyndigheter fortsetter å hylle dømte terrorister og utbetaler dem store belønninger, langt over månedslønnen til vanlige ansatte i palestinsk offentlig sektor. Samtidig forsetter den norske regjeringen å støtte selvstyremyndighetene med flere hundre millioner kroner årlig, uten å true med bistandsstans før terrorhyllest og terrorbelønning stanser.

Etter at MIFF i februar krevde at  utenriksminister Børge Brende må fordømme terrorhyllesten offentlig, og etter at MIFF i april utga rapporten Opplæring til hat og terror, har saken rullet videre på Stortinget. I spørretimen 27. april stilte Kristelig Folkeparti spørsmål til utenriksministeren. – Palestinske selvstyremyndigheter er «svært tjent med å avskaffe denne ordningen for sin egen legitimitets skyld», svarte Brende.

 

Svar til FrP

12. mai ga utenriksministeren svar på to spørsmål fra stortingsrepresentanten Jørund Rytman fra Fremskrittspartiet.

– Under mitt siste møte med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas 3. mai i år, understreket jeg på nytt at ordningen er uakseptabel. Jeg fikk igjen forsikring om at norske midler ikke inngår i utbetalingene. Jeg la overfor presidenten vekt på at PA vil være tjent med å avskaffe ordningen, svarte Brende om belønningssystemet for dømte terrorister.

spørsmål om terrorhyllest innledet Brende sitt svar slik:

«Jeg er godt kjent med rapporten «Opplæring til hat og terror». Jeg fikk et eksemplar etter at Itamar Marcus fra Palestinian Media Watch og representanter fra Med Israel for Fred hadde et møte i Utenriksdepartementet i april i år. I forlengelsen av voldsbølgen det siste halvåret har vi med økende bekymring sett en språkbruk som oppfordrer til og hyller voldsbruk. Slike uttalelser har kommet fra aktører på begge sider av konflikten. Fra norsk side har vi i møter både med palestinske og israelske representanter tatt opp vår bekymring for at slike uttalelser kan føre til en eskalering av konfliktnivået og ytterligere polarisering mellom partene. Det er fullstendig uakseptabelt å oppfordre til vold eller gi heltestatus til personer som utøver vold.»

 

Må gi stål i ryggmargen

Ser man bort fra Brendes uberettigede likestilling av israelsk og palestinsk oppvigleri til vold og terror, er hans retorikk ellers riktig og viktig. Ordene har imidlertid ikke maktet å få en stans i palestinernes terrorhyllest og terrorbelønning. MIFF krever at regjeringen beveger seg fra ord til handling – den må gjøre økonomisk støtte til palestinerne betinget av reell endring.

Senest 7. mai fortalte Dagens Næringsliv (DN Magasinet) hvordan Solberg-regjeringen har brukt trussel om å holde tilbake bistand som et politisk virkemiddel. For to år siden stanset Norge pengeoverføringer til Ungarn da statsminister Viktor Orbán «strammet den autoritære skruen».

«Fra 2009 til 2014 støttet Norge Ungarn med 1,4 milliarder kroner i EØS-midler. Da daværende europaminister Vidar Helgesen oppdaget at Ungarns regjering hadde flyttet kontrollen med EØS-pengene ut av departementet og til et statlig selskap som ble mistenkt for å ha nær tilknytning til høyrepartiet Fidesz, stanset Helgesen pengestrømmen,» skriver Dagens Næringsliv.

Etter å ha holdt penger tilbake en lengre periode, fikk Norge gjennomslag for sine krav til Ungarn. I Budapest blir det fremstilt som et «kompromiss». Fra norsk side anser man at den midlertidige stansen i utbetalinger til Ungarn ga «full seier». «Det ville være en etymologisk nyvinng å kalle det et kompromiss,» sier Helgesen.

I Utenriksdepartementet vil det nok være motstand mot å sette palestinerne under pengepress. – Diplomater liker ikke å bruke penger som pressmiddel, sier Helgesen til DN. «Men han tror at hans harde linje i denne saken ga diplomatene ’tilstrekkelig stål i ryggmargen’.»

Brende må følge oppskriften til Helgesen og gi norske diplomater nok stål i ryggmargen til at palestinske selvstyremyndigheter og Fatah kommer under et reelt økonomisk press til å få slutt på terrorhyllest og terrorbelønning. Som leder av Giverlandsgruppen har Norge de beste muligheter til å gi et ekte bidrag til fred.  Spørsmålet er om det er vilje til å gå fra ord til handling. Hva er viktigst å få stanse, antidemokratiske strømninger i Ungarn eller en palestinsk industri som koster israelske jøder liv og helse? Hvis ord ikke blir handling, vil regjeringen fortsette å bruke flere hundre millioner kroner årlig av våre skattepenger på å knuse fredsdrømmene til en ny generasjon palestinere og israelere.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart