Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Trondheim-politikernes Israel-tur avlyst bare to dager før avreise

Varaordfører Hilde Okopu fra Miljøpartiet De Grønne, gruppeleder Ottar Michelsen fra SV og ordfører Rita Ottervik fra Arbeiderpartiet leder partier som stemte for Trondheims boikott av israelske bosetninger. En ny lov vil kunne hindre dem adgang til Israel. (Foto: Trondheim kommune)
Varaordfører Hilde Okopu fra Miljøpartiet De Grønne, gruppeleder Ottar Michelsen fra SV og ordfører Rita Ottervik fra Arbeiderpartiet leder partier som stemte for Trondheims boikott av israelske bosetninger. En ny lov vil kunne hindre dem adgang til Israel. (Foto: Trondheim kommune)
Politikerne hadde risikert å bli nektet innreise til Israel etter sitt omstridte boikottvedtak.

Fra 1. til 4. april skulle seks politikere fra formannskapet i Trondheim kommune etter planen besøke Israel og de palestinske områdene. Nå er turen avlyst, bare to dager før avreise. Det bekrefter Ingrid Skjøtskift fra Høyre, som skulle vært med på turen.

– Jeg fikk beskjed i dag tidlig om at turen er utsatt, sier Skjøtskift til MIFF.

Ingrid Skjøtskift fra Høyre. (Foto: Trondheim kommune)
Ingrid Skjøtskift fra Høyre i Trondhem. (Foto: Trondheim kommune)

Det har vært spekulert i om enkelte Trondheims-politikere ville slippe inn i Israel, etter at flertallet i november 2016 vedtok en kommunal boikott av israelske varer og tjenester fra Vestbredden. Den israelske nasjonalforsamlingen vedtok i begynnelsen av mars en lov som forbyr innreise for personer som støtter boikott av Israel eller områder under israelsk kontroll.

– Boikottvedtaket som ble gjort i bystyret var et uklokt vedtak og vi stemte selvfølgelig imot, men jeg vet ikke om det er det som ligger bak avlysningen, forteller Høyre-politikeren.

Den offisielle forklaringen på hvorfor politikerne blir hjemme til helgen skal være at det har vært vanskelig å stable på beina et godt program for turen. Hovedmålet skulle være å besøke Trondheims vennskapsby Ramallah på Vestbredden, men også vennskapsbyen Petach Tikva i Israel.

– Jeg har fått beskjed om at det var vanskelig å få til et program som var godt nok. For min del kan jeg si at vi har hele tiden vektlagt at skal vi dra på en sånn tur må vi ha et program hvor vi møtte politikere på et høyt nivå på begge sider, både i Israel og i de palestinske områdene. Det har jeg vektlagt overfor ordføreren, sier Skjøtskift.

Med Israel for fred kjenner til at den politiske ledelsen i Petach Tikva ble kontaktet av representanter for Trondheim kommune for bare få uker siden, og at det har vært vanskelig for dem å få lagt til rette for et formelt besøk på så kort varsel. Besøket fra Trondheim ville også kommet tett opp mot den travle jødiske høytiden Pesach som starter 11. april.

– Jeg har etterlyst et detaljert program i flere dager før vi fikk beskjed om utsettelse. Nå får vi se når det blir noe av turen en gang utpå høsten, sier Høyre-politikeren.

MIFF har ikke lykkes i å få en kommentar fra Trondheim-ordfører Rita Ottervik.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart