Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Hjelpeløs dømming av Fædrelandsvennen

Tove Welle Haugland og KrF anklages for å være ekstremister av Fædrelandsvennen. (Foto: Anne Signe Øygarden)
Tove Welle Haugland og KrF anklages av Fædrelandsvennen for å være ekstremister. (Foto: Anne Signe Øygarden)
Avisen deler ut kort og stempler bystyremedlem Tove Welle Haugland og KrF i Kristiansand som "ekstremister".

Onsdag 1. mars ble SVs forslag om å forby kommunalt kjøp av tjenester og varer fra israelske bosetninger avvist i Kristiansand bystyre. Ordføreren og flertallet i bystyret ville ikke realitetsbehandle forslaget. Dagen etter kunne regionavisen Fædrelandsvennen kommentert det pinlige forslaget eller boikott-tilhengernes pinlige forsøk på å snakke seg bort fra at det er boikott de kjemper for. Lederen valgte heller å angripe KrF, gi dem «gult kort» og stemple dem som «ekstremister i Israel-saken».

Fædrelandsvennen reagerer sterkest mot bystyremedlem Tove Welle Haugland, som påpekte i debatten at «et stort antall nordmenn er tilhengere av konspirasjonsteorier om jøder generelt og mange tror på løgnbilder av Israel».

Haugland har rett. 12,5 prosent av den norske befolkningen har «utpregede fordommer mot jøder», ifølge målingen til HL-senteret fra 2012. 4 av 10 nordmenn likestiller Israels behandling av palestinerne med nazistenes behandling av jødene under andre verdenskrig. 16 prosent av nordmenn sier seg helt eller nokså enig i påstanden “Så lenge staten Israel finnes, kan det ikke bli fred i verden.” 31 prosent gir hel eller delvis støtte til boikott av israelske varer.

Haugland fortsatte med å dra en logisk konklusjon: «Det er snart valgkamp og boikottpartiene kjemper om stemmene til de som tror på disse løgnbildene.» Hun nevnte også meldinger om at nazister igjen marsjerer i norske gater.

Fædrelandsvennen går i fistel over dette. «Mener Tove Welle Haugland og Kristiansand KrF at kritikk av Israels okkupasjon har noe som helst med konspirasjonsteorier om jøder og nazisme å gjøre? Hvis ja, er det aldeles vilt. Hvis nei, burde hun overhodet ikke brukt slike uttrykk.»

Først Fædrelandsvennens håpløse stråmann. Haugland snakket ikke om kritikk av Israels okkupasjon, hun argumenterte imot å velge ut til boikott én part i én av et stort antall konflikter i verden.

Haugland har bare dratt en logisk konklusjon.

Norske velgere som ser Israel som hovedhinderet for fred i verden vil selvsagt belønne partier som i ord og handling straffer landet. Norske velgere som har «utpregede fordommer mot jøder» vil belønne partier som i ord og handling straffer de minst populære jødene i verden (de jødiske bosetterne på Vestbredden). Norske nazister, med en uttalt anti-zionistisk ideologi, vil forstå å verdsette partier som rammer den zionistiske staten.

Fædrelandsvennen skriver videre om israelske politikere som er motstandere av okkupasjonen. Avisen er så opptatt av å dele ut kort til KrF, at de neppe forstår hvordan dette faktum slår bena under deres egen argumentasjon. Fra israelsk side er det stor vilje til en løsning med to stater for to folk dersom det kan gi fred. Fra palestinsk side blir det kategorisk avvist at Israel kan forbli en stat med jødisk flertall og identitet. De palestinske lederne av BDS-bevegelsen drømmer om en framtid der Israel er borte. Hvis Isaac Herzog i det israelske Arbeiderpartiet skulle velge sine venner i Kristiansand, ville han i hundre av hundre tilfeller valgt en KrF-politiker som avviser boikott i enhver form framfor redaktører og politikere som vil boikotte jøder de mener bor på feil sted.

Fædrelandsvennen fortier at flere norske partier og politikere som arbeider for boikott av bosetninger støtter palestinske politiske krav som vil gjøre slutt på verdens eneste jødiske stat. Finnes det ingen linjedommere i Fædrelandsvennen som forstår hva som er offside?

Å argumentere imot boikott av bosetninger gjør ingen til «venner av den ekstreme høyresiden i Israel», slik Fædrelandsvennen hevder. De som argumenterer imot boikott spiller på lag med Angela Merkel og hennes parti som 7. desember vedtok på sitt landsmøte: «De som i dag under banneret til BDS-bevegelsen oppfordrer til boikott av israelske varer og tjenester, snakker det samme språket som dem som en gang oppfordret til boikott av jøder. Det er ikke noe annet en grov antisemittisme.»

De som argumenterer imot boikott, er på lag med New York. Delstatens demokratiske guvernør Andrew Cuomo har svartelistet flere utenlandske firma som støtter BDS-bevegelsen mot Israel. Blant finansinstitusjonene som allerede er kommet på svartelisten, er Norges største livsforsikringsselskap KLP og Danske Bank.

Haugland og KrF i Kristiansand uttrykker seg mer forsiktig, men er i godt selskap. For framtiden bør Fædrelandsvennen se forskjell på en hard takling som stanser ballen og et lag som forsøker å kaste motstanderne av banen. Enn så lenge er de en håpløs dommer.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart