Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hva LO BURDE si om Israel og «Palestina»

LO-leder Peggy Hessen Følsvik. (Foto: Henry Mai, LO)
Påtroppende LO-leder Hans-Christian Gabrielsen ble «rasende» etter besøk i Israel og Vestbredden i 2016. Her er hva han BURDE si.

Norges største arbeidstakerorganisasjon med over 900.000 medlemmer er samlet til kongress denne uken. Medlemsforbund og lokallag har kommet med forslag om full Israel-boikott. Selv om disse ikke skulle bli vedtatt, er Sekretariatets innstilling også dypt problematisk. Den røper at LO-ledelsen går inn for en politikk der verdens eneste jødiske stat forsvinner og bygger på fake news og farlig ensidighet.

Hans-Christian Gabrielsen, som velges til ny LO-leder på kongressen, har allerede markert sitt «raseri» over Israel.

 

LO burde primært ikke si noe

Som en norsk arbeidstakerorganisasjon opptatt av arbeidstid, arbeidsmiljø, pensjon, arbeidsrett, likestilling og diskriminering, økonomi og sysselsetting, velferd, næringspolitikk, utdanning, klima og kultur (ja, LO lister opp alt dette som sine politikkområder), burde LO-kongressen ikke uttale noe som helst om en konflikt i Midtøsten.

LO er riktignok også opptatt av «Internasjonal solidaritet», men heller ikke på denne politikksiden kommer det fram et eneste ord som røper at LO har kompetanse eller vilje til å ta ensidig stilling for én særskilt part i nasjonale, etniske eller religiøse konflikter utenfor Norges grenser. Det handler om «solidaritet med arbeidstakere i alle land».

Professor Frank Aarebrot er en av dem som sier at LO burde bruke mer krefter på lønnspolitikk og ikke utenrikspolitikk. Han har rett. En stor andel av LOs medlemmer tar sterk avstand fra LO-ledelsens ensidige fordømmelse av Israel. Mange forteller også at de har meldt seg ut av LO-forbund av denne grunn.

Primært sett burde ikke LO-kongressen uttale noe om konflikten mellom israelere og palestinere. Hvorfor? Fordi de ikke uttaler noe om andre konflikter som forårsaker ufattelig mye mer lidelse. LO burde ikke bruke dobbeltstandard.

 

Om LO skulle si noe

Men om LO-kongressen skulle uttale noe, burde de uttale som følger:

LO er stolte over vennskapet den norske arbeiderbevegelsen har hatt med den israelske arbeiderbevegelsen gjennom de siste 70 år.

LO støtter fortsatt palestinernes rett til sin egen stat, men vi erkjenner de antisemittiske og islamistiske strømninger som har satt sine dype merker i den palestinske nasjonalbevegelsen fra begynnelsen. LO vil være på vakt slik at ikke palestinere misbruker solidaritet og økonomisk støtte fra venner i arbeiderbevegelsen til å terrorisere sine jødiske naboer og sin egen sivilbefolkning. Det kan ikke bli snakk om noen norsk anerkjennelse av en palestinsk stat før det foreligger en avtale etter direkte forhandlinger og palestinerne har anerkjent Israel som en jødisk stat. Helt siden 1947 har verdenssamfunnet ønsket å se området delt i en jødisk og en arabisk stat. Palestinerne nektet dette i 1947, og det la grunnlaget for de påfølgende kriger. Palestinerne nekter det tragisk nok også i dag.

Et samlet palestinsk sivilsamfunn krever at millioner av palestinere skal ha rett til å flytte inn i staten Israel. Det er noe LO tar sterk avstand fra. Dersom Israel blir tvunget til å gå med på et slikt krav, vil det utslette verdens eneste jødiske stat og sende jøder tilbake til et liv som en minoritet over alt i verden – tilbake til situasjonen jødene har flyktet fra. LO kjemper ikke for at noen andre etterkommere av flyktninger i flere generasjoner har “rett til å vende tilbake”, det ville være oppskrift på katastrofe dersom noe slikt skulle blitt gjennomført for eksempel i Europa.

Mens LO de siste tiårene har kjempet for Palestinas sak, har Hamas og Islamsk Jihad, i Palestinas navn, angrepet jødiske kvinner og barn med tusenvis av raketter. Samtidig som vi i LO har brukt våre medlemmers kontingent til å sverte Israel, har Fatah og palestinske selvstyremyndigheter brukt norske skattebetaleres penger til å hylle terrorister og gi dem – flere av dem stolte barnemordere – stor økonomisk belønning. Vi har hørt på folk som snakker fint om en tostatsløsning, samtidig som de støtter et politisk krav som vil gjøre Israel arabisk og muslimsk. To stater for to folk vil de ikke høre snakk om. De glemmer at dette ikke er en likeverdig konflikt. Det finnes allerede 22 arabiske stater og 57 muslimske stater. Da må palestinerne og araberne akseptere at jødene får beholde sin ene stat, ikke «absolutt og kategorisk avvise» den slik de gjorde i Den arabiske liga senest i 2014.

Dette er ikke en kolonialistisk konflikt. Jødene er en urbefolkning i Midtøsten og Nord-Afrika, og særlig i området mellom Jordan-elven og Middelhavet hvor de har sine historiske, kulturelle, religiøse og språklige røtter. Jødene har vært en forfulgt og diskriminert minoritet både i Europa og Midtøsten. I våre besteforeldres levetid har jøder i arabiske land, som utgjorde 1-2 prosent av befolkningen, fått sitt eget land på 0,2 prosent av landområdet. I 99,8 prosent av området er de drevet bort.

Vi som støtter en nasjonalstat for palestinerne, vet at det er rimelig at også andre folk får ha selvstyre. Med økende antisemittisme i Europa, og med en sterk økning i etniske/religiøse konflikter hvor hundretusener er drept og millioner fordrevet i Israels naboland, er det avgjørende at jødene har sitt eget land som de kan forsvare.

LO erkjenner at vi ikke lenger blindt kan støtte den palestinske nasjonalbevegelsen samtidig som vi demoniserer og underkjenner den jødiske nasjonalbevegelsen. Vi kan ikke tillate oss å bli brukt som et redskap for å bygge makt og prestisje for korrupte palestinske ledere.

 

Hva LO vil

 • I framtiden vil LO arbeide for at alle våre medlemsforbund avslutter alle boikottaksjoner mot Israel.
 • LO vil gjøre det klart at palestinske flyktninger (og deres etterkommere) ikke har noe mer ”rett til å vende tilbake” enn andre flyktninggrupper (som f. eks. tyskere fra Øst-Europa, finner fra Karelen, jøder fra arabiske land osv.)
 • LO vil i all omtale av konflikten poengtere at det arabiske kravet om rett til å vende tilbake er et avgjørende hinder for løsning.
 • LO vil gjøre støtte til Midtøsten-prosjekter og organisasjoner som arbeider opp mot Israel og palestinske selvstyremyndigheter betinget av at disse ikke arbeider for ”rett til å vende tilbake”. I vår støtte til en «tostatsløsning», vil vi samtidig ta avstand fra palestinske krav som vil gjøre Israel arabisk og muslimsk. Det er derfor mer presist å omtale løsningen som er ønsket for «to stater for to folk».
 • LO protesterer mot PAs planer om å nekte flyktningene statsborgerskap i Palestina.
 • LO vil spre informasjon til våre medlemmer om jødiske flyktninger fra arabiske land. Israel er blitt en nødhavn for minst 600.000 av de over 900.000 jødene som ble jaget ut av den arabiske verden i de første tiårene etter andre verdenskrig.
 • LO vil være tydelige og klare i våre fordømmelser når det avdekkes eksempler på indoktrinering til hat og hyllest av drap på sivile gjennom PAs offisielle kanaler.
 • LO fordømmer det skalerte belønningssystemet for dømte terrorister, og vil legge sterkt press på PA til å avvikle dette.
 • LO hilser økende samhandel og samarbeid mellom Norge og Israel velkommen. Vi støtter også økt samhandel med palestinske bedrifter.
 • LO tar tydelig avstand fra alle oppfordringer til boikott fra norske organisasjoner og fagforeninger.

 

Innledningen til den foreslåtte uttalelsen fra LO er i hovedsak hentet fra MIFFs satrieprosjekt «Kunstnere er dypt skamfulle over den falske Nationaltheatret-beklagelsen».

Flere av de foreslåtte punktene til LOs Israel-politikk er hentet fra «MIFFs forventninger til regjeringen», levert i Utenriksdepartementet 12. februar 2014.

 • Hjelp MIFF å formidle israelernes perspektiver og rette opp det falske bildet av Israel. Bli medlem av MIFF. Prisen for å være medlem av MIFF er fra kr. 4,- per uke.

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

 1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
 2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
 3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
 4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart