Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov!

Vi trenger deg med på laget!

Varaordfører Hilde Okopu fra Miljøpartiet De Grønne, gruppeleder Ottar Michelsen fra SV og ordfører Rita Ottervik fra Arbeiderpartiet leder partier som stemte for Trondheims boikott av israelske bosetninger. En ny lov vil kunne hindre dem adgang til Israel. (Foto: Trondheim kommune)
Varaordfører Hilde Okopu fra Miljøpartiet De Grønne, gruppeleder Ottar Michelsen fra SV og ordfører Rita Ottervik fra Arbeiderpartiet leder partier som stemte for Trondheims boikott av israelske bosetninger. En ny lov vil kunne hindre dem adgang til Israel. (Foto: Trondheim kommune)

Trondheim-politikernes Israel-tur avlyst bare to dager før avreise

Politikerne hadde risikert å bli nektet innreise til Israel etter sitt omstridte boikottvedtak.

Mener du at Israel skal bestå som en jødisk stat? Klikk JA eller NEI.

Fra 1. til 4. april skulle seks politikere fra formannskapet i Trondheim kommune etter planen besøke Israel og de palestinske områdene. Nå er turen avlyst, bare to dager før avreise. Det bekrefter Ingrid Skjøtskift fra Høyre, som skulle vært med på turen.

– Jeg fikk beskjed i dag tidlig om at turen er utsatt, sier Skjøtskift til MIFF.

Ingrid Skjøtskift fra Høyre. (Foto: Trondheim kommune)
Ingrid Skjøtskift fra Høyre i Trondhem. (Foto: Trondheim kommune)

Det har vært spekulert i om enkelte Trondheims-politikere ville slippe inn i Israel, etter at flertallet i november 2016 vedtok en kommunal boikott av israelske varer og tjenester fra Vestbredden. Den israelske nasjonalforsamlingen vedtok i begynnelsen av mars en lov som forbyr innreise for personer som støtter boikott av Israel eller områder under israelsk kontroll.

– Boikottvedtaket som ble gjort i bystyret var et uklokt vedtak og vi stemte selvfølgelig imot, men jeg vet ikke om det er det som ligger bak avlysningen, forteller Høyre-politikeren.

Den offisielle forklaringen på hvorfor politikerne blir hjemme til helgen skal være at det har vært vanskelig å stable på beina et godt program for turen. Hovedmålet skulle være å besøke Trondheims vennskapsby Ramallah på Vestbredden, men også vennskapsbyen Petach Tikva i Israel.

– Jeg har fått beskjed om at det var vanskelig å få til et program som var godt nok. For min del kan jeg si at vi har hele tiden vektlagt at skal vi dra på en sånn tur må vi ha et program hvor vi møtte politikere på et høyt nivå på begge sider, både i Israel og i de palestinske områdene. Det har jeg vektlagt overfor ordføreren, sier Skjøtskift.

Med Israel for fred kjenner til at den politiske ledelsen i Petach Tikva ble kontaktet av representanter for Trondheim kommune for bare få uker siden, og at det har vært vanskelig for dem å få lagt til rette for et formelt besøk på så kort varsel. Besøket fra Trondheim ville også kommet tett opp mot den travle jødiske høytiden Pesach som starter 11. april.

– Jeg har etterlyst et detaljert program i flere dager før vi fikk beskjed om utsettelse. Nå får vi se når det blir noe av turen en gang utpå høsten, sier Høyre-politikeren.

MIFF har ikke lykkes i å få en kommentar fra Trondheim-ordfører Rita Ottervik.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart