Asker kirke og sokneprest Tor Øystein Vaaland innfelt. (Foto: Google/ Asker menighet)
Asker kirke og sokneprest Tor Øystein Vaaland innfelt. (Foto: Google/ Asker menighet)

Prest vil ha med kollegaer på Israel-boikott

Denne uken behandler Fagforbundet teoLOgene forslag om Israel-boikott. Blir Asker-prestens forslag gjennomført som palestinerne vil, kommer verdens eneste jødiske stat til å bli borte.

Tirsdag 17. og onsdag 18. januar avholder Fagforbundet teoLOgene årsmøte i Oslo. Sokneprest i Asker, Tor Øystein Vaaland, foreslår at prestenes fagforening skal stille seg bak den internasjonale BDS-kampanjen mot Israel. Ifølge årsrapporten til teoLOgene har fagforeningen 189 medlemmer.

–  Vi erkjenner at det er nødvendig å koble kulturell og akademisk boikott til økonomiske aksjonsformer for å kunne tvinge Israel til reelle samtaler og forhandlinger, og vi stiller oss bak den internasjonale BDSkampanjen, som i dag utfordrer all den støtte Israel i dag får fra regjeringer, industriselskaper og andre institusjoner verden over, skriver Vaaland i sitt forslag.

Det er ikke noe nytt at Asker-presten, med bakgrunn i NRK, fører verbalt korstog (eller ville jihad vært et mer dekkende ord?) mot verdens eneste jødiske stat. Da han utga en bok om konflikten i 2013, gjenga han fra omlag åtti ulike kilder. MIFF fant ikke et eneste eksempel på at Vaaland snakket med mainstream israelere, jøder som er overbeviste sekulære sionister og stemmer på noen av sentrumspartiene eller de moderate høyrepartiene i Knesset. I 2016 stod Vaaland sentralt i «Kirkeuka for fred i Palestina og Israel». Da var fokuset å slenge bibelvers mot muren som beskytter jøder i Israel mot volden fra arabiske nasjonalister og islamistiske jihadister.

Vaaland skriver også i sitt forslag:

«Vi mener en bærekraftig løsning må ta utgangspunkt i at Israels okkupasjon siden 1967 opphører, og at de palestinske flyktningene fra 1948 sikres grunnleggende rettigheter etter internasjonal lov. En løsning må bygge på alle menneskers likeverd, uavhengig av forhold som religion, etnisitet og kjønn.»

Vaalands prestekollegaer må nå vurdere hvor bærekraftig det vil være å gi Golan-høydene tilbake til Syrias slakter Bashar Assad. De bør tenke på hva som ble resultatet av at Israel avsluttet sin okkupasjon av Gaza-stripen i 2005. Hvis bærekraftig er det som fremmer islamistiske terrororganisasjoners undertrykkelse av palestinerne og krig mot jødene, så må de for all del stemme for Vaalands forslag.

Det høres flott ut at flyktninger sikres grunnleggende rettigheter etter internasjonal lov. Men for palestinerne betyr dette at alle etterkommerne av 1948-flyktningene – minst fem millioner palestinere – skal ha rett til å flytte inn i staten Israel. Prestens fine ord betyr at verdens eneste jødiske stat vil forsvinne.

Vanlig praksis for flyktninger – og det er det som danner grunnlaget for folkeretten – er at rett til tilbakevending svekkes jo lengre tid det har gått, om den etnisk-religiøse konflikten fortsatt pågår og om annen befolkning har overtatt eiendommene. Etter alle disse kriterier har 1948-flyktningenes rett til tilbakevending opphørt for lenge siden. Etterkommere flere generasjoner senere har selvsagt ingen rettigheter. FN og EU har fastslått at de som ble flyktninger på Kypros i 1974 ikke har noen rett til å vende tilbake.

Prestene i teoLOgene kan vel ikke akseptere en egen standard for flyktninger i det eneste tilfellet hvor den er rettet mot å ødelegge verdens eneste jødiske stat? Eller kanskje det er akkurat det de kan? De har i hvert fall levd godt – de siste tre årene – med å være del av et fagforbund som arbeider for «internasjonal handelsboikott av Israel».

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart