Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Skal tostatsløsning inn eller ut i KrF-programmet?

Knut Arild Hareide (KrF) under finansdebatten 5. desember 2016. (Foto: Stortinget)
Knut Arild Hareide (KrF) under finansdebatten 5. desember 2016. (Foto: Stortinget)
Landsstyret sier inn, to fylkeslag sier ut. Hva sier landsmøtet om hvor «balansert» KrF skal være?
  • Hjelp MIFF å formidle israelernes perspektiver og rette opp det falske bildet av Israel. Bli medlem av MIFF. Alle nye som blir medlemmer i april 2017 mottar boken Israel under lupen GRATIS i velkomstpakken (veil. pris 298,-).

 

Siste helg i april avholder Kristelig Folkeparti (KrF) sitt landsmøte i Trondheim. KrF er det norske stortingspartiet som har soleklart flest ord om Israel og Midtøsten i sitt partiprogram. I forslaget som skal behandles på landsmøtet er kapittelet utvidet og endret. Konflikten i Syria har fått et eget avsnitt, og det er nye formuleringer når det gjelder Israel. Se alle endringene i MIFFs dokumentsammenligning under.

 

To-statsløsning inn?

I inneværende periode fant man ingen slik formulering i KrFs program: «KrF mener at Norge skal føre en balansert politikk i denne konflikten.» Det ligger inne i forslaget nå. Samtidig blir det videreført at Norge skal ha et «nært forhold til Israel». Israel som før ble utropt til å være «Midtøstens eneste demokrati» er nå blitt «et viktig demokrati i Midtøsten».

KrFs program har tidligere gitt støtte til at «palestinerne skal få oppfylt sin rett til selvstyre på eget territorium». Nå vil programkomiteen også gi dem «en fremtid med fred og håp gjennom en to-statsløsning». Fylkeslaget i Vest-Agder vil ha bort både selvstyre og to-statsløsning, fylkeslaget i Møre og Romsdal vil ha bort den nye formuleringen om to-statsløsning, viser endringsforslagene som skal behandles på landsmøtet. Landsstyret har avvist begge forslagene, men det er landsmøtet som avgjør.

 

Vil stanse bidrag til personer dømt for terror

I programmet for 2013-2017 hadde KrF inne som et kulepunkt under Midtøsten-kapittelet krav om å «sikre at den norske bistanden til palestinske myndigheter ikke bidrar til korrupsjon eller fremme hatpropaganda». Møre og Romsdal påpekte palestinske myndigheters belønningssystem for dømte terrorister og foreslo å sette inn et lignende punkt, men redaksjonskomiteen, med støtte fra landsstyret, har lagt inn forslag om et generelt krav under kapittelet Fred og forsoning: «KrF vil etablere kontrollrutiner som sikrer at norsk bistand ikke går til å finansiere kjøp av våpen og terrorisme, herunder økonomiske bidrag til personer som er dømt for terrorhandlinger.»

 

Stabilitet i Midtøsten

KrF ser ut til å innse at konflikten mellom israelere og palestinere ikke har like stor global betydning som tidligere antatt.

2013-2017 programmet:

«Konflikten i Midtøsten mellom israelere og palestinere er en av de store utfordringene i det globale arbeidet for en fredelig verden.»

Forslaget til 2017-2021 programmet:

«Den langvarige konflikten mellom israelere og palestinere er meget alvorlig for stabiliteten i Midtøsten.»

En sammenligning av Midtøsten-kapittelet i KrFs program for 2013-2017 og forslaget til nytt program for 2017-2021 som landsmøtet skal behandle. (Oppstilling fra Word/ MIFF)
En sammenligning av Midtøsten-kapittelet i KrFs program for 2013-2017 og forslaget til nytt program for 2017-2021 som landsmøtet skal behandle. (Oppstilling fra Word/ MIFF)

Israel er under angrep – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart